Ambasada SUA la București are al…

Ceea ce se ni se înf…

Liviu Pleșoianu solicită expulza…

Reacția ambasadei SU…

Atacul de la Berna din 14-16 feb…

La mijlocul lunii fe…

Pericolul unui asa zis manual de…

Adevăratul pericol d…

Și primarul UDMR-ist din Satu Ma…

După ce primarul UDM…

Carmen Iohannis, audiată în secr…

Justiția în sus, Jus…

Direcționarea banilor publici de…

Una dintre cele mai …

Renate Weber: "Macovei a mințit …

Europarlamentarul ro…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Harta Moldovei realizata de Dimitrie Cantemir (1737)

Print Friendly, PDF & Email

Harta Moldovei (in latina: Tabula Geographica Moldauiae) a lui Dimitrie Cantemir a fost terminata in jurul anului 1716 si tiparita in anul 1737, la Amsterdam, prin grija fiului sau, printul Antioh Dimitrievici Cantemir, si a aparut ca anexa la lucrarea Descriptio Moldaviae. In conceptia lui Cantemir, harta (Tabula Geographica) si textul (Descriptio Moldaviae) se intregesc reciproc. Harta este localizarea clara a tuturor denumirilor geografice din text, iar textul nu este decat un admirabil comentariu al hartii.

Aceasta harta a fost descoperita de geograful George Valsan, in anul 1926, la Biblioteca Nationala a Frantei din Paris, in colectia lui Jean-Baptiste Bourguignon d’Anville, care continea o copie olandeza , din 1737, intr-un singur exemplar. Data tiparirii a fost rasa cu cutitul de catre un anticar ca sa ridice valoarea hartii (in secolul al XVIII-lea o harta era mai valoroasa dacă era mai recenta) – prin reproducere fotografica a aparut data reala: 1737.

Harta Moldovei realizata de Dimitrie Cantemir (1737)

Ulterior, in anul 1928, P. P. Panaitescu a dscoperit o copie a hartii lui Cantemir, intocmita de J. B. d’Anville. Aceasta copie, considerata de cartografi cea mai clara si mai fidela, se gaseste tot la Biblioteca Nationala a Frantei din Paris. Harta era cautata mai demult. Astfel in anul 1881, V. A. Urechia se intreba:

„ce muzeu sau biblioteca fericita poseda acea pretioasa, din indoite puncte de vedere, opera a Voievodului Moldav?”.

Harta Moldovei realizata de Dimitrie Cantemir (1737)

Harta Moldovei realizata de Dimitrie Cantemir (1737)

Din pacate, originalul hartii nu a fost descoperit inca. Moldaviae principatus delineante principe Demetrio Cantemirio, Jean-Baptiste Bourguignon d’Anville (1697-1782)
Titre : Moldaviae principatus delineante principe Demetrio Cantemirio / [de la main de d’Anville] Auteur : Anville, Jean-Baptiste Bourguignon d’ (1697-1782). Cartographe
Auteur : Cantemir, Dimitrie (1673-1723). Auteur adapté
Date d’édition : 1700-1799
Sujet : Divisions politiques et administratives
Sujet : Moldavie, Principauté de — Divisions politiques et administratives
Sujet : Moldavie, Principauté de — Districts
Type : document cartographique manuscrit,image fixe
Langue : Latin
Format : 1 carte : ms. ; 52 x 66,5 cm, sur flle 55 x 70 cm

Valoarea hartii a fost recunoscuta pe plan international ca fiind opera de referinta a tuturor geografilor vremii. Harta a fost citata de vestitul geograf si cartograf francez, ale carui opere cartografice sunt considerate cele mai bune din secolul al XVIII-lea, Jean-Baptiste Bourguignon d’Anville, in lucrarea „Memoire sur les peuples qui habitent aujourd’hui dans la Dace de Trajan”.

Tot el, in anul 1771, a conceput realizarea unei mari harti a Romaniei si a propus pentru aceasta si folosirea hartii Tarii Romanesti a stolnicului Constantin Cantacuzino si a hartii Moldovei a principelui Dimitrie Cantemir. Desi d’ Anville n-a tiparit această harta, totusi hartile si atlasele timpului aparute, in special, in Europa occidentala, au avut ca documente de baza cele doua „monumente cartografice romanesti”.

(P):In aceasta campanie oferim gratuit un borcan de miere cu design special pentru orice comanda plasata in perioada 09 - 24 februarie 2019
Harta Moldovei realizata de Dimitrie Cantemir (1737)

Harta Moldovei realizata de Dimitrie Cantemir (1737)

Surse:

[1] Neamul Romanescro.wikipedia.org

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

loading...

Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Campanie Crazy Days

Inline
Inline