Care este legatura dintre orasul IASI si Regiunea Jászság din Ungaria? Efectele surprinzatoare ale maghiarizarii populatiei din Panonia.

Sarmatii vorbeau o limba indo-europeană iranica. Numele Iasilor medievali are probabil aceiasi etimologie iranica precum cel al iazigilor antici : in limbile sanskrita si hindi, „Yazg, yash” inseamnă „buna faima”. Iazigii sunt mentionati de Ovidiu ca „Ipse vides onerata ferox ut ducata Iasyx/ Per media Istri plaustra bubulcus aquas” si „Jazyges et Colchi Metereaque turba Getaque/ Danubii mediis vix prohibentur aquis”. Iazigii si alanii erau doua ramuri din cele trei ale sarmatilor, a treia fiind roxolanii.

Care este legatura dintre orasul IASI si Regiunea Jászság din Ungaria? Efectele surprinzatoare ale maghiarizarii populatiei din Panonia.

O inscriptie astazi pierduta pe o borna kilometrica romana descoperita in apropiere de Osijek (Croatia) in secolul al XVIII-lea mentioneaza existenta unui Jassiorum municipium. Numele maghiar al orasului Iasi (Jászvásár) inseamna cuvant cu cuvant „Piata (Targul) Iasilor”; numele vechi romanesc, Targul Iesilor (si forma alternativa Iasii), ar putea avea aceeasi semnificatie.

Cititi si: Alanii, intemeietorii orasului Iasi?

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

In Ungaria, iasii au lasat denumirea de Jász unui comitat si mai multor localitati ; pe de alta parte, sarmatii erau arcasi reputati, ori in limba maghiara „ijász” inseamna tocmai „arcas”, de unde presupunerea ca acest cuvant s-ar trage tot de la iasi.

Foarte interesant este faptul ca acesti urmasi ai iasilor din Ungaria au costume populare foarte asemanatoare cu cele intalnite in zona Moldovei si pana si muzica lor seamana mult cu cea romaneasca: (LINK VIDEO)

De fapt, in Ungaria, efectele maghiarizarii populatiei din Panonia sunt cu adevarat surprinzatoare. Priviti urmatorul clip video (LINK VIDEO) si veti constata asa cum am facut-o si noi cu uimire ca la minutele 12:30, 17:08 si 19:04 din videoclip recunoastem Dansul Caprei – melodia fiind IDENTICA cu melodia pe care danseaza de Anul Nou capra in toate satele din nordul Moldovei dintre Carpati si Prut.

Interesant este faptul ca desi dansatorii canta in ungureste … dansurile SI UNELE DINTRE MELODII sunt autentic romanesti! Prima reactie este sa crezi ca acesti “unguri” sunt la origine romani maghiarizati… Nici portul dansatorilor nu este unguresc ci mult mai apropiat de portul popular romanesc!

Cititi si: Originile orasului Iasi

Orașul Iasi si judetul Iasi apar in secolul XIV sub doua denumiri : Aski si Civitas Iassiorum.

Spre sfarsitul secolului al XIV-lea, Iașii si ceilalți Alani, prea putin numerosi, au fost asimilati de populatiile in mijlocul carora se stabilisera. In schimb, toponimia localitatilor din Ungaria, a ramas in memoria lor:
Alattyán
Jánoshida
Jászalsószentgyörgy
Jászapáti
Jászárokszállás
Jászberény
Jászdózsa
Jászfelsőszentgyörgy
Jászfényszaru
Jászjákóhalma
Jászkisér
Jászladány
Jászágó
Jászboldogháza
Jászivány
Jászszentandrás
Jásztelek
Pusztamonostor

Surse:

[1] #Vatra_Stră_Română

[2] iasicasa.ro

Care este legatura dintre orasul IASI si Regiunea Jászság din Ungaria? Efectele surprinzatoare ale maghiarizarii populatiei din Panonia., sursa imagine: iasicasa.ro
Care este legatura dintre orasul IASI si Regiunea Jászság din Ungaria? Efectele surprinzatoare ale maghiarizarii populatiei din Panonia., sursa imagine: iasicasa.ro

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Ucraina a devenit fara sa vrea "colacul de salvare" pentru locuitorii din Transnistria

Dum mart. 29 , 2015
Din cauza taierilor de salarii si pensii din Transnistria dar si a faptului ca dolarul s-a apreciat foarte puternic in raport cu asa zisa “moneda nationala” transnistreana ( in Transnistria au fost emise de curand monede din plastic), locuitorii din Transnistria stau uneori chiar si ore bune la coada in […]
Ucraina a devenit fara sa vrea "colacul de salvare" pentru locuitorii din Transnistria

Poate vă place și:

libris.ro