Avram Iancu la Voineşti, Covasna – în piatră şi în suflet

Pe Iancu-l plâng la ceas de-nsingurare,

Din disperarea lui mă-mpărtășesc,

O mână să-i întind de alinare,

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Prin jertfa mea aș vrea să-l ocrotesc.

 

În vântul nopții îi aud suspinul

Ce pribegește prin păduri și munți,

În el fiind concentrat întreg destinul

Transilvănenelor alese frunți.

Ion Ciurea, Durerea lumii

 

”Nu m-am luptat pentru cruci (decoraţii) şi favoruri, ci pentru eliberarea naţiunii mele”. Sunt cuvintele care îl pot caracteriza cel mai bine pe Avram Iancu. În anii revoluției pașoptiste, în fruntea mulțimilor s-a ridicat Avrămuț, cel ivit pe lume ”pe vremea cireșelor” și a clamat cu atâta hotărâre: ”Să punem pumnul în pieptul furtunii sau pierim”. A devenit, încă de la începutul revoluției românești, un simbol, o chintesență a curajului românilor. A intrat în legendă încă în timpul vieții și a devenit, după moarte, un mit.

Avram Iancu a fost privit de populația românească asuprită din Transilvania, și nu numai, ca un salvator, iar de aceea românii îl numeau ”crai al munților”. Iancu era convins că ”nu cu argumente filosofice și umanitare veți putea convinge pe tirani, ci cu lancea, ca Horea”, el însuși fiind acela care a luat într-o mână lancea, iar în cealaltă steagul luptei, punându-se astfel în slujba neamului său. Urmare acestui fapt, românii au crezut în puterea sa, i s-au alăturat, au luptat împreună, dar l-au și cântat în doinele, horele și colindele lor.

Au trecut 143 de ani de când Avram Iancu a intrat în veșnicie. Atunci, 36 de preoți au oficiat serviciul religios, zeci de mii de moți l-au condus pe ultimul drum la cimitirul din Țebea pe cel pe care-l considerau ”martir național al românilor”.

Crăișorul Munţilor ne-a lăsat moştenire cel mai frumos testament: „Unicul dor al vieţii mele fiind ca să-mi văd Naţiunea mea fericită”. Doar Mihai Eminescu a mai lăsat asemenea frumoase cuvinte care au devenit nepieritoare: „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie,/ Țara mea de glorii, țara mea de dor,/ Brațele nervoase, arma de tărie,/ La trecutu-ți mare, mare viitor!”

Liviu Rebreanu scria la adresa marelui român: ”Avram Iancu a fost și întotdeauna va fi în actualitate, regele munților, căpitanul moților, mândria ardelenilor”.

Şi aşa este: zilele acestea l-am simţit contemporan cu noi când i-am văzut bustul, mândru şi hotărât, înălţat pe soclu, la Voineşti, Covasna, în curtea şcolii ce-i poartă numele.

Data de 14 septembrie 2015 fost o zi istorică pentru covăsneni. Zi de dublă sărbătoare: sărbătoarea ortodoxă a Înălțării Sfintei Cruci și ziua în care românilor covăsneni li s-a împlinit o mai veche dorință și au înălțat, în curtea școlii din Voinești, un monument Crăișorului Munților, Avram Iancu, cel care a ştiut, mai bine ca oricine, ”că lucrurile nu se schimbă în bine prin văicăreli, ci prin acţiune fermă”.

 În prezența prefectului județului Covasna, Sebastian Cucu, a reprezentanților autorităților locale și județene, a elevilor și cadrelor didactice ale școlii, a numeroși covăsneni, în acordurile Imnului Național, după arborarea unui drapel imens, a fost dezvelit bustul patronului spiritual al școlii, Avram Iancu. Acesta este opera sculptorului voineștean Nicolae Mihail Bohățel și este rodul unui parteneriat între Școala Gimnazială Avram Iancu și Asociația Cultural Creștină Justinian Teculescu din Covasna.

A fost realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Local Covasna. Trebuie menționat și faptul că, potrivit consilierului local care s-a implicat extrem de mult în realizarea acestui proiect, dr. Nicolae Enea, este vorba de ”cea mai mare sumă care s-a acordat vreodată în Covasna, pe proiecte culturale”. Așadar, autorități locale, școală și societate civilă, și-au unit forțele și au reușit să pună încă o piatră la temelia spirituală a urbei lor.

Prin munca și implicarea tuturor, Covasna are, de acum, un motiv pentru care merită să te oprești, fie să admiri finețea artistică a unei opere de artă, fie să cinstești personalitatea unui Erou al Neamului, cum este Avram Iancu.  

După dezvelirea festivă a bustului, acesta a fost sfințit de către preotul paroh Ioan Ovidiu Măciucă. Au luat cuvântul, subliniind importanța momentului, prefectul județului, Sebastian Cucu, directorul Școlii Gimnaziale Avram Iancu, prof. Olărescu Henorel, dr. Enea Nicolae, reprezentant al Consiliului Local, profesoara de istorie Adriana Bota, subsemnata, reprezentantă a Asociației Cultural Creștine Justinian Teculescu, sculptorul Nicolae Mihail Bohățel.

A urmat un moment artistic pregătit de interpreții de muzică populară, membri ai grupului folcloric Voineștenii, Ana Sandulea, Alexandra Elena Bârlă și Alexandru Baciu, apoi un colaj instrumental oferit de formația Argument din Brașov.

Ascultând Imnul Țării cu mâna la inimă, la eveniment au fost prezenți și Crăișorii din Covasna (Detașamentul nr. 16 al Clubului de elevi-voluntari ai Asociației Țara Iancului din Deva, Hunedoara). De-a lungul timpului, acești copii au participat la Festivalul Cultural Patriotic Țara Crăișorului.

I-au adus omagiul lor lui Avram Iancu la Vidra de Sus, locul nașterii sale, la Baia de Criș, locul trecerii în neființă, la Țebea, în Panteonul Moților, locul unde își doarme somnul de veci, la Abrud, la Hălmagiu, la Brad, la Blaj, la Câmpeni și în alte localități unde monumentul lui Avram Iancu ne veghează. Este o onoare și o mare bucurie pentru Crăișori să îl aibă acum pe Avram Iancu în curtea școlii lor.

Conştientizarea de cǎtre elevi a importanţei istoriei românilor, a sentimentului de apartenenţǎ la valorile naţionale adevărate este unul dintre scopurile educaţiei şcolare. Activitatea patriotică a unuia ca Avram Iancu – tânăr, intelectual, transilvănean – poate fi pentru elevi un imbold, un exemplu, o mândrie.

Această şcoală covăsneană a noastră are o istorie lungă – la 10 ani după începerea revoluţiei paşoptiste i s-a pus piatra de temelie, iar din anul 1924 a primit numele tribunului. Desigur, istoria este sinuoasă şi la 1940 numele a fost abandonat, revenindu-se la el după Revoluţia din 1989. Amplasarea bustului lui Avram Iancu este un act de normalitate, de întregire a imaginii şcolii noastre. Avem acum un loc unde să recităm poezii, unde să cântăm cântece patriotice, unde să depunem coroane. Unde să fim bucuroşi că suntem români.

Credem că este imperios necesară prezenţa simbolurilor determinante pentru cultura şi istoria noastră în spaţiul public al comunităţii. Un bust al eroului naţional Avram Iancu în curtea Şcolii Gimnaziale “Avram Iancu” denotă respect pentru valorile neamului, recursul la modelele identitare româneşti.

De asemenea, un astfel de monument sacralizează spaţiul. Îl şi înfrumuseţează. Mai mult, într-un oraş turistic, cum este staţiunea Covasna, un asemenea edificiu reprezintă pe lângă o necesitate şi o atracţie turistică, un “loc de văzut” pentru vizitatorii urbei.

Trăiască duhul lui Iancu!

 

Prof. Florentina Teacă

 

[tp_product id=”194109612″ feed=”396″]

 

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 14 Books

Marea Renastere - Adevar, Libertate, Suveranitate

By: Călin Georgescu

,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Cinci lucruri pe care televiziunile din vest nu le prezinta

joi sept. 17 , 2015
Manipularea opiniei publice in privinta crizei imigrantilor. Cinci lucruri pe care televiziunile din vest nu le prezinta. Mass-media din vest incearca sa manipuleze opinia publica prin modul in care prezinta intreaga criza a refugiatilor. Iata cateva lucruri despre care mass-media tace: 1. Majoritatea imigrantilor nu reprezinta familii siriene care fug de razboi […]
Cinci lucruri pe care televiziunile din vest nu le prezinta

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News