INITIATIVA GENERAL RADU THEODORU: MONUMENTUL EROILOR DE LA COTUL DONULUI – TROITA DE LEMN LA MANASTIREA COMANA

19 noiembrie 1942, ora 5.30. Incepe uriasa contraofensiva sovietica impotriva fortelor coalitiei antibolsevice de pe frontul Stalingradului. Aici nu se face o lectie de istorie militara, nici un proces al comandamentului german care, ramas insensibil si intratabil la interventia comandamentului roman privind o iminenta contraofensiva sovietica, a sortit dezastrului Armatele 3 si 4 romane si 6 germana.

Aici amintim ca de la sfarsitul lui august 1942 pana la inceputul lui noiembrie 1942, Armata a 3 – a romana a inlocuit pe frontul Donului cele 5 divizii italiene si 3 germane care asigurasera apararea intre Vest Blij Perekopka si Bukobskaia, intr-o fasie larga de aproape 186 km.

INITIATIVA GENERAL RADU THEODORU: MONUMENTUL EROILOR DE LA COTUL DONULUI – TROITA DE LEMN LA MANASTIREA COMANA

Cititi si: COTUL DONULUI 1942 – INCA O VICTORIE A DUSMANULUI OBTINUTA PRIN TRADARE

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Incepuse cumplita iarna ruseasca. Viscole, ger cu temperaturi de minus 30⁰ – 40⁰. In fata Armatei 3 romane dincolo de Don si in capetele de pod de dincoace de apa, sovieticii aveau trupele Frontului de Sud Vest cu Armatele 1 garda, 5 tancuri, 21 arme intrunite, 17 aeriana, unitati din Armata 2 aeriana, care dispuneau de 5888 tunuri si aruncatoare de mine, de 728 tancuri si autotunuri.

Raportul de forte: 1 luptator roman la 70 luptatori sovietici.

Forta de foc si izbire, nimicitoare….

Nametii de zapada, viscolul, gerul au tras cortina.

Dupa razboi, Germania, Italia, Ungaria au tratat cu Rusia care le-a acordat dreptul sa oranduiasca ostenilor cazuti la Don locuri de vesnica odihna si pomenire, ridicandu-le acolo memoriale in sobra dar inaltatoare arhitectura.

Numai Romania lipseste rusinos de la acest gest de recunostinta si pioasa pomenire datorat fiilor ei cazuti departe de vatra, carora atat de tarziu incercam sa le ridicam, cu ajutorul si contributia urmasilor, un modest memorial in incinta Sfintei Mânăstiri Comana, o troiţă maramureşeană din lemn, sa le fie lor semn de recunostinta si neuitare.

Veniti alaturi de noi!

O sacra, ostaseasca si omeneasca datorie!

Cu ajutorul vostru, proiectul de troita pentru eroii de la Cotul Donului:

INITIATIVA GENERAL RADU THEODORU: MONUMENTUL EROILOR DE LA COTUL DONULUI – TROITA DE LEMN LA MANASTIREA COMANA, foto: cotuldonului.wordpress.com
INITIATIVA GENERAL RADU THEODORU: MONUMENTUL EROILOR DE LA COTUL DONULUI – TROITA DE LEMN LA MANASTIREA COMANA, foto: cotuldonului.wordpress.com

Cei care doresc sa contribuie la construirea troitei pot face donatii in contul manastirii Comana, cu mentiunea la depunerea banilor ”Pentru Troita Cotul Donului”:

RO28 BRDE 441 SV 1495 260 4410

(deschis la BRD Berceni – Bucuresti)

Manastirea are posibilitatea de a verifica periodic online, prin internet banking, sumele depuse in contul manastirii pentru troita si ne va oferi informatii cu privire la donatori (numele mic al donatorului, tara/orasul, suma depusa, data depunerii), pentru a publica o mica lista a donatiilor aici pe site, pentru ca cei care depun bani pentru troita sa vada ca banii lor au ajuns in cont si vor fi folositi STRICT pentru ridicarea troitei Cotul Donului.

Manastirea nu ruleaza de regula sume mari de bani prin contul bancar. De la inceputul anului pana in prezent (17 aprilie 2015) contul manastirii a strans 2000 lei, suma ce va fi folosita pentru ridicarea troitei.

Este nevoie in total, pentru construirea troitei, transportul ei la Comana, fundatie, amenajare peisagistica, platforma, structura metalica, placa memoriala etc, de aproximativ 14.000 de lei (cu mentiunea ca 24% din suma este TVA-ul care ajunge inevitabil la Stat…)

Puteti depune orice suma doriti in contul manastirii, prin transfer bancar sau depunere la ghiseul oricarei sucursale BRD, cu mentiunea ”pentru Troita Cotul Donului”.

Va multumim si Dumnezeu sa va binecuvanteze!

Generalul de flotila aeriana, veteran de razboi RADU THEODORU

Arhimandritul Dr. MIHAIL MUSCARIU, Staretul Sfintei Manastiri Comana

….

Sfintirea troitei – memorial va avea loc la manastirea Comana – Giurgiu, in ziua de joi 21 Mai – INALTAREA – ZIUA EROILOR, dupa Sfanta Liturghie.

Veniti intru cinstire!

….

COMITETUL DE INITIATIVA:

– General de Flotila Aeriana <v.r.> – RADU THEODORU – scriitor

– Arhimandrit Dr. MIHAIL MUSCARIU – staretul Sfintei Manastiri Comana, Giurgiu

– Prof. Univ. Dr. VASILE SOIMARU, Chisinau – Basarabia

– Arhitect AURORA TARSOAGA

– Arhitect ADRIAN GRIGORIU

– Inginer ADRIAN POPA – publicist

– Dr. ing. HORIA THEODORU

– Sculptor MARIAN NITA, Ocna – Mures – realizatorul troitei – memorial

 

 

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Mihai Viteazul in constiinta europeana - Transilvania, Valahia si Moldova erau „bastioanele cele mai sigure ale acestei parti a crestinatatii”

mie apr. 22 , 2015
Sultanul i-a promis lui Mihai Viteazul marea cu sarea: cele trei tari pe care si le dorea, pe vecie, functia de mare comandant in Ungaria si cea de pasa al Timisoarei, 50.000 de soldati oricand ar fi avut nevoie, si putea pastra tot ce urma sa mai cucereasca, toate acestea […]
Mihai Viteazul in constiinta europeana - Transilvania, Valahia si Moldova erau „bastioanele cele mai sigure ale acestei parti a crestinatatii”

Poate vă place și:

libris.ro