libris.ro

DECOMUNIZAREA SI DECOLONIZAREA R.MOLDOVA

DECOMUNIZAREA SI DECOLONIZAREA R.MOLDOVA

A trecut un sfert de veac de la proclamarea independentei Republicii Moldova, dar comunismul si colonialismul sovietic au ramas. Fortele imperiale, partidul lui Voronin, activeaza, se comporta ca niste forte antiumane, agresive, oculte, propaga antiromanismul, xenofobia, lupta cu tot ce-i romanesc in Republica Moldova.

E clar ca in 2001-2009, cand Voronin si PCRM au guvernat R.Moldova, despre decolonizare si decomunizare nici nu putea fi vorba. Dar in prezent fortele democratice au toata posibilitatea sa fie preocupate de aceasta problema.

Decomunizarea inseamna anularea sau interzicerea activitatii comunistilor, inlaturarea impactului comunismului sovietic asupra vietii politice, economice si culturale a Republicii Moldova.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


DECOMUNIZAREA SI DECOLONIZAREA R.MOLDOVA

Decolonizarea regimului de guvernare comunist trebuie sa-l faca toti cetatenii prin exprimarea votului anticomunist. In realitate, peste 42% din electoratul R.Moldova a ramas fidele teoriei marxist-leniniste, a votat pentru PCRM. El nu s-a “decomunizat”, nu s-a “decolonizat”.

Pe de alta parte, jurnalistul M. Contiu incearca sa afirme ca, chipurile, “decolonizarea” si “decomunizarea” este o “rusofobie”. El scrie ca “antirusismul liderilor intelectuali si politici moldoveni le-a fost inspirat, se intelege, de catre romani” (“M.S.”, 2011, 27 ianuarie, p. 3).

In realitate, lupta anticomunista, antibolsevica a fost un raspuns obiectiv si necesar la politica sangeroasa promovata de catre Lenin, Stalin, Trotki si alti lideri sovietici impotriva Basarabiei si Romaniei.
Nu Romania a atacat in 1940 teritoriul URSS, ci invers. Stalin si Molotov, Hrusciov si Beria au anexat Basarabia, nordul Bucovinei si tinutul Herta la URSS in 1940.

Comunismul sovietic a fost adus in Basarabia de catre armata sovietica. Cu parere de rau, mai sunt unele persoane care apara comunismul si colonialismul sovietic. Ei s-au aflat peste 70 de ani “singuri in fata dragostei comuniste”, tanjind dupa regimul imperialist al URSS. Decomunizarea este un proces politic si social foarte complicat. Dupa puciul de la Moscova din 19-21 august 1991, Boris Eltin a interzis PCUS pe teritoriul Federatiei Ruse.

In interiorul PCUS erau insa foarte multe forte retrograde, reactionare (Egor Ligaciov, Anatol Lukianov, Ghennadi Ianaev, Vladimir Kriucikov, Vl. Pavlov, Aleksandr Rutkoi, Nikolai Rajkov etc.), care au incercat “sa stavileasca” procesul de destramare a PCUS. Dar n-au reusit. PCUS s-a prabusit in cateva zile. Au disparut peste 240 de tone de aur.

Nici pana in prezent nu se stie in ce mod si cine le-a furat. Fara acest aur a fost mai usor sa fie franta “coloana vertebrala” a Imperiului Sovietic. La 23 august 1991, a fost interzis si partidul comunist din Moldova.

La 24 august 1991 Comisia Guvernului R. Moldova sub conducerea lui Constantin Oboroc s-a prezentat la c.c. al pcM, unde se afla tov. Grigore Eremei. Atunci, cladirile c.c. al pcM au fost nationalizate.
Aceste doua decizii au pus baza legala pentru decomunizarea Republicii Moldova. Acest proces complicat s-a inceput linistit cu metode pasnice, legale.

Desfiintarea PCUS si a PCM n-a fost “o cruda ironie a sortii”, dupa cum scria Ion Cristoiu (5 august 2011).

Peste 190 de mii de comunisti, dintre care numai 48% erau moldoveni, liber, de bunavoie, s-au dezis de PCM. Comunistii n-au fost “prigoniti”, n-au fost “haituiti” sau “arestati”. Fata de ei n-au fost aplicate “metodele bolsevice”. Ei au activat in libertate.

Lucratorii de la cc al pcM au fost disponibilizati de la locul de munca, primind salariul pe doua luni, in conformitate cu legea muncii, iar altii s-au folosit de banii cc al PCM.

Un lucrator de la cc al pcM si-a cumparat mai tarziu cu banii partidului o tipografie care functioneaza si astazi, iar altul si-a cumparat o cladire de 28 mln. lei, devenind un adept al internationalismului si globalizarii “procesului” istoric.

Pe de alta parte, comunistii de la Tiraspol si Comrat, dirijati de Moscova si sprijiniti de Armata a 14-a, “incercau, dupa cum scrie A.Mosanu, prin toate mijloacele sa paralizeze activitatea autoritatilor de la Chisinau” (L.A., 2011, 25 august, p.2). Cu parere de rau, comunismul n-a fost judecat, n-a fost izolat de masele populare. In 1993 Prezidiul Parlamentului din R.Moldova a adoptat o decizie prin care a permis sa se legalizeze partidul comunistilor in frunte cu Voronin. Dupa 1993-1994 la noi au promovat comunismul P.Lucinschi, D.Motpan, V.Voronin, E.Sobor, Gr.Eremei, A.Sangheli, I.Calin, V.Stepaniuc, M.Tkaciuk, V. Misin, V.Iov, V.Sova si altii.

Toti acestia sunt calificati ca persoane negative in istoria noastra. Ei au luptat cu miscarea de eliberare nationala, au franat procesul decolonizarii R.Moldova. In prezent lozinca “Moldova fara comunisti!” este uitata de clasa politica.
Rusia foloseste in prezent PCRM, pe toti comunistii, toate fortele coloniale pentru a controla R.Moldova si a lupta cu Romania. Rusia si-a pastrat Imnul de stat al Uniunii Sovietice pentru a le aduce aminte moldovenilor de “raiul sovietic” . Foloseste sintagmele comuniste vechi precum “ITAR-TASS”, “Komsomolskaia pravda”, “Moskovskii komsomolet”, “Trud”, “Pravda”, “Izvestia” etc.

Aceeasi politica coloniala, comunista este propagata de ziarele “Moldova suverana”, “Nezavisimaia Moldova”, “Russkoe slovo”, “Kisiniovskie novosti”, “Komunist”, “Puls” etc. V.Putin si D.Medvedev au pastrat mausoleul lui Lenin, portretele si monumentele lui Lenin si Stalin, au pastrat denumirea strazilor Lenin.

Intocmai e si la Tiraspol, Comrat, Edinet, Tighina, Cetatea Alba, Balti, Briceni, Drochia, Ocnita, Leova, Cahul, Cantemir, Odesa si alte orase ale fostei URSS.
Cum se poate asa ceva? Documentele istorice confirma ca Lenin a fost unul dintre cei mai mari teroristi din secolul al XX-lea.

El i-a intrecut pe Hitler si Mussolini. Numai in 1917-1921, cand Lenin era la putere, in Rusia sovietica au fost ucisi, maltratati, judecati, impuscati circa 16 mln. de oameni nevinovati. Doar in Povolgia de jos si Povolgia de mijloc au murit de foamete peste 900 de mii de tarani rusi.

In articolul comisarului poporului al sanatatii, N.Semasko, “Cum si de ce a murit Lenin” se afirma: “Cand noi am facut autopsia craniului lui Vladimir Ilici, toti ne-am mirat nu de faptul ca Lenin a murit, ci de faptul cum a trait cu un astfel de creier. Cea mai mare parte a creierului sau era vatamata, era moarta inainte de a muri Lenin” (Novaia volna, Odesa, 2011, 14 aprilie).

Vom preciza ca documentele de arhiva demonstreaza ca din 1914 Lenin ajunsese bolnav de sifilis. Lenin, simpatizat si omagiat in prezent de catre Putin, Medvedev, Ziuganov, Voronin, Kalin, Misin, Reidman, Sova, Tkaciuk, Dodon si Greceanai, a dus o viata amorala, devenind catre 1917 grav bolnav, chiar nebun.

Si acuma ii intrebam pe comunistii si alegatorii lui Voronin: cum pot sa voteze pentru teoria unui sifilitic?

Cum pot sa voteze pentru teoria unui om nebun? Folosind teoria lui Lenin si Stalin, in prezent Rusia il ajuta pe Voronin sa controleze R. Moldova. Ea foloseste fata de Moldova o strategie expansionista. URSS a asteptat 22 de ani (1917-1940) si la 28 iunie 1940 Stalin cu ajutorul a 36 de divizii (420 de mii de ostasi si ofiteri) a atacat Romania si a anexat Basarabia. Si in prezent, dupa 27 august 1991, Federatia Rusa asteapta momentul schimbarii situatiei politice pentru a ataca si a ocupa Republica Moldova.

Rusia a ocupat cinci raioane in stanga Nistrului, si-a format trei baze militare (Colbasna, Tiraspol, Bender), a inarmat bandele separatiste ale lui Smirnov si Antiufeev. Rusia are in R.Moldova o mare baza informationala, inclusiv peste 60 de reviste, ziare, publicatii neordinare, 10 posturi radio, 20 de posturi TV, care emit in limba rusa 368 de ore din 24.

Ea mai are peste 10 asociatii, fonduri, organizatii de cercetare care ataca frontal, direct istoria romanilor si limba romana, lupta cu Romania pe toate fronturile ideologice, politice, economice si culturale.
Nu demult a fost format fondul “Societatea Rusa”, care se ocupa in mod special cu propagarea expansionismului rusesc.

Pentru anii 2011-2015 D.Medvedev a semnat un program federal cu o suma de 2,5 miliarde de ruble pentru raspandirea limbii ruse in tarile ex-sovietice, inclusiv in R.Moldova.

In mai multe ziare rusesti se dezbate in prezent problema: “Cine a distrus URSS” (Kto razvalil SSSR”). Fortele imperiale rusesti au organizat diferite sondaje sociologice, cu ajutorul carora au stabilit ca, chipurile, “jumatate din populatia Ucrainei si Moldovei regreta ca s-a destramat URSS” (“Raionka”, Odesa, 2011, nr. 7, p. 5).

Din datele Centrului de studiere a opiniei publice (www.wciom.ru), in Rusia s-a majorat de la 16% la 20% numarul cetatenilor care doresc sa refaca URSS, iar in Moldova numarul acestor doritori a crescut de la 14% la 16% (AIF, 2011, nr. 31, p.15). Avem foarte multe fapte, date, documente care ne arata stoparea totala a decomunizarii in R. Moldova.
In concluzie, vom sublinia ca stabii politici din Rusia, Republica Moldova, Ucraina si alte republici ex-sovietice au franat procesul obiectiv de decomunizare si decolonizare.

La doua decenii de independenta, Republica Moldova, dupa cum subliniaza ziarul “Adevarul”, nu s-a detasat de spatiul Imperiului Sovietic, a ramas sub controlul Federatiei Ruse.

Conectarea R. Moldova la spatiul CSI impiedica republica noastra sa obtina o perspectiva clara de integrare europeana.

Deci, una din strategiile curente ale Republicii Moldova trebuie sa fie indreptata spre promovarea consecventa a politicii de decomunizare si decolonizare a vietii economice, politice si culturale.
Trebuie sa se creeze astfel de conditii la alegerile viitoare, in care niciun moldovean sa nu voteze pentru comunisti. Numai atunci ne vom apropia mai mult de Romania si de Uniunea Europeana.

Anton MORARU,

doctor habilitat în istorie, prof. univ.
Literatura şi arta md.

Ideea naţională romana în Basarabia Ţaristă (1812-1918), imagine: cersipamantromanesc.wordpress.com
Ideea naţională romana în Basarabia Ţaristă (1812-1918), imagine: cersipamantromanesc.wordpress.com

Sursa:

[1] cersipamantromanesc.wordpress.com

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info