Ion Coja despre Rareș Bogdan: A …

Câte fețe are Bogdan…

Prezentarea publică „Asteroizii …

Comunicat de presă„A…

Românii din Oradea încep să reac…

Orădenii au început …

Românii din Harghita și Covasna,…

Românii din județele…

Un nou spectacol documentar de a…

Planetariul din cadr…

Intenția primarului de la Craiov…

Mișcarea făcută de p…

De ce avem nevoie de albine pent…

20 Mai, Roma, Italia…

Cultul Strămoșilor nu se negocia…

"Cultul Strămoșilor …

Rareș Bogdan: "Mi-au atacat tată…

"R. Bogdan parcă n-a…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

LA STEJARUL LUI STEFAN CEL MARE SI SFANT DIN CODRII COSMINULUI

Print Friendly, PDF & Email

Istoria glorioasa a Tarii, Limba Materna melodioasa, religia stramoseasca sunt pilonii ce ne identifica ca Neam,dar si ne deosebeste de alte popoare. Si a devenit de acum o traditie frumoasa, initiata inca la inceputul anilor 90 ai secolului trecut,  de regretatul protopop al raionului Hliboca Vladimir Borcea, ca in a doua zi de Pasti romanii din nordul Bucovinei sa se adune la Stejarul lui Stefan cel Mare si Sfant din Codrii Cosminului, devenit simbol al gloriei arcasilor Domnului Moldovei.

LA STEJARUL LUI STEFAN CEL MARE SI SFANT DIN CODRII COSMINULUI

In anul curent la stejarul din Cosmin s-au adunat romani i care au lasat pentru cateva ore de sarbatoare crestineasca pentru a fi alaturi, in gandire si suflare romaneasca, de conationalii ce tin mereu aprinsa flacara romaneasca in tinutul bucovinean. Evenimentul a fost deschis de Ion Gorda, protopopul raionului Hliboca, care, impreuna cu un sobor de preoti, sustinuti de corurile bisericilor din Voloca si Hrusauti, au tinut un serviciu divin intru gloria  ostasilor stefanieni ce si-au aparat Tara de dusmanii nepoftiti, pentru limba materna, pentru pace.

Domnul Edmond Neagoe, consul la misiunea diplomatica romana la Cernauti, in scurtul sau discurs a relevat diplomatia Domnitorului, fapt mai putin descris de istorici :

„ Stefan cel Mare  a stiut sa faca acele aliante ce i-au adus mai multi prieteni in momente de restriste si sa salveze sufletul neamului nostru in situatii, pe care si astazi cercetatorii istoriei le considera o minune dumnezeiasca – existenta poporului nostru, continuitatea lui pe aceste meleaguri. Stefan cel Mare si Sfant ne-a adus bucuria coexistentei pasnice, a ctitorit 47 de biserici si manastiri, ne-a ajutat ca prin credinta sa dainuim pe aceste locuri. Si acest stejar secular e sfintenia noastra, iar acest loc sfant ne uneste,  ne ajuta sa existam si in viitor pe aceste meleaguri”.

LA STEJARUL LUI STEFAN CEL MARE SI SFANT DIN CODRII COSMINULUI, foto: zorilebucovinei.com

LA STEJARUL LUI STEFAN CEL MARE SI SFANT DIN CODRII COSMINULUI, foto: zorilebucovinei.com

[tp_product id=”194129810″ feed=”396″]

Doctorul in istorie Vasile Adascalitei din Darabani,judetul Suceava, s-a referit la datele istorice ale luptei din Cosmin, mentionand talentul tactic si de diplomat al domnitorului Moldovei.

Liderii societatilor national-culturale romanesti din tinut Dumitru Covalciuc, Vasile Bacu, Vasile Tarateanu, Aurica Bojescu, Octavian Voronca au evidentiat vitejia ostasilor moldoveni, adresandu-se catre profesorii de istorie din scolile romanesti din tinut sa vina in fiecare an la acest loc sfant pentru noi, astfel nu numai predandu-le pe viu lectii de istorie nationala, ci si transmitand astfel stafeta generatiei tinere.

Drept  exemplu aici a servit primarul comunei Mahala, care a sosit la Stejar impreuna cu Nicolae Gostiuc, presedintele Societatii „Grigore Nandris” din localitate, insotiti de grupul vocal de la Casa de Cultura, condus de Elena Petriuc, imbracate in port popular romanesc. Cat ar fi de frumos daca la acest loc  emblematic romanesc s-ar prezenta astfel si celelalte sate romanesti din regiune!

Membrii Corul popular „Dragos Voda, dirijat de Dumitru Caulea, solistii Gheorghe Caulea, tatal dirijorului, Gheorghe Puiu si Gheorghe Onofreiciuc,  ansamblul vocal din Mahala au interpretat un purpuriu de cantece patriotice.

T. NICOLAE  

Fotografii : “Zorile Bucovinei”

LA STEJARUL LUI STEFAN CEL MARE SI SFANT DIN CODRII COSMINULUI, foto: zorilebucovinei.com

LA STEJARUL LUI STEFAN CEL MARE SI SFANT DIN CODRII COSMINULUI, foto: zorilebucovinei.com


Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

loading...

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta
Comodo SSL

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Vacante in Grecia