Precizare: despre așa-zișii ceangăi

“Vă informăm că a fost actualizat site-ul  www.asrocatolic.ro
Vă solicităm să aveți în vedere informațiile publicate pe acest site, când veți discuta despre așa-zișii ceangăi din Moldova sau din Oituzul Dobrogean.

Romano-catolicii din Moldova sunt români incomplet maghiarizați plecați din satele lor din Transilvania și stabiliți în Moldova.Cei mai mulți dintre ei nici măcar un pic maghiarizați.

libris.ro

Majoritatea vorbesc doar românește. Portul popular, folclorul, dansurile lor, sunt toate românești.Tradițiile ceangăilor și arhitectura populară sunt toate românești.

Testele ADN sunt cea mai buna dovadă a apartenenței unei persoane la o etnie.Nu este o surpriză că din testele ADN a rezultat că ceangăii sunt români. Trageți singuri o concluzie verificând siturile specializate pe genetică.

Unele teste au fost făcute  de Universitatea din Budapesta. Chiar și ei recunosc acest adevăr.
Link-uri găsiți aici
http://www.asrocatolic.ro/confirmari.htm Cei care se pretind a fi ceangăi să facă testul ADN. Vor fi surprinși să afle că sunt români. Nu există etnia ceangăiască.

Un grup etnic nu poate să apară dintr-o dată, doar pe baza afirmațiilor preotului secui Péter Zöld.Un grup etnic este alcătuit din persoane care au origine comună, același trecut istoric îndelungat (mii de ani), au aceleași valori culturale, un anumit grad de înrudire, o înfățișarea fizică asemănătoare, o fizionomie tipică, o limbă comună și strămoși comuni.

Un exemplu îl constituie grupul etnic al rromilor – țiganii – care constituie un grup etnic de peste 1000 de ani de când au sosit în Europa, la care se adaugă câteva mii de ani de existență în India.

Romano-catolicii din Moldova nu au un trecut istoric milenar, separat de poporul român, au aceleași valori culturale ca și românii, testele ADN arată că sunt înrudiți cu românii, au înfățișarea asemănătoare cu românii, fizionomia tipică românească, vorbesc limba română, portul popular este românesc, tradițiile lor sunt românești iar folclorul este identic cu cel al românilor ortodocși.

Dacă unii dintre romano-catolici mai folosesc în limbajul lor, cuvinte ungurești, ca urmare a maghiarizării strămoșilor și transmiterea limbajului prin viu grai, nu înseamnă că aceștia sunt unguri.

Acest limbaj (grai) a fost transmis numai verbal, romano-catolicii neștiind să scrie cuvintele ungurești, ei folosind și cuvinte românești în amestec cu cele ungurești.
Acest limbaj este diferit de la o localitate la alta.
Vezi mai multe pe http://www.asrocatolic.ro

Sursa: Dumitru Martinas, material trimis pe adresa redacției


About the Author

Glasul.info
Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info


[button-red url="https://glasul.info/donatii/" target="_self" position="center"]Donează pentru Glasul.info[/button-red]