Mai multi prieteni, colegi, membri de partid, ma suna si imi cer o opinie despre intentia de semnare a unui acord de colaborare intre PNL.ro si PLDM.md. Tot ei ma sfatuiesc sa scriu un articol, pentru ca nu toti inteleg evenimentul, nici chiar ca e vorba de PNL.ro, crezand ca e vorba de PNL.md.
De aceea, am decis sa scriu. Cand o echipa de sprijin pentru PNL.ro au anuntat formarea, in Republica Moldova, a unei organizatii extrateritoriale, am scris un articol, dar nu l-am publicat. Mai astept. Daca va fi un moment necesar, il voi posta. Unii colegi ii cunosc conținutul.
Oare, intr-un viitor, PNL.ro nu ii va fi jena de colaborarea cu PLDM.md?
Sa le luam pe rand
Din pacate, nu exista o claritate doctrinara daca analizam partidele existente in Republica Moldova. Am scris de cateva ori despre aceasta, dar o stratificare raportata la familiile politice clasice europene nu se face usor. Si trebuie sa se vrea. In ambele state romanesti inca se formeaza struto-camile – zise partide.
Actualul PNL.md este a treia formula de existenta. A împlinit 8 ani la 6 decembrie 2014. National-liberalii, exclusi din AMN pentru pozitii politice romanesti, l-au fondat pe 6 decembrie 2006.
Actualul PNL.md este a treia formula de existenta, implinind 8 ani de la reconstituirea pe 6 decembrie 2014, avandu-si congresul de refondare pe 6 decembrie 2006, dupa ce national-liberalii au fost exclusi din AMN pentru pozitii politice romanesti.
Anterior, au existat doua formule ale PNL, conduse de Andrei Iuri-Apostol si, respectiv, Mircea Rusu – ambii fosti presedinti fiind membri ai conducerii actualului PNL.md.
Pentru prima oara, cei ce au constituit PNL.md, au fost si membri ai Organizatiei Chisinau ai PNL.ro, subordonata Organizatiei judetene Iasi a PNL.ro. Dupa interzicerea filialelor in R.Moldova a partidelor din alte tari, inclusiv de peste Prut, Organizatia Chisinau a PNL.ro s-a reorganizat îin PNL.md, cu inregistrare la Ministerul Justitiei la 25 septembrie 1993. Andrei Iuri-Apostol, presedintele de atunci al PNL.md, si Radu Campeanu, presedintele de atunci ai PNL.ro, stabilise relatii cu o intensitate inclusiv de intalniri lunare. Relațtiile s-au schimbat dupa preluarea PNL.ro de către Viorel Catarama. Nici Mircea Ionescu-Qiuntus, pe care il felicitam îin contextul recentei sarbatoriri a venerabilei varste, nu a restabilit intensitatea relatiilor national-liberalilor de pe malurile Prutului. PNL.md-formula a doua a depus, de asemenea, eforturi permanente pentru o buna cooperare, a si avut loc sporadic, dar nu a avut caracter consecvent si permanent.
A doua formula a PNL.md, condusa de Mircea Rusu, s-a dizolvat dupa alegerile din 2001, cand PCRM a venit masiv la putere. Dizolvarea a condus la coagularea partidelor de dreapta in Partidul Liberal, condus de Rusu-Untila (a nu se confunda cu PL-ul condus de Ghimpu, care se numea atunci Partidul Reformei). Formulele anterioare ale PNL.md a a avut relatii cu PNL.ro. Apoi, PL a reluat legaturile cu PNL.ro si s-a semnat un Acord, pe care il public dupa acest articol. Il oferim ca model pentru PNL.ro-PLDM.md.
Pentru prima oara, in acel Acord, s-a trecut notiunea de doua state romanesti, delegatia venita aici in plin regim comunist fiind condusa de Teodor Meleșcanu.
Dupa aceasta, fortele de centru-stanga si centru-dreapta au fuzionat in Alianta ”Moldova Noastra”, care a colaborat cu PNL.ro.
AMN a participat cu PD si PSL in alegerile din 2005 cu Blocul ”Moldova Democrata”. Dupa alegeri, PD si PSL l-au votat pe Voronin, in trista zi de 4 aprilie 2005, iar AMN nu a votat, dar a derapat pe pozitii nenationale, desi in campanie a optat si pentru limba romana, pentru NATO si pentru ieșirea din CSI. Le-am promovat pe toate acestea cu Valeriu Cosarciuc, fapt pentru care am fost exclusa de S.Urecheanu si V. Untila din AMN.
De la reconstituire, din 2006, actualul PNL a promovat conceptul Uniunii Interstatale Romania-Republica Moldova, fapt atacat de Mihai Ghimpu care, ulterior, a luat denumirea de PL, dupa formarea AMN. Ghimpu, în PL-ul sau, a adunat membrii si a luat apucaturile PPCD.
Dupa intrarea Romaniei in UE, s-a vazut ca R.Moldova a pierdut ultimul vagon spre UE. De aceea, PNL.md discuta necesitatea transformarii conceptului de Uniune Interstatala Romania-Republica Moldova intr-un instrument de pregatire a Reunirii Basarabiei cu Romania, fapt care s-a intamplat în anul 2011, la congresul al III-lea al PNL.md, cand a fost adoptat obiectivul unionist in Statutul PNL.md.
Ce relatii a avut PNL.md cu PNL.ro?
Ultimele contacte ceva mai formalizate PNL.md le-a avut cu PNL.ro la congresul la care a fost ales presedinte Călin Popescu Tariceanu, la care a fost invitat si PNL.md. Dupa venirea, insa, a lui Crin Antonescu, ele nu au continuat decat intre tineri ori prin mesaje formale de sprijin in alegerile din 2010 si la congresul din 2011.
Mesagerii veniti din partea PNL.ro au manifestat nemultumire ca nu au fost consultati la luarea mesajului unionist de catre PNL.md. La care, li s-a explicat, cu rabdare, ca penelistii din al doilea stat romanesc, din care fac parte urmasi ai PNL-istilor din perioada interbelica din Basarabia, se revendica de la legendarii Bratieni, care au modernizat si intregit Romania. PNL.md a incurajat mereu PNL.ro sa ia mesajul refacerii unitatii naționale romanesti.
De ce PNL.ro nu face direct acest lucru, mai cautam raspunsul. Sigur, se invoca Europa, doar ca Europa trebuie convinsa ca noi, romanii, avem acelasi drept de unitate nationala ca si nemtii. Cancelarul german Angela Merkel a spus clar ca nu poate Germania refuza altor popare dreptul de a unificare, de care au beneficiat ei.
Pana aici, e clar. Dar mai departe?
Eram, cu reprezentante al Organizatiei de Femei PNL.md, la o reuniune de la Iasi a femeilor național-liberale, inclusive era prezenta Alina Gorghiu. La sfarsitul reuniunii, a venit actualul incarcerat Relu Finichiu, fost ministru. Intrebat daca nu cumva PNL.ro nu colaboreaza cu PNL.md ”si pentru ca acesta e condus de o femeie”, el a raspuns ”da”. Toti au fost socati. Nu comentam.
Cunoastem, insa, ca persoane politice din R.Moldova, lipite de anturajele respective din Romania, au transpirat din greu ca nu cumva conducerea PNL.md., inclusiv Pavlicenco, sa intre in gratiile bomondului decizional de la Bucuresti. Au folosit pentru aceasta minciuni, demontate de mine prin documente oficiale (SIS, CNSAS) si decizii de judecata ale statului, in care se arata ca denigrarile si insinuarile ca as fi avut relatii cu vreo securitate sunt calomnii si neadevaruri.
Insa timpul a trecut. Si – cum spunea anchetatul penal acum Traian Basescu, referitor la minciunile, cica, raspandite despre el, e greu sa le speli. Eu cred ca ceea ce a facut anturajul sau, in 10 ani, impreuna cu ai sai cumetri de la Chisinau, pe care i-a taxat ca unic partid romanesc, asta pateste acum. A mai demonstrat si ca e ca Voronin – nu doar ca a spus ca nu e Presedintele tuturor romanilor, precum Voronin a spus ca nu e si președintele romanilor din R.Moldova, nici doar prin coruptia ridicată la nivel groaznic in Romania in conditiile ”statului de drept” pe care, cica, l-a format, dar si prin badaranismul de a ofensa un senator (Gabriela Firea), exact asa cum Voronin a calomniat un deputat (Vitalia Pavlicenco), dosar castigat de mine la CEDO, dar atacat acum de Guvernul communist de la Chisinau in Marea Camera…
PNL.ro-PDL.ro – struto-camila moldo-romana?
Atitudinea mea fata de Basescu, pentru care am facut 200 de kilometri, in Macedonia, ca sa merg sa il sprijin in primul referendum de demitere, s-a schimbat atunci cand a inceput sa rupă PNL.ro, prin scoaterea grupului struto-camilist Stolojan si cand a inceput sa faca majoritatile parlamentare asa cum a vrut el. Si am fost alaturi de PNL chiar daca ei asta nu au vazut sau nu au apreciat.
Insa, cand au inceput sa se apropie de PDL si sa se pomeneasca in barca lui Iohannis, pentru care a chemat sa voteze si ”basistii”, am inteles ca s-a terminat cu puritatea national-liberala, chiar daca au impus pedelistilor basisti imuabilitatea valorilor național-liberale.
Am spus ca Basescu nu a fost Presedintele tuturor – nici in Romania, nici in R.Moldova. Oare si Iohannis merge pe aceasta cale? Mai multi mi-au dat dreptate ca, atunci cand a venit Iohannis in RM, trebuia sa ii adune, la o discutie, pentru un simplu mesaj, cel putin, pe reprezentantii partidelor romanesti, proeuropene, si sa le incurajeze sa se coaguleze. Basescu asta nu a facut. PNL.md a facut toate demersurile publice in acest sens, a propus tot felul de blocuri, a propus doua Declaratii ca cea de la Snagov, una, ca idee, fiind preluata chiar in Programul sau electoral de Klaus Iohannis.
Din acel moment si pana azi, am inteles ca, pentru noua formatiune PNL-PDL, care e inca in zbatere, nu mai conteaza decat voturile. Colaborarea cu un partid generator de coruptie in R.Moldova trezeste un mare semn de intrebare si legat de ”noul” PNL, si legat de pozitia lui Iohannis, venit special aici, la Chisinau, la un premier demis pentru coruptie. De aici si pana la cooperarea PNL.ro-PLDM.md nu mai e nimic nelimpede. Unii ma intreaba ”corupt la corupt trage”?
Cateva considerații finale
Noi, PNL.md, avem demnitate. Da, nu avem rezultate – ori ca sunt furate, ori ca nu exista lege si DNA-uri care sa puna problema banilor publici si europeni, pusi la bataie pentru alegerea acelorasi corupti la Putere in Chisinau. La noi nu exista justitie si totul e pentru perpetuarea hotilor verzi, rozi si rosii la Putere. Sa fie sanatosi si sa nu le stea in gat…
PNL-ului din Romania ii spunem ca noi ramanem saraci si curati, iar PLDM-ul e in declin si PNL.ro ii va fi jena, rusine, odata, sper, pentru oportunism. Da, intelegem perfect ca unora ca Badea Viorel, pe care nu il putem, ca basist, sa il concepem ca national-liberal, cel care s-a folosit de PL sa devină senator, acum ii surade sa se foloseasca de voturile PLDM. E dreptul fiecaruia, dar moral lumea va intelege, o data si odata, ca e manipulata si se va trezi. Ar fi pacat sa sacrifice interesul unui partid de circa 140 de ani, cu istorie demna, de dragul unor interese meschine… Oare lumea vede azi cine a fost Basescu si Udrea si cum s-au sifonat fondurile prin diferite grupari mafiote?
Sigur, indubitabil, PNL.ro a trecut in Partidul Popular European, dupa ce a fost in Internationala Liberala. Tot acolo e si PLDM-ul – struto-camila moldoveneasca, cea care a colaborat cu PDL-ul – struto-cămila romanească, cea care isi va da obstescul sfarsit prin inglobarea in PNL.ro, dar care intoxica si viciaza PNL.ro ca partid anterior coagularii. Asa credem noi.
Da, partidele din Romania vor colaborare cu cei care aduc voturi. Desi au fost timpuri cand PNL.ro avea 2 procente si partea constienta a societatii romane a insistat pe salvarea PNL.ro.
Asta e clar. Dar colaborarea cu un partid generator de coruptie oare nu deconspira principiul – ”voturile, ca si banii, nu miroase”?
Noi, PNL.md, am inteles acum, dupa opt ani, ca, poate, Dumnezeu ne-a ferit sa avem cooperari murdare, precum simtim ca au avut altii, cu gruparile corupte ale partidelor din Romania. Sumele vehiculate de a fi fost deturnate în Romania, dar si cele din R.Moldova, erau suficiente sa se faca Unirea, spre binele oamenilor. Numai Mafia Retrocedarilor si sumele in joc, uriase – cat fac! Noi, aici, asteptam sincer ajutor de la fratii romani si realizarea aspiratiei de unitate nationala, iar ei, sub protectia celor mai inalti oficiali, nu au intors pamanturile sau i-au amagit pe romanii, basarabenii si bucovinenii, carora regimul sovietic si comunist le-au confiscat averile! Oare chiar nu va temeti, frați romani, de pedeapsa lui Dumnezeu?
Dar asta va fi o tema si pentru alte articole.
Vitalia Pavlicenco,
Presedintele PNL din Republica Moldova
NOTA: Partidul Liberal nu e cel de astazi, ci cel in care s-au unit, in 2001-2002, partidele romanesti din R.Moldova.
Sursa:[1] www.pavlicenco.md
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri