RSS

Observații astronomice cu telesc…

Comunicat de presă -…

18 Octombrie 1944: Martiri uitaț…

Masacrul de la Chili…

(VIDEO) Dezastru ecologic la mic…

La doar câteva sute …

La 16 octombrie 1916 a sosit în …

Misiunea Militară Fr…

Avem cea mai coruptă "Justiție" …

Oare să aibă loc cea…

La 15 octombrie 1451 era asasina…

Pe locul unde astăzi…

Carei, ultima brazdă. Concurs na…

Cu ocazia Zilei de 2…

Pelerinaj sau stare de asediu? A…

Pelerinaj sau stare …

Tartorul cifrelor măsluite din G…

"După cazul Laurenți…

AUR este prima formațiune politi…

"AUR, listă 100% for…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Care este legatura dintre orasul IASI si Regiunea Jászság din Ungaria? Efectele surprinzatoare ale maghiarizarii populatiei din Panonia.

Print Friendly, PDF & Email

Sarmatii vorbeau o limba indo-europeană iranica. Numele Iasilor medievali are probabil aceiasi etimologie iranica precum cel al iazigilor antici : in limbile sanskrita si hindi, „Yazg, yash” inseamnă „buna faima”. Iazigii sunt mentionati de Ovidiu ca „Ipse vides onerata ferox ut ducata Iasyx/ Per media Istri plaustra bubulcus aquas” si „Jazyges et Colchi Metereaque turba Getaque/ Danubii mediis vix prohibentur aquis”. Iazigii si alanii erau doua ramuri din cele trei ale sarmatilor, a treia fiind roxolanii.

Care este legatura dintre orasul IASI si Regiunea Jászság din Ungaria? Efectele surprinzatoare ale maghiarizarii populatiei din Panonia.

O inscriptie astazi pierduta pe o borna kilometrica romana descoperita in apropiere de Osijek (Croatia) in secolul al XVIII-lea mentioneaza existenta unui Jassiorum municipium. Numele maghiar al orasului Iasi (Jászvásár) inseamna cuvant cu cuvant „Piata (Targul) Iasilor”; numele vechi romanesc, Targul Iesilor (si forma alternativa Iasii), ar putea avea aceeasi semnificatie.

Cititi si: Alanii, intemeietorii orasului Iasi?

In Ungaria, iasii au lasat denumirea de Jász unui comitat si mai multor localitati ; pe de alta parte, sarmatii erau arcasi reputati, ori in limba maghiara „ijász” inseamna tocmai „arcas”, de unde presupunerea ca acest cuvant s-ar trage tot de la iasi.

Foarte interesant este faptul ca acesti urmasi ai iasilor din Ungaria au costume populare foarte asemanatoare cu cele intalnite in zona Moldovei si pana si muzica lor seamana mult cu cea romaneasca: (LINK VIDEO)

De fapt, in Ungaria, efectele maghiarizarii populatiei din Panonia sunt cu adevarat surprinzatoare. Priviti urmatorul clip video (LINK VIDEO) si veti constata asa cum am facut-o si noi cu uimire ca la minutele 12:30, 17:08 si 19:04 din videoclip recunoastem Dansul Caprei – melodia fiind IDENTICA cu melodia pe care danseaza de Anul Nou capra in toate satele din nordul Moldovei dintre Carpati si Prut.

Interesant este faptul ca desi dansatorii canta in ungureste … dansurile SI UNELE DINTRE MELODII sunt autentic romanesti! Prima reactie este sa crezi ca acesti “unguri” sunt la origine romani maghiarizati… Nici portul dansatorilor nu este unguresc ci mult mai apropiat de portul popular romanesc!

Cititi si: Originile orasului Iasi

Orașul Iasi si judetul Iasi apar in secolul XIV sub doua denumiri : Aski si Civitas Iassiorum.

Spre sfarsitul secolului al XIV-lea, Iașii si ceilalți Alani, prea putin numerosi, au fost asimilati de populatiile in mijlocul carora se stabilisera. In schimb, toponimia localitatilor din Ungaria, a ramas in memoria lor:
Alattyán
Jánoshida
Jászalsószentgyörgy
Jászapáti
Jászárokszállás
Jászberény
Jászdózsa
Jászfelsőszentgyörgy
Jászfényszaru
Jászjákóhalma
Jászkisér
Jászladány
Jászágó
Jászboldogháza
Jászivány
Jászszentandrás
Jásztelek
Pusztamonostor

Surse:

[1] #Vatra_Stră_Română

[2] iasicasa.ro

Care este legatura dintre orasul IASI si Regiunea Jászság din Ungaria? Efectele surprinzatoare ale maghiarizarii populatiei din Panonia., sursa imagine: iasicasa.ro

Care este legatura dintre orasul IASI si Regiunea Jászság din Ungaria? Efectele surprinzatoare ale maghiarizarii populatiei din Panonia., sursa imagine: iasicasa.roSite-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

libris.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info