libris.ro

LA STEJARUL LUI STEFAN CEL MARE SI SFANT DIN CODRII COSMINULUI

LA STEJARUL LUI STEFAN CEL MARE SI SFANT DIN CODRII COSMINULUI

Istoria glorioasa a Tarii, Limba Materna melodioasa, religia stramoseasca sunt pilonii ce ne identifica ca Neam,dar si ne deosebeste de alte popoare. Si a devenit de acum o traditie frumoasa, initiata inca la inceputul anilor 90 ai secolului trecut,  de regretatul protopop al raionului Hliboca Vladimir Borcea, ca in a doua zi de Pasti romanii din nordul Bucovinei sa se adune la Stejarul lui Stefan cel Mare si Sfant din Codrii Cosminului, devenit simbol al gloriei arcasilor Domnului Moldovei.

LA STEJARUL LUI STEFAN CEL MARE SI SFANT DIN CODRII COSMINULUI

In anul curent la stejarul din Cosmin s-au adunat romani i care au lasat pentru cateva ore de sarbatoare crestineasca pentru a fi alaturi, in gandire si suflare romaneasca, de conationalii ce tin mereu aprinsa flacara romaneasca in tinutul bucovinean. Evenimentul a fost deschis de Ion Gorda, protopopul raionului Hliboca, care, impreuna cu un sobor de preoti, sustinuti de corurile bisericilor din Voloca si Hrusauti, au tinut un serviciu divin intru gloria  ostasilor stefanieni ce si-au aparat Tara de dusmanii nepoftiti, pentru limba materna, pentru pace.

Domnul Edmond Neagoe, consul la misiunea diplomatica romana la Cernauti, in scurtul sau discurs a relevat diplomatia Domnitorului, fapt mai putin descris de istorici :

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


„ Stefan cel Mare  a stiut sa faca acele aliante ce i-au adus mai multi prieteni in momente de restriste si sa salveze sufletul neamului nostru in situatii, pe care si astazi cercetatorii istoriei le considera o minune dumnezeiasca – existenta poporului nostru, continuitatea lui pe aceste meleaguri. Stefan cel Mare si Sfant ne-a adus bucuria coexistentei pasnice, a ctitorit 47 de biserici si manastiri, ne-a ajutat ca prin credinta sa dainuim pe aceste locuri. Si acest stejar secular e sfintenia noastra, iar acest loc sfant ne uneste,  ne ajuta sa existam si in viitor pe aceste meleaguri”.

LA STEJARUL LUI STEFAN CEL MARE SI SFANT DIN CODRII COSMINULUI, foto: zorilebucovinei.com
LA STEJARUL LUI STEFAN CEL MARE SI SFANT DIN CODRII COSMINULUI, foto: zorilebucovinei.com
[tp_product id=”194129810″ feed=”396″]

Doctorul in istorie Vasile Adascalitei din Darabani,judetul Suceava, s-a referit la datele istorice ale luptei din Cosmin, mentionand talentul tactic si de diplomat al domnitorului Moldovei.

Liderii societatilor national-culturale romanesti din tinut Dumitru Covalciuc, Vasile Bacu, Vasile Tarateanu, Aurica Bojescu, Octavian Voronca au evidentiat vitejia ostasilor moldoveni, adresandu-se catre profesorii de istorie din scolile romanesti din tinut sa vina in fiecare an la acest loc sfant pentru noi, astfel nu numai predandu-le pe viu lectii de istorie nationala, ci si transmitand astfel stafeta generatiei tinere.

Drept  exemplu aici a servit primarul comunei Mahala, care a sosit la Stejar impreuna cu Nicolae Gostiuc, presedintele Societatii „Grigore Nandris” din localitate, insotiti de grupul vocal de la Casa de Cultura, condus de Elena Petriuc, imbracate in port popular romanesc. Cat ar fi de frumos daca la acest loc  emblematic romanesc s-ar prezenta astfel si celelalte sate romanesti din regiune!

Membrii Corul popular „Dragos Voda, dirijat de Dumitru Caulea, solistii Gheorghe Caulea, tatal dirijorului, Gheorghe Puiu si Gheorghe Onofreiciuc,  ansamblul vocal din Mahala au interpretat un purpuriu de cantece patriotice.

T. NICOLAE  

Fotografii : „Zorile Bucovinei”

LA STEJARUL LUI STEFAN CEL MARE SI SFANT DIN CODRII COSMINULUI, foto: zorilebucovinei.com
LA STEJARUL LUI STEFAN CEL MARE SI SFANT DIN CODRII COSMINULUI, foto: zorilebucovinei.com

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info