libris.ro

Pe 5 Mai 2001 este eliberat Ilie Ilașcu, unul dintre fondatorii Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia

Pe 5 Mai 2001 este eliberat Ilie Ilașcu, unul dintre fondatorii Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia

Ilie Ilascu este un erou al razboiului dintre Republica Moldova si asa zisa republica transnistreana. Impreuna cu alti tovarasi de lupta a fost detinut politic, prizonierul separatistilor pro-rusi din Transnistria, indurand cu totii multi ani de inchisoare dura, torturi, umilinte si asta numai pentru ca au crezut in romanism, in datoria de a-ti apara patria si neamul.Ilascu se numara printre fondatorii Miscarii de Eliberare Nationala din Basarabia (1988-1992), o miscare care a fost dizolvata de catre fortele separatiste de la Tiraspol.

A participat activ la razboiul de pe Nistru din anul 1992 fiind comandantul unor forte militare speciale apartinand Ministerului Securitatii Nationale din Republica Moldova.

Intre 1992-2001 a fost „detinut politic” al asa ziselor autoritati ale republicii separatiste transnistrene, fiind chiar si condamnat la moarte de catre o instanta subordonata politic Rusiei, in timpul unui simulacru de proces, timp in care a fost tinut in niste conditii umilitoare.

Pe 5 Mai 2001 este eliberat Ilie Ilascu, unul dintre fondatorii Miscarii de Eliberare Nationala din Basarabia

Din surse militare rusesti, se stie ca Ilie Ilascu impreuna cu unitatea sa speciala a cauzat pierderi insemnate Armatei a 14-a ruse si in randul cazacilor adusi sa lupte impotriva proaspat independentei Republici Moldova. Sunt insa informatii neconfirmate ca in luptele de pe Nistru ar fi murit si militari ucraineni care in mod normal nu ar fi avut motive sa fie implicati in acel asa zis razboi.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Cu sprijinul si presiunea comunitatii internationale, printre care cele mai influente au fost APCE si UE, Ilie Ilascu a fost in cele din urma eliberat de catre asa zisele autoritati de la Tiraspol si predat serviciilor secrete ale Republicii Moldova si ale Romaniei.

Ilie Ilascu a avut si doua mandate de senator in Parlamentul Romaniei intre 2000-2004 si intre 2004-2008 iar intre 2001-2008 a fost si  membru titular al Adunarii Parlamentare al Consiliului Europei din partea delegatiei Romaniei.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info