16 ani in Siberia – Crampeie din destinul unui bucovinean

Anul 1941 veni zbuciumat și cu multe nenorociri. In noaptea unei zile de iunie 1941, la ușa casei familiei Tulupca au batut cu inverșunare dușmanoasa. Fratele Vasile era refugiat in Romania. Tata Constantin si Radu au reusit sa fuga, insa mama Paraschiva s-a pomenit in fața unor monștri inarmați, care au spart ușa și o țineau sub țevile armelor, ordonand: „Peste zece minute sa fii in caruța!..”. Peste cateva zile sotul si feciorul au urmat-o benevol, ca sa n-o lase de una singura la primejdia grea.

16 ani in Siberia – Crampeie din destinul unui bucovinean

Radu TULUPCA a lui Constantin s-a nascut la 21 februarie 1925, in comuna Ostrița, plasa Herța. Soarta a fost nemiloasa cu el, harțuindu-l la varsta de 16 ani.

La gara feroviara din Cernauți au fost imbarcați in vagoane de vite. Printre cei ridicați se afla și familia lui Ion Nicolaevici și alți gospodari din catunul Ocop.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Drumul a urmat pana in Siberia. Deci, drumul din Bucovina și pana in regiunea Tomsk, raionul Pudinski, a fost udat cu lacrimi și presarat cu cadavre. Domnul Radu a fost repartizat la lucru in colhoz. A trecut prin toate nenorocirile prin care au trecut mii de romani din Bucovina.

A mancat coji de cartofi, erau timpuri grele, era razboi. In Siberia a facut cunoștința cu o fata pe nume, Ecaterina. Au creat o familie tanara, dar dorul de casa era pe primul loc.

Dupa 16 ani de munci grele, in anul 1957 se intorc in Bucovina, numai cu mama. Domnul Radu, s-a inscris in colhoz, a lucrat toata viața la ferma gospodariei, unde cu caruța aducea hrana pentru vite. In anul 1985 s-a pensionat. Dar a continuat munca in gospodaria agricola inca un an.

Impreuna cu soția Ecaterina au crescut și educat o singura fiica – Valentina. Cu tristețe iși amintește de tinerețea distrusa in inghețurile Siberiei. Doamne, ca mari au fost faradelegile staliniste! Dupa cum zice dl Radu Tulupca: „Sa dea Dumnezeu sanatate și pace, ca restul le vom face…”

Domnul Radu, e oaspete așteptat la școala-gradinița, care se afla la o aruncatura de baț de gospodaria sa. Are ce le spune micuților despre cei 16 ani in Siberia!

Viorel GHIBA

P.S. La 21 februarie a.c., domnul Radu Tulupca și-a alipit la buchetul vieții cel de-al 90-lea trandafir. Cuvinte frumoase la acest jubileu i-au urat soția, fiica, ginerele și nepoții, dorindu-i sanatate și mulți ani inainte. Pentru munca conștiincioasa pe parcursul anilor domnul Radu a fost menționat cu o diploma de onoare din partea conducerii raionului.

16 ani în Siberia - Crâmpeie din destinul unui bucovinean, foto: gazetadeherta.at.ua
16 ani în Siberia – Crâmpeie din destinul unui bucovinean, foto: gazetadeherta.at.ua

Sursa:

[1] gazetadeherta.at.ua

 

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Genocidul bucovinenilor de la Lunca, Fantana Alba, de la inchisoarea din Cernauti, crimele, teroarea și deportarile bucovinenilor si basarabenilor comise de bolsevicii rusi trebuie cunoscute

mie mart. 4 , 2015
“Marturisirile unor refugiați și deportați romani din RSS Moldova (Basarabia), Bucovina de Nord și Ținutul Herța” a vazut lumina tiparului la Editura „Enesis” – Baia Mare (2012), autor Ioan Batea. Dupa cum marturisește autorul „Lumea de astazi precum și cea viitoare, trebuie sa știe ca imperiul lui Ștefan cel Sfant […]
Genocidul bucovinenilor de la Lunca, Fântâna Albă, de la închisoarea din Cernăuți, crimele, teroarea și deportările bucovinenilor și basarabenilor comise de bolșevicii ruși trebuie cunoscute

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News