Ambasada SUA la București are al…

Ceea ce se ni se înf…

Liviu Pleșoianu solicită expulza…

Reacția ambasadei SU…

Atacul de la Berna din 14-16 feb…

La mijlocul lunii fe…

Pericolul unui asa zis manual de…

Adevăratul pericol d…

Și primarul UDMR-ist din Satu Ma…

După ce primarul UDM…

Carmen Iohannis, audiată în secr…

Justiția în sus, Jus…

Direcționarea banilor publici de…

Una dintre cele mai …

Renate Weber: "Macovei a mințit …

Europarlamentarul ro…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

16 ani in Siberia – Crampeie din destinul unui bucovinean

Print Friendly, PDF & Email

Anul 1941 veni zbuciumat și cu multe nenorociri. In noaptea unei zile de iunie 1941, la ușa casei familiei Tulupca au batut cu inverșunare dușmanoasa. Fratele Vasile era refugiat in Romania. Tata Constantin si Radu au reusit sa fuga, insa mama Paraschiva s-a pomenit in fața unor monștri inarmați, care au spart ușa și o țineau sub țevile armelor, ordonand: „Peste zece minute sa fii in caruța!..”. Peste cateva zile sotul si feciorul au urmat-o benevol, ca sa n-o lase de una singura la primejdia grea.

16 ani in Siberia – Crampeie din destinul unui bucovinean

Radu TULUPCA a lui Constantin s-a nascut la 21 februarie 1925, in comuna Ostrița, plasa Herța. Soarta a fost nemiloasa cu el, harțuindu-l la varsta de 16 ani.

La gara feroviara din Cernauți au fost imbarcați in vagoane de vite. Printre cei ridicați se afla și familia lui Ion Nicolaevici și alți gospodari din catunul Ocop.

Drumul a urmat pana in Siberia. Deci, drumul din Bucovina și pana in regiunea Tomsk, raionul Pudinski, a fost udat cu lacrimi și presarat cu cadavre. Domnul Radu a fost repartizat la lucru in colhoz. A trecut prin toate nenorocirile prin care au trecut mii de romani din Bucovina.

A mancat coji de cartofi, erau timpuri grele, era razboi. In Siberia a facut cunoștința cu o fata pe nume, Ecaterina. Au creat o familie tanara, dar dorul de casa era pe primul loc.

Dupa 16 ani de munci grele, in anul 1957 se intorc in Bucovina, numai cu mama. Domnul Radu, s-a inscris in colhoz, a lucrat toata viața la ferma gospodariei, unde cu caruța aducea hrana pentru vite. In anul 1985 s-a pensionat. Dar a continuat munca in gospodaria agricola inca un an.

Impreuna cu soția Ecaterina au crescut și educat o singura fiica – Valentina. Cu tristețe iși amintește de tinerețea distrusa in inghețurile Siberiei. Doamne, ca mari au fost faradelegile staliniste! Dupa cum zice dl Radu Tulupca: „Sa dea Dumnezeu sanatate și pace, ca restul le vom face…”

Domnul Radu, e oaspete așteptat la școala-gradinița, care se afla la o aruncatura de baț de gospodaria sa. Are ce le spune micuților despre cei 16 ani in Siberia!

(P):In aceasta campanie oferim gratuit un borcan de miere cu design special pentru orice comanda plasata in perioada 09 - 24 februarie 2019

Viorel GHIBA

P.S. La 21 februarie a.c., domnul Radu Tulupca și-a alipit la buchetul vieții cel de-al 90-lea trandafir. Cuvinte frumoase la acest jubileu i-au urat soția, fiica, ginerele și nepoții, dorindu-i sanatate și mulți ani inainte. Pentru munca conștiincioasa pe parcursul anilor domnul Radu a fost menționat cu o diploma de onoare din partea conducerii raionului.

16 ani în Siberia - Crâmpeie din destinul unui bucovinean, foto: gazetadeherta.at.ua

16 ani în Siberia – Crâmpeie din destinul unui bucovinean, foto: gazetadeherta.at.ua

Sursa:

[1] gazetadeherta.at.ua

 

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

loading...

Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Incaltaminte din colectia noua pentru barbati

Inline
Inline