libris.ro

Felix Romuliana, o capitala pierduta

Felix Romuliana, o capitala pierduta

Felix Romuliana, cetate vestita la 15 km de Zaicear. Aici s−a nascut imparatul roman Galerius. Mama lui, Romuliana se considera de origine „daca”. Zidurile erau inalte de 12 m, lungimea de 300 m, latimea de 213 m, deoparte si 230 de alta parte. Fiecare latura avea câte 6 turnuri, iar fiecare turn era inalt de 20 m.

Felix Romuliana, o capitala pierduta

[tp_product id=”194121006″ feed=”396″]

O capitala pierduta vreme de secole, pentru ca, desi descoperita de neobositii nemti inca din jurul anului 1800, aproape doua secole nu s−a stiut ce oras este si ce nume poarta. De−abia dupa ce sapaturile au fost preluate, a fost descoperit intregul tezaur, in 1984, epigraful cu numele orasului: Felix Romuliana, orasul de vis cladit de Gaius Valerius Galerius pentru mama sa, Romula.

Construita in epoca de decadenta a imperiului, dupa retragerea aureliana, Felix Romuliana a fost, de la bun inceput, o capitala asediata. Pe de−o parte, erau barbarii care traversau deja Dunarea, ceea ce a facut ca orasul sa fie construit in interiorul unor fortificatii mai vechi, dar extrem de puternice. Pe de alta parte, era crestinismul care cuprindea, incetul cu incetul, imperiul si ii zdruncina temeliile pagane, ceea ce l−a facut pe Galerius sa concentreze in Felix Romuliana tot tezaurul ezoteric al mitologiei romane.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


LINK VIDEO

Ruinele − excelent conservate, poate si pentru ca orasul a fost locuit neintrerupt pana în secolul al XI−lea − adapostesc o colectie impresionanta de mozaicuri, fresce, statui si temple inchinate zeitatilor romane, precum si mai putin cunoscutelor simboluri ezoterice ale stramosilor nostri.

Acest tezaur zduncina serios bagajul de locuri comune care alcatuiesc stiinţa noastra in materie de istorie a Imperiului Roman. Un imperiu reputat, in principiu, pentru civilizatia edilitara si juridica, nu pentru spiritualitate. Concentrarea ezoterismului roman in Felix Romuliana, ultim avanpost al paganismului in calea crestinismului in expansiune, ne dovedeste amploarea sacrului in viata cotidiana a romanilor.

Nu intamplator, in acest oras, Galerius a pus sa se execute un mozaic al Omphalos−ului. Ca sa se stie ca acolo este Buricul Pamantului. Dar, toate astea au durat putin. Numai cativa ani mai tarziu, la circa 200 de kilo− metri sud de Felix Romuliana, in Naissus (Nisul de azi), avea sa se nasca Marele Constantin, care, dupa batalia de la podul Milvius contra lui Maxentiu, avea sa dea edictul prin care crestinismul iesea din ilegalitate. Imperiul se pregatea, deja, sa devina istorie.

LINK VIDEO

Felix Romuliana, o capitala pierduta
Felix Romuliana, o capitala pierduta

Sursa: [1] www.ris.in.rs

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info