RSS

Salvati România ... de USR!

Salvati România ... d…

Vicepremierul Paul Stănescu nu s…

Vicepremierul Paul St…

Trompetele sistemului din presa …

Trompetele sistemului…

La fel cum a procedat si in cazu…

La fel cum a procedat…

POZIŢIA COMISIEI DE LA VENEŢIA E…

POZIŢIA COMISIEI DE L…

O paralela intre leprozeria #Rez…

O paralela intre lepr…

O veste uluitoare: nord vestul B…

O veste uluitoare: no…

Un elogiu pentru regele Mihai vi…

Un elogiu pentru rege…

Alina Mungiu Pippidi: "In frunte…

Alina Mungiu Pippidi:…

Un paradox al României: aflat in…

Un paradox al Românie…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Moldova este gata să aplice Managementul Integrat de Protecţie al Plantelor la nivel național

Moldova este gata să aplice Managementul Integrat de Protecţie al Plantelor la nivel național

Datorită FAO, peste 6 000 de fermieri mici şi mijlocii au fost instruiți în tehnici de reducere a utilizării pesticidelor.

19 septembrie 2017, Chișinău  În ultimii doi ani, FAO a colaborat cu Moldova pentru elaborarea unui program național de management integrat de protecţie al plantelor sau MIPP. Cu peste 6 000 de fermieri mici instruiți în tehnici de minimizare a utilizării pesticidelor, rezultatele proiectului au fost prezentate astăzi în cadrul unui seminar final.

Intitulat “Sprijin pentru adaptarea și implementarea managementului integrat de protecţie al plantelor în Moldova”, proiectul și-a realizat obiectivele prin intermediul instruirilor în teren pentru fermieri, furnizare de echipamente și consolidarea capacităţilor instituţionale.

Evenimentul de astăzi a prezentat și rezultatele unui proiect ce are ca scop sprijinirea producătorilor de fructe de pădure la scară mică. Moldova a primit asistență tehnică pentru a evalua situația actuală și a planifica dezvoltarea ulterioară a sectorului bacifer.

“FAO a oferit sprijin la fiecare etapă a procesului, de la elaborarea documentelor strategice la multiple traininguri și vizite de studiu pentru angajații de stat de la MADRM și ANSA și școli de câmp pentru fermieri cu oferirea de echipament tehnic pentru demonstrații”, a declarat Vasile Luca, viceministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. “Acum, după doi ani de activitate, putem spune că Moldova este pregătită să implementeze protecţia integrată a plantelor la nivel național și suntem recunoscători pentru sprijinul tehnic din partea FAO”.

Moldova este gata să aplice Managementul Integrat de Protecţie al Plantelor la nivel național

Maxim Usatîi, fermier din Glodeni si beneficiar al proiectului, a participat la seminarul de totalizare.”Fermierii au văzut avantajele MIPP în școlile de câmp și le-au testat pe propriile terenuri”, a spus Usatîi. “Nu numai că produsele sunt mai bune, cu mai puține substanțe chimice, dar și costurile noastre au fost reduse. Prin urmare, suntem primii care suntem interesați de punerea în aplicare a tehnicilor MIPP și coordonarea eforturilor noastre cu autoritățile statului “.

“Punerea în aplicare a MIPP trebuie să fie un efort la nivel național și de aceea ne-am concentrat pe pregătirea tuturor părților interesate și pe promovarea colaborării și comunicării între autoritățile statului, agricultori și experți”, a declarat expertul FAO privind producția și protecția plantelor, Artur Shamilov.

El a subliniat contribuția pozitivă a Agenției Naționale pentru Dezvoltare Rurală (ACSA) în organizarea școliilor de camp și furnizarea de expertiză locală.

Pentru continuitate și eficiență, FAO a corelat activitatea MIPP cu eforturile depuse pentru susţinerea producătorilor mici de fructe de pădure, a remarcat Shamilov.

“Sectorul bacifer este un sector în care implementarea MIPP poate genera un potențial economic ridicat și poate reduce sărăcia rurală”, a spus el. “Am terminat evaluarea națională a sectorului și suntem bucuroși să anunțăm un alt proiect pe următorii doi ani, axat pe consolidarea capacităților fermierilor mici în producerea fructelor de pădure”.

În următorii doi ani, producătorii de fructe de pădure vor beneficia de instruiri în teren, expertiză internațională, echipamente și soiuri de fructe de pădure mai productive și mai rezistente, importate din străinătate.

Managementul integrat de protecţie al plantelor sau MIPP reprezintă o abordare ecosistemică a producției și protecției culturilor care combină diferite strategii și practici de gestionare pentru a crește culturi sănătoase și pentru a minimiza utilizarea pesticidelor.

FAO promovează această abordare a protecției culturilor și o consideră drept pilon al intensificării durabile a producției vegetale și a reducerii riscului generat de pesticide.

Programul MIPP al FAO cuprinde în prezent trei programe regionale (Asia, Orientul Apropiat și Africa de Vest) și mai multe proiecte naționale independente.


Articolele publicate de catre Glasul.info pot fi preluate doar in limita a 500 de caractere si numai cu citarea sursei prin link activ. Abaterile de la aceasta regula constituie incalcarea legii privind drepturile de autor.


Daca ti-a placut acest articol, urmareste Glasul.info si pe FACEBOOK!

loading...


Sustineti proiectele Glasul.info, sustineti unionismul, sustineti actiunile si initiativele noastre:
Cont in LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
Cont in EURO: RO61BTRLEURCRT0356966001

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

loading...

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline
Mai multe despre Agricultura, Republica Moldova
Prin Chișinău circula autobuze produse in România, Foto: unimedia.info
Prin Chișinău circula autobuze produse in România

Prin Chișinău circula autobuze produse in România Cativa locuitori ai...

Foametea la nivel global din nou în ascensiune, provocată de conflicte și schimbările climatice, se arată într-un nou raport al ONU
Foametea la nivel global din nou în ascensiune, provocată de conflicte și schimbările climatice, se arată într-un nou raport al ONU

 Foametea la nivel global din nou în ascensiune, provocată de...

Deputatul Constantin Codreanu: "Trebuie să te cheme Dodon ca să rămâi marioneta celor care te scuipă cu orice ocazie și să nu înțelegi că ReUnirea e singura salvare pentru cetățenii al căror președinte pretinzi că ești."
Deputatul Constantin Codreanu: Trebuie să te cheme Dodon ca să rămâi marioneta celor care te scuipă cu orice ocazie și să nu înțelegi că ReUnirea e singura salvare pentru cetățenii al căror președinte pretinzi că ești

Deputatul Constantin Codreanu: "Trebuie să te cheme Dodon ca să...

Închide