Republica Moldova

Pe 5 Mai 2001 este eliberat Ilie Ilașcu, unul dintre fondatorii Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia

Ilie Ilascu este un erou al razboiului dintre Republica Moldova si asa zisa republica transnistreana. Impreuna cu alti tovarasi de lupta a fost detinut politic, prizonierul separatistilor pro-rusi din Transnistria, indurand cu totii multi ani de inchisoare dura, torturi, umilinte si asta numai pentru ca au crezut in romanism, in datoria de a-ti apara patria si neamul.Ilascu se numara printre fondatorii Miscarii de Eliberare Nationala din Basarabia (1988-1992), o miscare care a fost dizolvata de catre fortele separatiste de la Tiraspol.

A participat activ la razboiul de pe Nistru din anul 1992 fiind comandantul unor forte militare speciale apartinand Ministerului Securitatii Nationale din Republica Moldova.

Intre 1992-2001 a fost „detinut politic” al asa ziselor autoritati ale republicii separatiste transnistrene, fiind chiar si condamnat la moarte de catre o instanta subordonata politic Rusiei, in timpul unui simulacru de proces, timp in care a fost tinut in niste conditii umilitoare.

Pe 5 Mai 2001 este eliberat Ilie Ilascu, unul dintre fondatorii Miscarii de Eliberare Nationala din Basarabia

Din surse militare rusesti, se stie ca Ilie Ilascu impreuna cu unitatea sa speciala a cauzat pierderi insemnate Armatei a 14-a ruse si in randul cazacilor adusi sa lupte impotriva proaspat independentei Republici Moldova. Sunt insa informatii neconfirmate ca in luptele de pe Nistru ar fi murit si militari ucraineni care in mod normal nu ar fi avut motive sa fie implicati in acel asa zis razboi.

Cu sprijinul si presiunea comunitatii internationale, printre care cele mai influente au fost APCE si UE, Ilie Ilascu a fost in cele din urma eliberat de catre asa zisele autoritati de la Tiraspol si predat serviciilor secrete ale Republicii Moldova si ale Romaniei.

Ilie Ilascu a avut si doua mandate de senator in Parlamentul Romaniei intre 2000-2004 si intre 2004-2008 iar intre 2001-2008 a fost si  membru titular al Adunarii Parlamentare al Consiliului Europei din partea delegatiei Romaniei.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

11 Mai 1762 – Magistratul din Bistrița ordona ca să fi amendați cu 40 de florini „cei care duc pe furiș AUR peste graniță”

La 11 mai 1762 la Bistrița "Guvernul ordonă ca prevaricanţii (n.r. probabil se referă la…

3 minute ago

11 Mai 1601 – Mihai Viteazul îşi face intrarea solemnă în Kosice (Cașovia)

La 11 mai 1601 Mihai Viteazul din drum dinspre Viena ajunge la la Kassa / Cașovia…

7 ore ago

La 11 mai 1980, la Baia Mare, pleca la cele veșnice sculptorul român Gheza Vida

La 11 mai 1980, la Baia Mare, pleca la cele veșnice sculptorul român Gheza Vida…

10 ore ago

Alina Gorghiu umblă cu „dicționarul ortopedic” după ea ca să nu se împiedice în limba română!

Madam Alina Gorghiu umblă cu "dicționarul 𝐎𝐑𝐓𝐎𝐏𝐄𝐃𝐈𝐂" după ea ca să nu se împiedice în…

o zi ago

Sediul Poliției de la Carei ținta bătăii de joc a unei conduceri exclusiv UDMR?

Deși li se cere să asigure ordinea și liniștea publică în Municipiul Carei din județul…

2 zile ago