Categories: Stiri

Consumati somon? Ar trebui sa stiti ceva despre somonul norvegian.

Recent autoritatile norvegiene au admis ca somonul de crescatorie norvegian poate fi periculos pentru persoanele care-l consuma, in special pentru copii, adolescenti si femei îinsarcinate. Dupa mai multi ani de controverse pe acest subiect si dupa o alerta lansata de un ziar novergian “VG”, autoritatile norvegiene au fost nevoite sa recunoasca ca somonul de crescatorie este periculos si sa recomande populatiei, in special categoriilor sensibile, sa renunte la acest aliment.

Consumati somon? Ar trebui sa stiti ceva despre somonul norvegian

[tp_product id=”175366997″ feed=”396″]
Somonul de crescatorie este periculos deoarece contine mai multe substante chimice care afecteaza creierul, sunt implicate in autism, hiperactivitate si in diminuarea coeficientului de inteligenta. In acest sens, Anne-Lise Bjorke Monsen din cadrul Laboratorului de biochimie clinica din Bergen (Norvegia), precizeaza: “poluantii descoperiti in somonul de crescatorie au o influenta negativa asupra dezvoltarii creierului, sunt asociati cu autismul, cu hiperactivitatea si scaderea coeficientului de inteligenta.

Astfel, somonul de crescatorie este periculos pentru copii si femei insarcinate. Autoritatea Europeana pentru Securitatea Alimentara a descoperit in somonul de crescatorie norvegian diflubenzuron, un insecticid cu un nivel mare toxicitate pentru vietuitoarele acvatice. Pe aceasta tema, presa franceza subliniaza ca aceasta substanta toxica este interzisa pe piata comunitara.

Mai grav este ceea ce mai precizeaza Anne-Lise Bjorke Monsen.Se stie, de asemenea, ca poluantii descoperiti in acest peste pot avea un efect negativ asupra sistemului imunitar, sistemului hormonal si metabolismului. De asemenea, acestia se transmit pruncului in timp ce este alaptat. Persoanelor mai afectate la acesti poluanti, respectiv copii, adolescenti si femei insarcinate, li se recomanda sa renunte la somonul de crescatorie importat din Norvegia.

Din pacate, cu toate alertele lansate in ultimii ani, abia acum autoritatile norvegiene, cu o intarziere alarmanta, au recunoscut ca somonul de crescatorie este periculos. Anul trecut, Norvegia a acoperit 60% din oferta de somon de crescatorie. Iata insa ca Rusia, inca din 2006, a renuntat la importul de somon de crescatorie din Norvegia ca o masura de protectie a populatiei. Specialistii ne reamintesc ca o sursa buna de omega 3 o reprezinta macroul si heringul, evident daca nu sunt contaminati cu substanţe toxice.

Sursa:[1] ioncoja.ro

Consumati somon? Ar trebui sa stiti ceva despre somonul norvegian.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

2 Mai 1864 – Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de stat!

2 Mai 1864 - Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de…

5 zile ago

Un istoric bulgar susține restaurarea Monumentului Eroilor Români de la Smârdan

Presa locală bulgară din Vidin relatează faptul că un istoric local sugerează ca Monumentul Eroilor…

5 zile ago

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

7 zile ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

o săptămână ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

o săptămână ago