Categories: Istorie

Felix Romuliana, o capitala pierduta

Felix Romuliana, cetate vestita la 15 km de Zaicear. Aici s−a nascut imparatul roman Galerius. Mama lui, Romuliana se considera de origine „daca”. Zidurile erau inalte de 12 m, lungimea de 300 m, latimea de 213 m, deoparte si 230 de alta parte. Fiecare latura avea câte 6 turnuri, iar fiecare turn era inalt de 20 m.

Felix Romuliana, o capitala pierduta

[tp_product id=”194121006″ feed=”396″]

O capitala pierduta vreme de secole, pentru ca, desi descoperita de neobositii nemti inca din jurul anului 1800, aproape doua secole nu s−a stiut ce oras este si ce nume poarta. De−abia dupa ce sapaturile au fost preluate, a fost descoperit intregul tezaur, in 1984, epigraful cu numele orasului: Felix Romuliana, orasul de vis cladit de Gaius Valerius Galerius pentru mama sa, Romula.

Construita in epoca de decadenta a imperiului, dupa retragerea aureliana, Felix Romuliana a fost, de la bun inceput, o capitala asediata. Pe de−o parte, erau barbarii care traversau deja Dunarea, ceea ce a facut ca orasul sa fie construit in interiorul unor fortificatii mai vechi, dar extrem de puternice. Pe de alta parte, era crestinismul care cuprindea, incetul cu incetul, imperiul si ii zdruncina temeliile pagane, ceea ce l−a facut pe Galerius sa concentreze in Felix Romuliana tot tezaurul ezoteric al mitologiei romane.

LINK VIDEO

Ruinele − excelent conservate, poate si pentru ca orasul a fost locuit neintrerupt pana în secolul al XI−lea − adapostesc o colectie impresionanta de mozaicuri, fresce, statui si temple inchinate zeitatilor romane, precum si mai putin cunoscutelor simboluri ezoterice ale stramosilor nostri.

Acest tezaur zduncina serios bagajul de locuri comune care alcatuiesc stiinţa noastra in materie de istorie a Imperiului Roman. Un imperiu reputat, in principiu, pentru civilizatia edilitara si juridica, nu pentru spiritualitate. Concentrarea ezoterismului roman in Felix Romuliana, ultim avanpost al paganismului in calea crestinismului in expansiune, ne dovedeste amploarea sacrului in viata cotidiana a romanilor.

Nu intamplator, in acest oras, Galerius a pus sa se execute un mozaic al Omphalos−ului. Ca sa se stie ca acolo este Buricul Pamantului. Dar, toate astea au durat putin. Numai cativa ani mai tarziu, la circa 200 de kilo− metri sud de Felix Romuliana, in Naissus (Nisul de azi), avea sa se nasca Marele Constantin, care, dupa batalia de la podul Milvius contra lui Maxentiu, avea sa dea edictul prin care crestinismul iesea din ilegalitate. Imperiul se pregatea, deja, sa devina istorie.

LINK VIDEO

Felix Romuliana, o capitala pierduta

Sursa: [1] www.ris.in.rs

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

26 Aprilie 1917 –  Memoriul de la Darnița (Kiev, Ucraina) a românilor transilvăneni prizonieri afirmă dreptul popoarelor la autodeterminare

S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…

4 zile ago

25 Aprilie 1954 – O situaţie aproape incredibilă, numele unor români decedați maghiarizate pe adeverințele de înhumare

Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…

4 zile ago

24 Aprilie 1877 – Începe războiul ruso–turc, la care ia parte și România, dornică să–și consfințească independența de stat deplină

Declinul evident al Imperiului Otoman începând cu prima jumătate a secolului XIX a încurajat mai…

5 zile ago

Mihail Neamțu: “Împotriva fanatismului care monopolizează adevărul şi contra oricărui reflex inchizitorial de condamnare a opiniilor dizidente”

Deputatul AUR Mihail Neamțu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă,…

7 zile ago

18 Aprilie 1942 – Comuna Viile Sătmarului. Refugiatul Pop Vasile spânzurat de subsuori, timp de 5 zile, și zilnic stropit cu apă rece

La data de 18 aprilie 1942 în comuna Viile Sătmarului s-a petrecut încă un eveniment…

2 săptămâni ago

17 Aprilie 1906, Birchiș – Sătenii nu vor să voteze candidatul ungur. Jandarmii maghiari deschid focul asupra mulţimii

La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur.…

2 săptămâni ago