Sfarsitul zepelinului Z-181. Isprava avarierii zepelinului apartine sergentului Scipione Serbanescu

In noaptea de 13/14 septembrie 1916, Zeppelinul cu nr. 181 a survolat Bucurestiul pe traiectul Calea Dorobantilor, Ateneul Roman, Cismigiu, Cheiul Dambovitei. Artileria antiaeriana romana, foarte activa, a lovit aeronava, care numai dupa ce a abandonat, peste bord tot ceea ce putea arunca a reusit sa ajunga la baza din sudul Dunarii, fiind apoi scoasa din serviciu. Avarierea Zeppelinului a fost confirmata chiar de echipajul aeronavei, in jurnalul de bord intocmit de un membru al acestuia, in care actiunea a fost prezentata cu lux de amanunte.

Sfarsitul zepelinului Z-181. Isprava avarierii zepelinului apartine sergentului Scipione Serbanescu

„La dreapta si la stanga navei aeriene – se descria in jurnalul de bord – apar reflectoare,care nu ne mai slabesc nici o clipa. Ca la o comanda, intra artileria antiaeriana in actiune…. Nu incape indoiala, am fost loviti. Nici nu e de mirare la canonada…”.

[tp_product id=”194125130″ feed=”396″]

Isprava avarierii Zeppelinului a apartinut echipei de tunari comandata de sergentul in rezerva Scipione Serbanescu,elogiat in presa vremii pentru precizia cu care tunul sau a executat tragerea si decorat cu „Virtutea Militara”. Atacul aeronavei cu nr. Z-181 avea sa fie si ultimul executat cu un dirijabil Zeppelin asupra Bucurestiului, toate actiunile din aer fiind efectuate in continuare cu avioane.

Dupa intrarea Romaniei in primul razboi mondial, avioanele si zepelinele germane atacau capitala, declarata oras deschis. Bombardamentele aeriene au ucis femei si copii provocand si mari pagube materiale, sute de cladiri fiind avariate sau incendiate. Dirijabilul Z-181, cu baza la Timisoara, primise misiunea sa bombardeze Bucurestiul prin atacuri de noapte.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Echipajul dirijabilului era experimentat in acest fel de atacuri bombardand cu catva timp mai inainte, Londra. Pe frontul romanesc nu a mai ajuns sa-si indeplineasca misiunea pentru ca artileristii romani l-au lovit in plin in noaptea de 26/27 (stil vechi, n.r. stil nou 13/14) septembrie 1916.

Un clopot cu ajutorul căruia se anunța apropierea zepelinelor și avioanelor germane, decembrie 1916.Probabil pe Dealul Spirii
Un clopot cu ajutorul căruia se anunța apropierea zepelinelor și avioanelor germane, decembrie 1916.Probabil pe Dealul Spirii, sursa foto: facebook.com/bucuresti1459

O revista romaneasca a publicat impresiile celor care s-au infruntat in acea noapte: sergentul artilerist Scipione Serbanescu (care mai tarziu isi va zice Zepelin), cel care a lovit dirijabilul, si capitanul J. Reinstrom, secundul dirijabilului atacator.

„La depozitul de munitii de la Cotroceni (arata Scipione Serbanescu intr-un carnet de insemnari), postul nostru a fost prima formatie de artilerie antiaeriana. Pandeam de multa vreme „dihania”, dar nu stiu cum, parca n-aveam noroc. In noapte de 26/27 septembrie faceam de serviciu la tun impreuna cu domnul capitan Vasile Ionescu din Husi, cu domnul Marin Matei si sergentul infirmier Bucur Stefan.

Clopotul Mitropoliei anunta apropierea dusmanului. Mi-am preparat tunul – model Negrei de 75 mm – si am inceput sa urmaresc jocul reflectoarelor pe cerul senin. Balonul venea cu luminile stinse si cautarea lui era foarte grea. La un moment dat l-a prins un reflector de la fortul Catelu. Imediat a fost prins in raza celorlalte reflectoare si am vazut ca „dihania” se indrepta glont spre noi. Niciodata n-am fost mai linistit ca atunci cand l-am ochit. Stiam ca daca va arunca o singura bomba in curtea depozitului insemna o catastrofa. Am fi zburat cu totii in aer, ca sa vedem mai de aproape pe dusman.

Am indreptat teava tunului spre el, cand se afla asupra Garii de Nord. Dupa ce am tras primul foc, am urmarit efectul. Cand l-a lovit proiectilul meu in burta a icnit. S-a inaltat un moment, nehotarat, cu botul in aer, gata, gata sa scape din crucea reflectoarelor, dar in momentul acela i-am trimis a doua „salutare” care l-a gaurit ceva mai jos. S-a vazut foarte clar cum namila s-a cutremurat. Cand a vazut ca nu e rost sa se mai apropie de noi, a fugit rusinat in directia Alexandriei. (…) La 30 septembrie s-a aflat de la niste prizonieri ca zepelinul lovit de mine s-a parbusit la Tarnovo(Bulgaria)”

Sfarsitul zepelinului Z-181. Isprava avarierii zepelinului apartine sergentului Scipione Serbanescu
Sfarsitul zepelinului Z-181. Isprava avarierii zepelinului apartine sergentului Scipione Serbanescu

Surse:[1] Extras din Revista “Document. Buletinul Arhivelor Militare Romane” nr. 2/2011, pag.33

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Cum de s-au prostit romanii in doar 25 de ani

lun mart. 23 , 2015
Un roman din trei nu citeste carti. Doi romani din trei nu merg la teatru. Asa spune un barometru de opinie realizat recent la cererea ministerului Culturii. Si asta este ce declara persoanele intervievate. Realitatea ar putea fi si mai crunta. Pe vremea atat de hulitului comunism, cartile se tipareau […]
Moise Guran: "Tara noastra este condusa de idioti"

Poate vă place și:

libris.ro