Categories: SerbiaStiri

Pentru kosovari autonomia a insemnat doar sange, saracie, foamete si deznadejde

Din provincia Kosovo au emigrat pana acum din cauza saraciei zeci de mii de locuitori.Pentru kosovari autonomia a insemnat doar sange, saracie, foamete si deznadeje. Printre tarile preferate pentru a emigra se afla Germania, Austria si Ungaria. Insa Uniunea Europeana nu mai are loc si pentru ei, luptandu-se cu refugiatii zonelor de conflict si cu imigrantii din propriile tari, cum ar fi Bulgaria si Romania, relateaza „New York Times“.

„Fiul meu n-a avut de ales“, spune Xhevat Cakaj. El povesteşte cum acesta a plecat în Germania împreună cu soţia şi cu cele cinci fete. Cakaj spune că familia fiului său avea doar o singură vacă al cărei lapte era vândut într-o piaţă de lângă Priştina, capitala Kosovo, iar singura sursă de venit era un sistem de transport în comun cu microbuze, dar autorităţile l-au închis. „Nimeni nu pleacă de plăcere“, spune Cakaj, 64 de ani., potrivit adevarul.ro

Pentru kosovari autonomia a insemnat doar sange, saracie, foamete si deznadejde

Nu poti sa nu te intrebi acum la ce-au folosit epurarile etnice, masacrele groaznice facute de ambele parti, distrugerea de monumente istorice, biserici, moschei, alungarea a sute de mii de oameni din propriile locuinte si destramarea a zeci de mii de familii. La ce-ti foloseste un teritoriu unde mori de foame ca sobolanul prins intr-o cusca cu gratii de fier?

La ce a folosit batjocura impotriva crestinilor indiferent ca erau sarbi sau de oricare alta etnie/nationalitate? La ce a folosit uciderea a mii de copii nevinovati? Cine profita cu adevarat pana la urma dupa aceste asa zise razboaie din Balcani? Dupa destramarea Iugoslaviei, putine sunt tarile care au capatat o oarecare prosperitate economica apreciabila, fiind nevoite in primul rand sa se refaca dupa razboaiele pentru independenta care s-au iscat la scurt timp dupa destramarea fostei Iugoslavii.

Iata unde poate duce extremismul, sovinismul si indoctrinarea pana la un nivel in care nimic nu mai e sfant, nimic nu mai conteaza in afara doctrinei cu care ai fost inveninat. Nu pot sa nu ma gandesc la evenimentele care au urmat in urma dictatului de la Viena in 1940 in Transilvania si la tragediile similare cu ceea ce s-a intamplat recent in Kosovo. Aceleasi actiuni irationale si abominabile s-au petrecut si in timpul regimului horthyst din nordul-vestul Transilvaniei.

Pentru kosovari autonomia a insemnat doar sange, saracie, foamete si deznadejde. Pentru asa zisii secui, care chipurile revendica toata Transilvania ( la ultimul recensamant s-au mai declarat oficial ca fiind secui doar circa 500-600 de persoane), oare ce ar insemna o eventuala autonomie?

Pentru kosovari autonomia a insemnat doar sange, saracie, foamete si deznadejde

Sursa/Note:[1] adevarul.ro

 

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Noaptea Muzeelor boicotată în acest an de angajații muzeelor în nordul Moldovei

Nemulțumiți de inechitățile salariale, angajații muzeelor din Nordul Moldovei sunt hotărâți să boicoteze anul acesta…

7 ore ago

16 Mai 1600 – Mihai Viteazul ia Cetatea Suceava fără niciun fel de luptă, pur și simplu i se deschid porțile cetății

Sub spectrul unei iminente reveniri a lui Sigismund Báthory cu scopul de a recuceri Transilvania…

19 ore ago

Cu se se mai laudă USR-iștii: propunerea legislativă privind dreptul la avort a primit raport de adoptare

Oana Cambera, deputat neafiliat, fostă USR și PLUS, acum ajunsă vicepreședinte la partidul Reper, se…

o zi ago

Militarii rezerviști cer printr-o petiție actualizarea soldelor de grad!

Gradul militar același și totuși diferit !? Militarii în activitate, în rezervă sau retragere și-au…

o zi ago

Cristina POBIRCI, o gorjeancă talentată!

Cristina POBIRCI: Sunt din Părău de Pripor și totul a început la varsta de 6 ani…

o zi ago