RSS
«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

INITIATIVA GENERAL RADU THEODORU: MONUMENTUL EROILOR DE LA COTUL DONULUI – TROITA DE LEMN LA MANASTIREA COMANA

Print Friendly, PDF & Email

19 noiembrie 1942, ora 5.30. Incepe uriasa contraofensiva sovietica impotriva fortelor coalitiei antibolsevice de pe frontul Stalingradului. Aici nu se face o lectie de istorie militara, nici un proces al comandamentului german care, ramas insensibil si intratabil la interventia comandamentului roman privind o iminenta contraofensiva sovietica, a sortit dezastrului Armatele 3 si 4 romane si 6 germana.

Aici amintim ca de la sfarsitul lui august 1942 pana la inceputul lui noiembrie 1942, Armata a 3 – a romana a inlocuit pe frontul Donului cele 5 divizii italiene si 3 germane care asigurasera apararea intre Vest Blij Perekopka si Bukobskaia, intr-o fasie larga de aproape 186 km.

INITIATIVA GENERAL RADU THEODORU: MONUMENTUL EROILOR DE LA COTUL DONULUI – TROITA DE LEMN LA MANASTIREA COMANA

Cititi si: COTUL DONULUI 1942 – INCA O VICTORIE A DUSMANULUI OBTINUTA PRIN TRADARE

Incepuse cumplita iarna ruseasca. Viscole, ger cu temperaturi de minus 30⁰ – 40⁰. In fata Armatei 3 romane dincolo de Don si in capetele de pod de dincoace de apa, sovieticii aveau trupele Frontului de Sud Vest cu Armatele 1 garda, 5 tancuri, 21 arme intrunite, 17 aeriana, unitati din Armata 2 aeriana, care dispuneau de 5888 tunuri si aruncatoare de mine, de 728 tancuri si autotunuri.

Raportul de forte: 1 luptator roman la 70 luptatori sovietici.

Forta de foc si izbire, nimicitoare….

Nametii de zapada, viscolul, gerul au tras cortina.

Dupa razboi, Germania, Italia, Ungaria au tratat cu Rusia care le-a acordat dreptul sa oranduiasca ostenilor cazuti la Don locuri de vesnica odihna si pomenire, ridicandu-le acolo memoriale in sobra dar inaltatoare arhitectura.

Numai Romania lipseste rusinos de la acest gest de recunostinta si pioasa pomenire datorat fiilor ei cazuti departe de vatra, carora atat de tarziu incercam sa le ridicam, cu ajutorul si contributia urmasilor, un modest memorial in incinta Sfintei Mânăstiri Comana, o troiţă maramureşeană din lemn, sa le fie lor semn de recunostinta si neuitare.

Veniti alaturi de noi!

O sacra, ostaseasca si omeneasca datorie!

Cu ajutorul vostru, proiectul de troita pentru eroii de la Cotul Donului:

INITIATIVA GENERAL RADU THEODORU: MONUMENTUL EROILOR DE LA COTUL DONULUI – TROITA DE LEMN LA MANASTIREA COMANA, foto: cotuldonului.wordpress.com

INITIATIVA GENERAL RADU THEODORU: MONUMENTUL EROILOR DE LA COTUL DONULUI – TROITA DE LEMN LA MANASTIREA COMANA, foto: cotuldonului.wordpress.com

Cei care doresc sa contribuie la construirea troitei pot face donatii in contul manastirii Comana, cu mentiunea la depunerea banilor ”Pentru Troita Cotul Donului”:

RO28 BRDE 441 SV 1495 260 4410

(deschis la BRD Berceni – Bucuresti)

Manastirea are posibilitatea de a verifica periodic online, prin internet banking, sumele depuse in contul manastirii pentru troita si ne va oferi informatii cu privire la donatori (numele mic al donatorului, tara/orasul, suma depusa, data depunerii), pentru a publica o mica lista a donatiilor aici pe site, pentru ca cei care depun bani pentru troita sa vada ca banii lor au ajuns in cont si vor fi folositi STRICT pentru ridicarea troitei Cotul Donului.

Manastirea nu ruleaza de regula sume mari de bani prin contul bancar. De la inceputul anului pana in prezent (17 aprilie 2015) contul manastirii a strans 2000 lei, suma ce va fi folosita pentru ridicarea troitei.

Este nevoie in total, pentru construirea troitei, transportul ei la Comana, fundatie, amenajare peisagistica, platforma, structura metalica, placa memoriala etc, de aproximativ 14.000 de lei (cu mentiunea ca 24% din suma este TVA-ul care ajunge inevitabil la Stat…)

Puteti depune orice suma doriti in contul manastirii, prin transfer bancar sau depunere la ghiseul oricarei sucursale BRD, cu mentiunea ”pentru Troita Cotul Donului”.

Va multumim si Dumnezeu sa va binecuvanteze!

Generalul de flotila aeriana, veteran de razboi RADU THEODORU

Arhimandritul Dr. MIHAIL MUSCARIU, Staretul Sfintei Manastiri Comana

….

Sfintirea troitei – memorial va avea loc la manastirea Comana – Giurgiu, in ziua de joi 21 Mai – INALTAREA – ZIUA EROILOR, dupa Sfanta Liturghie.

Veniti intru cinstire!

….

COMITETUL DE INITIATIVA:

– General de Flotila Aeriana <v.r.> – RADU THEODORU – scriitor

– Arhimandrit Dr. MIHAIL MUSCARIU – staretul Sfintei Manastiri Comana, Giurgiu

– Prof. Univ. Dr. VASILE SOIMARU, Chisinau – Basarabia

– Arhitect AURORA TARSOAGA

– Arhitect ADRIAN GRIGORIU

– Inginer ADRIAN POPA – publicist

– Dr. ing. HORIA THEODORU

– Sculptor MARIAN NITA, Ocna – Mures – realizatorul troitei – memorial

 

 

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

loading...

Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline