RSS

Prețurile mondiale la alimente c…

12 aprilie 2021, Rom…

Marți, 13 aprilie 2021, de la or…

Un grup de patrioți …

12 Aprilie 1945: Participanții l…

Presați încă de la î…

Doctorul Răzvan Constantinescu, …

Revoltat de ceea se …

Părintele Dumitru Merticariu, co…

Părintele Dumitru Me…

Avocata Iulia Medeleanu: “Madam …

Societatea civilă a …

Comunitatea Identitară Iași, sol…

Urmând exemplul cole…

«
»
TwitterFacebookPinterest
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Moldova este gata să aplice Managementul Integrat de Protecţie al Plantelor la nivel național

Print Friendly, PDF & Email

Moldova este gata să aplice Managementul Integrat de Protecţie al Plantelor la nivel național

Datorită FAO, peste 6 000 de fermieri mici şi mijlocii au fost instruiți în tehnici de reducere a utilizării pesticidelor.

19 septembrie 2017, Chișinău  În ultimii doi ani, FAO a colaborat cu Moldova pentru elaborarea unui program național de management integrat de protecţie al plantelor sau MIPP. Cu peste 6 000 de fermieri mici instruiți în tehnici de minimizare a utilizării pesticidelor, rezultatele proiectului au fost prezentate astăzi în cadrul unui seminar final.

Intitulat “Sprijin pentru adaptarea și implementarea managementului integrat de protecţie al plantelor în Moldova”, proiectul și-a realizat obiectivele prin intermediul instruirilor în teren pentru fermieri, furnizare de echipamente și consolidarea capacităţilor instituţionale.

Evenimentul de astăzi a prezentat și rezultatele unui proiect ce are ca scop sprijinirea producătorilor de fructe de pădure la scară mică. Moldova a primit asistență tehnică pentru a evalua situația actuală și a planifica dezvoltarea ulterioară a sectorului bacifer.

evomag.ro

“FAO a oferit sprijin la fiecare etapă a procesului, de la elaborarea documentelor strategice la multiple traininguri și vizite de studiu pentru angajații de stat de la MADRM și ANSA și școli de câmp pentru fermieri cu oferirea de echipament tehnic pentru demonstrații”, a declarat Vasile Luca, viceministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. “Acum, după doi ani de activitate, putem spune că Moldova este pregătită să implementeze protecţia integrată a plantelor la nivel național și suntem recunoscători pentru sprijinul tehnic din partea FAO”.

Moldova este gata să aplice Managementul Integrat de Protecţie al Plantelor la nivel național

Maxim Usatîi, fermier din Glodeni si beneficiar al proiectului, a participat la seminarul de totalizare.”Fermierii au văzut avantajele MIPP în școlile de câmp și le-au testat pe propriile terenuri”, a spus Usatîi. “Nu numai că produsele sunt mai bune, cu mai puține substanțe chimice, dar și costurile noastre au fost reduse. Prin urmare, suntem primii care suntem interesați de punerea în aplicare a tehnicilor MIPP și coordonarea eforturilor noastre cu autoritățile statului “.

“Punerea în aplicare a MIPP trebuie să fie un efort la nivel național și de aceea ne-am concentrat pe pregătirea tuturor părților interesate și pe promovarea colaborării și comunicării între autoritățile statului, agricultori și experți”, a declarat expertul FAO privind producția și protecția plantelor, Artur Shamilov.

El a subliniat contribuția pozitivă a Agenției Naționale pentru Dezvoltare Rurală (ACSA) în organizarea școliilor de camp și furnizarea de expertiză locală.

Pentru continuitate și eficiență, FAO a corelat activitatea MIPP cu eforturile depuse pentru susţinerea producătorilor mici de fructe de pădure, a remarcat Shamilov.

“Sectorul bacifer este un sector în care implementarea MIPP poate genera un potențial economic ridicat și poate reduce sărăcia rurală”, a spus el. “Am terminat evaluarea națională a sectorului și suntem bucuroși să anunțăm un alt proiect pe următorii doi ani, axat pe consolidarea capacităților fermierilor mici în producerea fructelor de pădure”.

În următorii doi ani, producătorii de fructe de pădure vor beneficia de instruiri în teren, expertiză internațională, echipamente și soiuri de fructe de pădure mai productive și mai rezistente, importate din străinătate.

Managementul integrat de protecţie al plantelor sau MIPP reprezintă o abordare ecosistemică a producției și protecției culturilor care combină diferite strategii și practici de gestionare pentru a crește culturi sănătoase și pentru a minimiza utilizarea pesticidelor.

FAO promovează această abordare a protecției culturilor și o consideră drept pilon al intensificării durabile a producției vegetale și a reducerii riscului generat de pesticide.

Programul MIPP al FAO cuprinde în prezent trei programe regionale (Asia, Orientul Apropiat și Africa de Vest) și mai multe proiecte naționale independente.

Susține GLASUL.info, presa independentă, susține adevărul Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22
BANCA TRANSILVANIA
Pentru: Portalul Glasul.info


REVOLUT
IBAN: GB34REVO00997029036608
BIC: REVOGB21

PATREON
patreon.com/glasul


Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta


Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info