Categories: Cultural

La Târgu Mures, orasul studentiei mele, a primelor lupte

La Târgu Mures, orasul studentiei mele, a primelor lupte. M-am intors aici la invitatia doamnei Mariana Cristescu si a domnului Lazăr Lădariu pentru a le „povesti” muresenilor despre Români pentru Români, despre efortul nostru comun. Plaiesii din Doboi, taranii din satele in care am mers, copiii din Odorheiu Secuiesc, au fost prezenti acolo, in aceasta poveste adevarata. Voi toti ati fost in sufletul meu.

La Târgu Mures, orasul studentiei mele, a primelor lupte

In programul Simpozionului Punti de Lumina, Actiunea noastra a fost prezentata ca fiind un proiect de Tara. Le-am spus celor prezenti ca da, avem intr-adevar un proiect: construirea unei noi realitati in Harghita si Covasna, crearea unei majorităţi româneşti. Suntem la inceput, drumul pe care-am pornit este greu de urcat, e pisc de munte, e padure deasa, dar este al nostru, este greu, dar intotdeauna atat de frumos.

Mesajul nostru, lupta noastra pentru românii din Harghita si Covasna, a patruns in sufletul elitei intelectuale muresene. Am vazut asta in imbratisarea domnului Ladariu, in caldura din ochii doamnei Mariana, in lacrimile doamnei profesoare Anca Sin, sefa catedrei de Biologie Celulara si Moleculara de la Universitatea de Medicina si Farmacie Targu-Mures, in disponibilitatea exceptionalului om de cultura Valentin Marica de a bate impreuna cu noi satele din Inima României.

Scriitorul si publicistul Miron Manega, presedintele Uniunii Ziaristilor Profesionisti, Doru Dinu Glavan, fascinantul domn George Roca, precum si alti intelectuali adevarati sau oameni simpli din popor, si-au oferit sprijinul direct pentru cauza noastra. Pana in adancul inimii mi-au patruns minunatele fetite ale Mihaelei Rascu, scriitoarea care a debutat cu prilejul simpozionului, atunci cand mi-au inmanat o scrisoare.

Un suflet asternut pe hartie, destinat copiilor de la orfelinatul din Odorheiu Secuiesc, epistola ce se regaseste in fotografiile de aici. Stefania si Antonia, acesti ingerasi de copii, din proprie initiativa, au adunat de la colegi, doi saci mari cu jucarii, precum si carti, rechizite sau diferite jocuri pentru copiii de români din Harghita si Covasna. Efectiv mi-au umplut porbagajul masinii.

Parintele Protopop Gheorghe Sincan si domnul colonel Ioan Judea, presedintele Asociatiei Nationale Cultul Eroilor ,,Stefan Gusa” Mures, doi mari români care mi-au fost alaturi si pe vremea studentiei, si-au reconfirmat sprijinul,strangandu-mi mana, promitand ca vom merge si pe mai departe umar langa umar.
A fost o zi si o noapte cum rar am mai trait, vremuri din trecut s-au amestecat cu cele de acum intr-un foc ce arde. Am plecat din Mures cu o certitudine: sunt oameni care nu renunta la vis, la ideal. Exista români care nu abandoneaza lupta.

Incepand de marti 6 octombrie, la sediul ziarului Cuvantul liber, românii din judetul Mures vor aduce steaguri tricolore. Pentru Harghita si Covasna. Pentru România.

Lupta continua, cu Dumnezeu inainte!

Autor/Foto: Mihai Tirnoveanu

 

[tp_product id=”193980238″ feed=”158″]

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Un istoric bulgar susține restaurarea Monumentului Eroilor Români de la Smârdan

Presa locală bulgară din Vidin relatează faptul că un istoric local sugerează ca Monumentul Eroilor…

o oră ago

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

2 zile ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

2 zile ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

3 zile ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

4 zile ago

Fenomenul Seghedin, la fel de cutremurător ca Fenomenul Pitești

În conștiința colectivă recentă a poporului român, Fenomenul Pitești are o mai mare rezonanță decât…

5 zile ago