Categories: Ungaria

Care este legatura dintre orasul IASI si Regiunea Jászság din Ungaria? Efectele surprinzatoare ale maghiarizarii populatiei din Panonia.

Sarmatii vorbeau o limba indo-europeană iranica. Numele Iasilor medievali are probabil aceiasi etimologie iranica precum cel al iazigilor antici : in limbile sanskrita si hindi, „Yazg, yash” inseamnă „buna faima”. Iazigii sunt mentionati de Ovidiu ca „Ipse vides onerata ferox ut ducata Iasyx/ Per media Istri plaustra bubulcus aquas” si „Jazyges et Colchi Metereaque turba Getaque/ Danubii mediis vix prohibentur aquis”. Iazigii si alanii erau doua ramuri din cele trei ale sarmatilor, a treia fiind roxolanii.

Care este legatura dintre orasul IASI si Regiunea Jászság din Ungaria? Efectele surprinzatoare ale maghiarizarii populatiei din Panonia.

O inscriptie astazi pierduta pe o borna kilometrica romana descoperita in apropiere de Osijek (Croatia) in secolul al XVIII-lea mentioneaza existenta unui Jassiorum municipium. Numele maghiar al orasului Iasi (Jászvásár) inseamna cuvant cu cuvant „Piata (Targul) Iasilor”; numele vechi romanesc, Targul Iesilor (si forma alternativa Iasii), ar putea avea aceeasi semnificatie.

Cititi si: Alanii, intemeietorii orasului Iasi?

In Ungaria, iasii au lasat denumirea de Jász unui comitat si mai multor localitati ; pe de alta parte, sarmatii erau arcasi reputati, ori in limba maghiara „ijász” inseamna tocmai „arcas”, de unde presupunerea ca acest cuvant s-ar trage tot de la iasi.

Foarte interesant este faptul ca acesti urmasi ai iasilor din Ungaria au costume populare foarte asemanatoare cu cele intalnite in zona Moldovei si pana si muzica lor seamana mult cu cea romaneasca: (LINK VIDEO)

De fapt, in Ungaria, efectele maghiarizarii populatiei din Panonia sunt cu adevarat surprinzatoare. Priviti urmatorul clip video (LINK VIDEO) si veti constata asa cum am facut-o si noi cu uimire ca la minutele 12:30, 17:08 si 19:04 din videoclip recunoastem Dansul Caprei – melodia fiind IDENTICA cu melodia pe care danseaza de Anul Nou capra in toate satele din nordul Moldovei dintre Carpati si Prut.

Interesant este faptul ca desi dansatorii canta in ungureste … dansurile SI UNELE DINTRE MELODII sunt autentic romanesti! Prima reactie este sa crezi ca acesti “unguri” sunt la origine romani maghiarizati… Nici portul dansatorilor nu este unguresc ci mult mai apropiat de portul popular romanesc!

Cititi si: Originile orasului Iasi

Orașul Iasi si judetul Iasi apar in secolul XIV sub doua denumiri : Aski si Civitas Iassiorum.

Spre sfarsitul secolului al XIV-lea, Iașii si ceilalți Alani, prea putin numerosi, au fost asimilati de populatiile in mijlocul carora se stabilisera. In schimb, toponimia localitatilor din Ungaria, a ramas in memoria lor:
Alattyán
Jánoshida
Jászalsószentgyörgy
Jászapáti
Jászárokszállás
Jászberény
Jászdózsa
Jászfelsőszentgyörgy
Jászfényszaru
Jászjákóhalma
Jászkisér
Jászladány
Jászágó
Jászboldogháza
Jászivány
Jászszentandrás
Jásztelek
Pusztamonostor

Surse:

[1] #Vatra_Stră_Română [2] iasicasa.ro
Care este legatura dintre orasul IASI si Regiunea Jászság din Ungaria? Efectele surprinzatoare ale maghiarizarii populatiei din Panonia., sursa imagine: iasicasa.ro

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

21 Iulie 1551 – Ziua când ungurii, prin Ioan Sigismund Zapolya, cedează stăpânirea Transilvaniei lui Ferdinand de Habsburg

Evenimentul petrecut la 21 iulie 1551, când Isabella a Ungariei și fiul ei, Ioan Sigismund…

2 zile ago

20 Iulie 1896 – A apărut ziarul „Liga ortodoxă”, sub conducerea lui Alexandru Macedonski

Pe 1896 a apărut ziarul „Liga ortodoxă", sub conducerea lui Alexandru Macedonski. Ziarul „Liga Ortodoxă”,…

3 zile ago

20 Iulie – Ziua Aviației Române, sărbătorite pe 20 iulie în România, prilejuită de Sfântul Ilie Tesviteanul, ocrotitorul aviației

Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene se sărbătorește anual pe 20 iulie, în aceeași…

3 zile ago

19 Iulie 1877 – Rușii cereau cu insistență ajutorul României după înfrângerile cu turcii

La data de 19 iulie 1877, Marele Duce Nicolae, comandantul suprem al armatelor rusești, a…

4 zile ago

16 iulie 1479 – Ștefan cel Mare încheie construirea cetăţii Chilia Nouă

Evenimentul din 16 iulie 1479, legat de lucrările de construcție/reconstrucție a Cetății Chilia de către…

7 zile ago