Un memorial dedicat celor deportati a fost inaltat la Podgoreni, Orhei

Duminica, 22 martie 2015, in localitatea Podgoreni din raionul Orhei a fost inaugurat un monument in memoria victimelor deportarilor regimului totalitar comunist.

La eveniment au participat si Valeriu Munteanu, vicepresedinte al Partidului Liberal, Sergiu Miron, Presedintele OT PL Orhei,  Roman Botan, viceprimar al orașului Orhei, precum si mai mulți invitați din diferite localitati ale Orheiului, printre care si victime ale deportarilor sau rude ale acestora.

Un memorial dedicat celor deportati a fost inaltat la Podgoreni, Orhei

[tp_product id=”205217398″ feed=”396″]

Acest monument face parte din proiectul “Un monument pentru fiecare sat”, care a fost lansat de Mihai Ghimpu, Presedintele PL, inca din perioada cand exercita functia de Presedinte interimar al Republicii Moldova. Pana in prezent, datorita Partidului Liberal, au fost inaltate peste 150 de astfel de monumente in localitatile in care exista victime ale regimului comunist.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

La ridicarea acestei pietre funerare au contribuit Ludmila Bubuioc, locuitoare a satului Podgoreni si Stefan Topala, profesor, academician si doctor habilitat in biologie, originar din aceeasi localitate.

Stefan Topala a mentionat ca chiar daca este la o varstă înaintata si a sustinut mii de discursuri, vine in fata oamenilor cu emotie in glas si marturiseste cu lacrimi in ochi despre calvarul evenimentelor acelor zile cand zeci de familii din aceasta localitate au fost ridicate in miezul noptii si au fost deportate in gulaguri siberiene. „Unii oameni au murit pe drum, altii si-au pierdut viata acolo pe pamanturi straine si doar cativa din ei au reusit sa revina acasa la bastina, numai ca aici ii astepta o alta durere, casele lor nu le mai apartineau, in ele locuiau altii, ocupantii”, a mentionat profesorul Stefan Topala.

Valeriu Munteanu, vicepresedinte PL, a mentionat ca Partidul Liberal are misiunea de a aduce adevarul in fiecare casa si in fiecare sat si ca o va face în continuare ca si pana acum. Vicepresedintele PL le-a multumit locuitorilor din Podgoreni ca nu au uitat de durerea neamului nostru romanesc si a declarat ca a ramas impresionat de numarul mare de oameni prezenti la eveniment.

„Ma bucur ca azi sa vad aici la Podgoreni foarte multa lume. Acest fapt ne onoreaza si ne da speranta in ceea ce facem.  PL isi propune ca in fiecare localitate din republica sa fie inaltate monumente comemorative, caci copii si urmasii nostri trebuie sa cunoasca adevarul  despre tragedia poporului roman. Noi vom continua sa luptam pentru adevarul istoric, pentru dreptatea acestui popor care a suferit prea mult si care merita sa traiască in demnitate”, a mai accentuat vicepresedintele PL.

Monumentul a fost sfintit de preotul bisericii din localitate, iar la final acestia le-au multumit tuturor celor care au contribuit la edificarea acestui monument precum și celor invitati din diferite localitati ale Orheiului, printre care si victime ale deportarilor sau rude ale acestora.

Serviciul de Presă al PL

23 martie 2015

Sursa: [1] www.pl.md

Un memorial dedicat celor deportati a fost inaltat la Podgoreni, Orhei, sursa foto: www.pl.md
Un memorial dedicat celor deportati a fost inaltat la Podgoreni, Orhei, sursa foto: www.pl.md

 

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 14 Books

Marea Renastere - Adevar, Libertate, Suveranitate

By: Călin Georgescu

,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Mihai Eminescu despre statalitatea vlahilor din sudul Dunarii

mar mart. 24 , 2015
“In genere istoria Bulgariei nu e tocmai apta pentru stabilirea unor drepturi pozitive asupra provinciilor in care ei (bulgarii – n.n.) locuiesc. Statul bulgar a fost infiintat pentru intaia oara de un neam de tatari din Ural, cari au domnit in Tarnova pana la 1014, cand imparatul Basilios II Bulgaroctonos […]
IMPERIUL VLAHILOR

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News