Harta Moldovei realizata de Dimitrie Cantemir (1737)

Harta Moldovei (in latina: Tabula Geographica Moldauiae) a lui Dimitrie Cantemir a fost terminata in jurul anului 1716 si tiparita in anul 1737, la Amsterdam, prin grija fiului sau, printul Antioh Dimitrievici Cantemir, si a aparut ca anexa la lucrarea Descriptio Moldaviae. In conceptia lui Cantemir, harta (Tabula Geographica) si textul (Descriptio Moldaviae) se intregesc reciproc. Harta este localizarea clara a tuturor denumirilor geografice din text, iar textul nu este decat un admirabil comentariu al hartii.

Aceasta harta a fost descoperita de geograful George Valsan, in anul 1926, la Biblioteca Nationala a Frantei din Paris, in colectia lui Jean-Baptiste Bourguignon d’Anville, care continea o copie olandeza , din 1737, intr-un singur exemplar. Data tiparirii a fost rasa cu cutitul de catre un anticar ca sa ridice valoarea hartii (in secolul al XVIII-lea o harta era mai valoroasa dacă era mai recenta) – prin reproducere fotografica a aparut data reala: 1737.

Harta Moldovei realizata de Dimitrie Cantemir (1737)

Ulterior, in anul 1928, P. P. Panaitescu a dscoperit o copie a hartii lui Cantemir, intocmita de J. B. d’Anville. Aceasta copie, considerata de cartografi cea mai clara si mai fidela, se gaseste tot la Biblioteca Nationala a Frantei din Paris. Harta era cautata mai demult. Astfel in anul 1881, V. A. Urechia se intreba:

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


edituratrei.ro

„ce muzeu sau biblioteca fericita poseda acea pretioasa, din indoite puncte de vedere, opera a Voievodului Moldav?”.

Harta Moldovei realizata de Dimitrie Cantemir (1737)
Harta Moldovei realizata de Dimitrie Cantemir (1737)

Din pacate, originalul hartii nu a fost descoperit inca. Moldaviae principatus delineante principe Demetrio Cantemirio, Jean-Baptiste Bourguignon d’Anville (1697-1782)
Titre : Moldaviae principatus delineante principe Demetrio Cantemirio / [de la main de d’Anville] Auteur : Anville, Jean-Baptiste Bourguignon d’ (1697-1782). Cartographe
Auteur : Cantemir, Dimitrie (1673-1723). Auteur adapté
Date d’édition : 1700-1799
Sujet : Divisions politiques et administratives
Sujet : Moldavie, Principauté de — Divisions politiques et administratives
Sujet : Moldavie, Principauté de — Districts
Type : document cartographique manuscrit,image fixe
Langue : Latin
Format : 1 carte : ms. ; 52 x 66,5 cm, sur flle 55 x 70 cm

Valoarea hartii a fost recunoscuta pe plan international ca fiind opera de referinta a tuturor geografilor vremii. Harta a fost citata de vestitul geograf si cartograf francez, ale carui opere cartografice sunt considerate cele mai bune din secolul al XVIII-lea, Jean-Baptiste Bourguignon d’Anville, in lucrarea „Memoire sur les peuples qui habitent aujourd’hui dans la Dace de Trajan”.

Tot el, in anul 1771, a conceput realizarea unei mari harti a Romaniei si a propus pentru aceasta si folosirea hartii Tarii Romanesti a stolnicului Constantin Cantacuzino si a hartii Moldovei a principelui Dimitrie Cantemir. Desi d’ Anville n-a tiparit această harta, totusi hartile si atlasele timpului aparute, in special, in Europa occidentala, au avut ca documente de baza cele doua „monumente cartografice romanesti”.

Harta Moldovei realizata de Dimitrie Cantemir (1737)
Harta Moldovei realizata de Dimitrie Cantemir (1737)

Surse:

[1] Neamul Romanescro.wikipedia.org

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

REPARATIA CASEI LUI ARON PUMNUL – PROIECT FINANTAT DE STATUL ROMAN

joi apr. 2 , 2015
La 1 aprilie, in prima parte a zilei, domnul Sebastian Ioan Hotca, Secretarul de Stat in cadrul DRRRP, a vizitat Casa lui Aron Pumnul, viitorul muzeu „Mihai Eminescu”, unde dl Vasile Tarateanu, presedintele Fundatiei de Binefacere „Casa Limbii Romane”, i-a relatat despre incheierea intocmirii documentelor necesare pentru derularea inceperii reconstructiei […]
REPARATIA CASEI LUI ARON PUMNUL – PROIECT FINANTAT DE STATUL ROMAN, sursa foto: zorilebucovinei.com

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
libris.ro