Faptul ca strainii controleaza sistemul bancar a fost caracterizat drept „nesanatos“ de guvernul maghiar, care s-a angajat intr-o ofensiva de a aduce cel putin 50% din activele bancare in maini unguresti. Din ianuarie 2014, nu mai putin de 10 banci au fost inchise in Ungaria dupa ce au fost acuzate de frauda, delapidare si management defectuos. Insa toate aceste banci aveau proprietari maghiari, scrie Ziarul Financiar.
Zece banci detinute de maghiari au falimentat in ultimul an in Ungaria; Erau furate de proprii oameni
Prima banca ce a fost închisă în ianuarie 2014 este Kormend es Videke Takarekszovetkezet.
Banca Naţională a Ungariei, care acţionează şi ca un supraveghetor al sistemului bancar şi al pieţelor financiare, i-a amendat pe fostul preşedinte al băncii şi pe fostul director financiar cu suma de 15 milioane de forinţi (aproximativ 50.000 de euro) pentru gestionare iresponsabilă a afacerilor companiei, scrie independent.md
In iunie 2014, cea mai mare banca de economii din tara, Orgovany es Videke Takarekszovetkezet, a intrat in faliment.
In august banca centrala a retras licenta cooperativei de economii Alba Takarekszovetkezet dupa ce in urma unei anchete s-au descoperit deficiente serioase in operatiunile de zi cu zi.
In noiembrie a fost retrasa licenta bancii Szechenyi Istvan Hitelszovetkezet. Institutia a inregistrat ani de-a randul pierderi.
Toate acestea sunt banci mici, de economii. Banca centrala a eliminat si jucatori mai mari, scrie sursa citata.
In decembrie, banca centrala a retras licenta de functionare a bancii Szechenyi Kereskedelmi Bank. Statul ungar detinea 49% din capitalul social al Szechenyi.
Ultimele patru banci „disparute“ au legatura cu scandalul firmei de brokeraj Buda-Cash Group, care este suspectata ca a facut afaceri ilegale timp de mai mult de zece ani. De la Buda-Cash au disparut 100 de miliarde de forinti (367 de milioane de dolari) din banii clientilor. Bancile implicate in scandalul Buda-Cash si carora banca centrala le-a retras licentele sunt ERB Eszak-magyarorszagi Regionalis Bank, DRB Del-Dunantuli Regionalis Bank, BRB Buda Regionalis Bank si DDB Del-Dunantuli Takarek Bank. Aceste banci aveau 120.000 de deponenti. Statul va acoperi intr-o oarecare masura depozitele acestora, dar nu in totalitate.
Nota noastra: Una dintre marotele pe care o scot la inaintare mereu cetatenii romani de etnie maghiara din Romania atunci cand fac propaganda pentru autonomie este si cea legata de faptul ca romanii, “miticii”, asa cum le place ungurilor sa-i numeasca, ar fura din taxele pe care ei le platesc si din acesta cauza regiunile in care ei traiesc nu s-ar dezvolta din punct de vedere economic si al infrastructurii asa cum se gandesc ei ca ar trebui s-o faca.
Ei nu dau niciodata vina pe autoizolarea economica, culturala, lingvistica care le taie foarte multe din perspectivele pe care le-ar putea avea in mod normal acele regiuni daca nu s-ar izola de restul Romaniei, transformandu-se intr-o adevarata enclava pe criterii etnice.
Iata ca a mai disparut inca un mit si anume cel al unei presupuse “corectitudini” a ungurilor. Proprii angajati ai unor banci au furat pana au provocat chiar si falimentarea acestora.
PS: Pentru asta oare or vrea cei de la UDMR autonomie? Sa poata fura in liniste si sa transforme acele regiuni intr-un nou “Vest Salbatic” sau in niste domenii feudale unde ei in calitate de grofi vor taia si spanzura dupa bunul lor plac fara ca cineva sa poata interveni?
Sursa:
[1] independent.md