Categories: Patriotism

Actiunea „Romani pentru Romani”. Totul a inceput prin daruirea unui steag tricolor unui copil din Doboi, Harghita

A fost primul copil din Harghita si Covasna care a primit din partea noastra, a Actiunii Români pentru Români un steag tricolor. Acum mai bine de un an de zile. In Doboi, Harghita. Satul parea pustiu, desi era miez de zi; doar clopotul tanguia parca o doina ce se ravarsa de sus din deal. Cand am ajuns in dreptul Paraclisului Ortodox, de nicaieri aparu langa noi o femeie imbracata in negru, cu batic pe cap.

Actiunea „Romani pentru Romani”. Totul a inceput prin daruirea unui steag tricolor unui copil din Doboi, Harghita

Chipul ei fara varsta era invaluit intr-o caldura greu de descris. La cativa pasi in urma ei venea incet, cu pasi bine infipti in pamant, un barbat carunt cu ochi albastri ce amestecau in ei otelul cu cerul. Doamna Vancea si nea Nicolae ne-au privit adanc pret de cateva clipe. Clopotul ce fusese cantat de barbatul din fata noastra parea ca inca se mai auzea, atat de puternica era linistea. Cei doi erau urmasi directi ai vechilor plaiesi din comuna, ei tineau cheile Bisericii din Deal. Cheile satului.

Dupa ce ne-au purtat printre sfintii români ai Paraclisului, am pasit impreuna in vechea Biserica a Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, am ingenuncheat la mormantul notarului Ioan Ardelean si a sotiei sale Maria, omorati in chinuri de trupele maghiare in anul 1944, am mangaiat crucile aplecate ale cimitirului cu nume românesti instrainate, am vazut gropile lasate de obuzele unguresti care au incercat sa doboare in timpul razboiului Biserica Ortodoxa. Nu au reusit, au sfartecat doar dealul si oasele celor plecati.

Insotiti de cei doi am mers mai apoi si in cateva case de tarani, pentru a cunoaste in mod direct tristetile si bucuriile lor. Asa am ajuns si in gospodaria domnisoarei invatatoare din sat. Un ingeras de fetita, sora mai mica a invatatoarei, ne-a intampinat cu un tulburator zambet. M-am apropiat de ea si i-am daruit un stegulet tricolor. Asa a inceput totul.

Am fost atunci la Doboi impreuna cu fratele meu de lupta, profesorul Florin Palas din Tara Fagarasului si cu prietenul nostru, inginerul Cristian Galiceanu din Brasov. Nu vom uita niciodata acea zi.

Lupta continua.

Autor/Foto: Mihai Tirnoveanu

 

[tp_product id=”200934094″ feed=”396″]

 

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment
Share
Published by
Glasul.info

Recent Posts

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

o zi ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

2 zile ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

3 zile ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

4 zile ago

Fenomenul Seghedin, la fel de cutremurător ca Fenomenul Pitești

În conștiința colectivă recentă a poporului român, Fenomenul Pitești are o mai mare rezonanță decât…

4 zile ago

27 Aprilie 1956 –  Ana Pauker a susținut cu tărie că trebuie să se elibereze pașapoarte tuturor persoanelor care vor să plece în Israel

Din Stenogramele ședintelor Biroului Politic al Secretariatului Comitetului Central al PMR (n.r. Partidul Muncitoresc Român),…

4 zile ago