Site icon

Astăzi se împlinesc 81 de ani de la moartea lui Ioan Bianu (1856-1935), creatorul școlii românești de biblioteconomie și bibliografie

Astăzi se împlinesc 81 de ani de la moartea lui Ioan Bianu (1856-1935), creatorul școlii românești de biblioteconomie și bibliografie.

În 1884, Bianu a fost numit director al Bibliotecii Academiei Române, funcţie pe care o va onora cu dăruire, rigoare, abnegaţie şi modestie până la sfârşitul vieţii sale. Prin grija sa au fost achiziţionate peste 500.000 de volume, mii de manuscrise, stampe, scrisori, periodice, hărţi ş.a., române şi străine.

Ioan Bianu a elaborat „Bibliografia românească veche”, „Catalogul manuscriselor româneşti”. A fost ales membru corespondent al Academiei Române în anul 1887 şi titular în 1902, fiind, prin ani, secretar general, vicepreşedinte şi preşedinte, implicându-se în viaţa acestui for de spiritualitate fără a uita nicio clipă îndatoririle ce-i reveneau ca director al Bibliotecii.

A fost şeful primei Catedre de Istoria Literaturii Române la Facultatea de Litere şi Filosofie din Bucureşti. Ca istoric al literaturii, s-a consacrat studiului literaturii române vechi, editând textele din sec. XVI-XVII – „Predice” de Antim Ivireanu, „Psaltirea în versuri” a lui Dosoftei, „Psaltirea Scheiană”.

Dintre lucrările sale mai amintim „Poesia satirică la români”, „Despre cultura literatura românească în sec. XIX”, „Ortografia limbii române”, „Un român întreg: D.A. Sturdza” ş.a. De numele lui Ioan Bianu se leagă şi iniţierea celei dintâi publicaţii de folclor şi etnografie „Din viaţa poporului român”.

Astăzi se împlinesc 80 de ani de la moartea lui Ioan Bianu (1856-1935), creatorul școlii românești de biblioteconomie și bibliografie
Astăzi se împlinesc 80 de ani de la moartea lui Ioan Bianu (1856-1935), creatorul școlii românești de biblioteconomie și bibliografie

Sursa:

[1] Biblioteca Academiei Române Iaşi
Exit mobile version