Harta Moldovei (in latina: Tabula Geographica Moldauiae) a lui Dimitrie Cantemir a fost terminata in jurul anului 1716 si tiparita in anul 1737, la Amsterdam, prin grija fiului sau, printul Antioh Dimitrievici Cantemir, si a aparut ca anexa la lucrarea Descriptio Moldaviae. In conceptia lui Cantemir, harta (Tabula Geographica) si textul (Descriptio Moldaviae) se intregesc reciproc. Harta este localizarea clara a tuturor denumirilor geografice din text, iar textul nu este decat un admirabil comentariu al hartii.
Aceasta harta a fost descoperita de geograful George Valsan, in anul 1926, la Biblioteca Nationala a Frantei din Paris, in colectia lui Jean-Baptiste Bourguignon d’Anville, care continea o copie olandeza , din 1737, intr-un singur exemplar. Data tiparirii a fost rasa cu cutitul de catre un anticar ca sa ridice valoarea hartii (in secolul al XVIII-lea o harta era mai valoroasa dacă era mai recenta) – prin reproducere fotografica a aparut data reala: 1737.
Harta Moldovei realizata de Dimitrie Cantemir (1737)
Ulterior, in anul 1928, P. P. Panaitescu a dscoperit o copie a hartii lui Cantemir, intocmita de J. B. d’Anville. Aceasta copie, considerata de cartografi cea mai clara si mai fidela, se gaseste tot la Biblioteca Nationala a Frantei din Paris. Harta era cautata mai demult. Astfel in anul 1881, V. A. Urechia se intreba:
Din pacate, originalul hartii nu a fost descoperit inca. Moldaviae principatus delineante principe Demetrio Cantemirio, Jean-Baptiste Bourguignon d’Anville (1697-1782)
Titre : Moldaviae principatus delineante principe Demetrio Cantemirio / [de la main de d’Anville]Auteur : Anville, Jean-Baptiste Bourguignon d’ (1697-1782). Cartographe
Auteur : Cantemir, Dimitrie (1673-1723). Auteur adapté
Date d’édition : 1700-1799
Sujet : Divisions politiques et administratives
Sujet : Moldavie, Principauté de — Divisions politiques et administratives
Sujet : Moldavie, Principauté de — Districts
Type : document cartographique manuscrit,image fixe
Langue : Latin
Format : 1 carte : ms. ; 52 x 66,5 cm, sur flle 55 x 70 cm
Valoarea hartii a fost recunoscuta pe plan international ca fiind opera de referinta a tuturor geografilor vremii. Harta a fost citata de vestitul geograf si cartograf francez, ale carui opere cartografice sunt considerate cele mai bune din secolul al XVIII-lea, Jean-Baptiste Bourguignon d’Anville, in lucrarea „Memoire sur les peuples qui habitent aujourd’hui dans la Dace de Trajan”.
Tot el, in anul 1771, a conceput realizarea unei mari harti a Romaniei si a propus pentru aceasta si folosirea hartii Tarii Romanesti a stolnicului Constantin Cantacuzino si a hartii Moldovei a principelui Dimitrie Cantemir. Desi d’ Anville n-a tiparit această harta, totusi hartile si atlasele timpului aparute, in special, in Europa occidentala, au avut ca documente de baza cele doua „monumente cartografice romanesti”.
Surse:
[1] Neamul Romanesc, ro.wikipedia.org