Chişinău, 15 februarie 2015 — Efectivul Armatei Naţionale a comemorat victimele războiului din Afganistan printr-o serie de activităţi desfăşurate în toate garnizoanele militare.
Astfel, ministrul Apărării, Valeriu Troenco, militarii din corpul de comandă, alături de oficiali, veterani de război și membri ai familiilor lor, au participat la mitingul de la Complexul Memorial „Feciorilor Patriei — sfîntă amintire” din sectorul Rîşcani al capitalei. Aceștia au depus flori la monument și au ținut un minut de reculegere.
„În fiecare an, ne adunăm în acest loc pentru a-i comemora pe ostașii care și-au pierdut viața în tragicul război din Afganistan, dar și pentru a le prezenta onorul celor care au rămas în viață”, a spus Valeriu Troenco la miting.
Militarii moldoveni i-au comemorat pe ostașii căzuți în Afganistan
Totodată, Ministerul Apărării a organizat pentru participanţii la războiul din Afganistan o masă de pomenire la complexul memorial „Feciorilor Patriei — sfîntă amintire”, iar militarii din alte garnizoane ale țării au participat la ceremonii de comemorare la Bălţi, Cahul, Edineţ, Floreşti, Ungheni, Nisporeni şi Hînceşti.
Ministerul Apărării a fost responsabil, prin Dispoziţia Guvernului, de organizarea şi desfăşurarea manifestărilor consacrate Zilei comemorării celor căzuţi în războiul din Afganistan.
Datele oficiale arată că în războiul din Afganistan, care s-a dat între anii 1979 şi 1989, au participat circa 12 500 de moldoveni. Dintre ei, 301 de militari şi-au pierdut viaţa, patru au dispărut fără veste, iar alţi 257 au devenit invalizi.
Sursa:
[1] www.army.md- 3 Aprilie 1942 – În comuna Valea Drăganului, notarul comunei îl izgoneşte din casă pe refugiatul Joca Vasile, şi instalează pe ungurul Kovács Károly - 3 aprilie 2025
- La mulți ani actorului și regizorului Emanuel Petran! - 3 aprilie 2025
- Ziua Academiei Române – Ziua porților deschise - 3 aprilie 2025
„Militarii moldoveni i-au comemorat pe ostașii căzuți în Afganistan”. Eventual, autorul se refera la „Militarii, cetateni ai Republicii Moldova, i-au comemorat pe ostașii căzuți în Afganistan”, caci militari moldoveni – aoleu, mama – sunt si la vest de Prut. Prin urmare, titlul articolului invocat contine o aberatie stiintifica, pe care nu trebuie sa o promoveze mass-media. Pacat ca nu se respecta OMENIA intre moldoveni.
Cu atat mai mult, ca printre „Militarii moldoveni” (adica, cei recrutati din slavitul „Statul „Republica Moldova”) sunt multime de alogeni. Sa inteleg, dupa spusele autorului, ca toti, dar toti, sunt intocmai „maldaveni”? Aferim.