Categories: Editorial

Cum de s-au prostit romanii in doar 25 de ani

Un roman din trei nu citeste carti. Doi romani din trei nu merg la teatru. Asa spune un barometru de opinie realizat recent la cererea ministerului Culturii. Si asta este ce declara persoanele intervievate. Realitatea ar putea fi si mai crunta.

Pe vremea atat de hulitului comunism, cartile se tipareau in tiraje ametitoare. Si nu vorbim numai de volumele care-l glorificau pe Marele Carmaci. Ci de carti de toate felurile. Multe aparitii noi se vindeau pe sub mana. Oamenii stateau rabdatori la coada pentru a apuca o carte proaspat tiparita. Preturile erau tinute de stat la nivel scazut, printr-o subventionare inteligenta.

Cum de s-au prostit romanii in doar 25 de ani

[tp_product id=”194102259″ feed=”396″]

Aproape fiecare casa avea o biblioteca burdusita cu carti. In mijloacele de transport se citea pe rupte. Imprumutul de carti era in floare. Si peste toate acestea, mai existau si bibliotecile (scolare, universitare, satesti, orasenesti, sindicale, de sector etc) unde, pentru cartile mai solicitate, se faceau liste de asteptare.

Teatrul era un fenomen de o amploare aproape similara. Cozi imense la casele de bilete, distribuitori de bilete in intreprinderi si neputinta de a acoperi toate cererile.

Unde s-au volatilizat toate acestea? Avem carti care se scot in zeci de exemplare. Uneori pe cheltuiala autorului. Avem preturi inaccesibile pentru o populatie saracita. Avem mijloace de transport unde cei mai multi oameni butoneaza telefoanele mobile. Avem televiziuni care promoveaza prostul gust si siluiesc limba romana.

Avem o gramada de trupe de teatru experimental si underground, dar tot mai putin teatru decent, cu respect pentru spectatori si pentru arta actorului.

S-au prostit romanii in asa hal in 25 de ani sau au si fost ajutati sa ajunga cat mai repede aici? Raspunsul corect e la indemana oricui care gandeste cu mintea proprie.

Sursa: [1] Răscrucea

Moise Guran: „Tara noastra este condusa de idioti”

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

View Comments

  • Păi... din câte îmi aduc aminte, ultima campanie de alfabetizare s-a întâmplat în anii 50-60 ai secolului trecut. Adică... pe vremea comuniştilor!...

Recent Posts

2 Mai 1864 – Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de stat!

2 Mai 1864 - Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de…

4 zile ago

Un istoric bulgar susține restaurarea Monumentului Eroilor Români de la Smârdan

Presa locală bulgară din Vidin relatează faptul că un istoric local sugerează ca Monumentul Eroilor…

4 zile ago

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

5 zile ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

6 zile ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

7 zile ago