Pe 5 Mai 2001 este eliberat Ilie Ilașcu, unul dintre fondatorii Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia

Pe 5 Mai 2001 este eliberat Ilie Ilascu, unul dintre fondatorii Miscarii de Eliberare Nationala din Basarabia
Pe 5 Mai 2001 este eliberat Ilie Ilascu, unul dintre fondatorii Miscarii de Eliberare Nationala din Basarabia
Print Friendly, PDF & Email

Ilie Ilascu este un erou al razboiului dintre Republica Moldova si asa zisa republica transnistreana. Impreuna cu alti tovarasi de lupta a fost detinut politic, prizonierul separatistilor pro-rusi din Transnistria, indurand cu totii multi ani de inchisoare dura, torturi, umilinte si asta numai pentru ca au crezut in romanism, in datoria de a-ti apara patria si neamul.Ilascu se numara printre fondatorii Miscarii de Eliberare Nationala din Basarabia (1988-1992), o miscare care a fost dizolvata de catre fortele separatiste de la Tiraspol.

A participat activ la razboiul de pe Nistru din anul 1992 fiind comandantul unor forte militare speciale apartinand Ministerului Securitatii Nationale din Republica Moldova.

Intre 1992-2001 a fost “detinut politic” al asa ziselor autoritati ale republicii separatiste transnistrene, fiind chiar si condamnat la moarte de catre o instanta subordonata politic Rusiei, in timpul unui simulacru de proces, timp in care a fost tinut in niste conditii umilitoare.

Pe 5 Mai 2001 este eliberat Ilie Ilascu, unul dintre fondatorii Miscarii de Eliberare Nationala din Basarabia

Din surse militare rusesti, se stie ca Ilie Ilascu impreuna cu unitatea sa speciala a cauzat pierderi insemnate Armatei a 14-a ruse si in randul cazacilor adusi sa lupte impotriva proaspat independentei Republici Moldova. Sunt insa informatii neconfirmate ca in luptele de pe Nistru ar fi murit si militari ucraineni care in mod normal nu ar fi avut motive sa fie implicati in acel asa zis razboi.

Cu sprijinul si presiunea comunitatii internationale, printre care cele mai influente au fost APCE si UE, Ilie Ilascu a fost in cele din urma eliberat de catre asa zisele autoritati de la Tiraspol si predat serviciilor secrete ale Republicii Moldova si ale Romaniei.

Ilie Ilascu a avut si doua mandate de senator in Parlamentul Romaniei intre 2000-2004 si intre 2004-2008 iar intre 2001-2008 a fost si  membru titular al Adunarii Parlamentare al Consiliului Europei din partea delegatiei Romaniei.About the Author

Glasul.info
Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info