libris.ro

Piesa “Sanie cu zurgalai” a fost subiectul primului proces de plagiat din America!

Piesa “Sanie cu zurgalai” a fost subiectul primului proces de plagiat din America!

In zilele noastre muzica reprezinta deja o adevarata industrie, ajungandu-se anual la cifre de afaceri umitoare. Astfel, „drepturile de autor/copyright” reprezinta o miza foarte importanta, o miza care trebuie aparata cu orice pret de catre artisti, compozitori, manageri, etc

Candva, in urma cu peste sase decenii, o actiune juridica legata de o melodie furata ar fi fost o raritate. Totusi, acest lucru s-a intamplat, iar procesul respectiv a schimbat pentru totdeauna intreaga istorie a muzicii la nivel mondial. Sunt putini care stiu insa, ca subiectul acelui proces a fost o piesa romaneasca pe care toti o cunoastem si chiar o fredonam din cand in cand: “Sanie cu zurgalai”.

Piesa “Sanie cu zurgalai” a fost subiectul primului proces de plagiat din America!

Istoria si evolutia melodiei “Sanie cu zurgalai” este una cu adevarat uluitoare. In Romania, melodia a fost facuta celebra de catre infonfundabila interpretare a Mariei Lataretu, piesa fiind compusa in anul 1937 de catre Richard Stein, un evreu nascut in Romania in anul 1909 si care a emigrat in Israel la mijlocul secolului trecut.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


“Bela Chitaristul”, Bernard Dulzer, Sanie cu zurgalai
“Bela Chitaristul”, Bernard Dulzer, Sanie cu zurgalai

Primul care a cantat piesa “Sanie cu zurgalai” a fost un lautar care isi spunea “Bela Chitaristul”, Bernard Dulzer pe numele sau adevarat, un bun prieten al compozitorului Richard Stein, mai ales ca si acesta avea origini evreiesti. Bela Chitaristul a emigrat si el in Israel in anul 1950, in acelasi an intalnindu-l pe Marcel Spellman, un roman care isi avea resedinta in Canada de ceva vreme. Spellman cunostea aceasta piesa sie el de la radio si l-a vizitat pe Bela in Israel, unde a ascultat piesa in interpretarea lui Bela Chitaristul, notandu-si in acelasi timp versurile pe un servetel.

LINK VIDEO

 Dupa numai trei ani, in topurile americane devenise celebra o piesa cum nu se mai auzise pana atunci in America: “Johny Is The Boy For Me”, in interpretarea lui Les Paul ( un artist recunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni chitaristi din istoria muzicii) si a sotiei lui, Mary Ford. Cuplul format din cei doi, a vandut mai multe milioane de albume, piesa lor “Johnny Is The Boy For Me” ajungand atat de celebra incat a fost difuzata inclusiv pe posturile de radio din Israel, acolo unde a fost auzita si de catre Richard Stein, care, intre timp, devenise avocat.

LINK VIDEO

Richard Stein a facut atunci ceva ce nimeni nu mai facuse pana la dansul: l-a dat in judecata in SUA pe Les Paul fiindca acesta era creditat pe coperta albumului sau in calitate de compozitor. Procesul a atras foarte repede atentia presei din SUA, iar romanul a adus probe care inlaturau orice dubiu ca el este adevaratul autor al melodiei. Richard Stein a castigat acel proces dar nu se stie nici acum cu cati bani s-ar fi ales in urma castigarii acelui proces.

LINK VIDEO

Piesa a devenit apoi celebra si in Europa, in interpretarea celebrei Edith Piaf (Johnny Tu N’es Pas Un Ange), dar si in tara noastra, fiind cantata de catre Gica Petrescu. Trupa “Vaya Con Dios” s-a trezit si ea cu un proces in 2001 dupa ce a preluat piesa, un proces intentat de catre UCMR-ADA, deoarece drepturile de autor erau redirectionate la acel moment catre urmasii lui Les Paul si nu catre familia lui Richard Stein, adevaratul compozitor al piesei.

Piesa “Sanie cu zurgalai” a fost subiectul primului proces de plagiat din America!
Piesa “Sanie cu zurgalai” a fost subiectul primului proces de plagiat din America!

Sursa/Note:[1] nefiltrat.ro

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info