Comentariul unui ardelean postat la articolul de pe site-ul profesorului Ion Coja, „Mondializarea opoziției la mondializare prin constituirea unei INTERNAȚIONALE A NAȚIONALIȘTILOR! Unica soluție!”.
Eu n-as miza pe un astfel de optimism, domnule profesor.Ungurii s-au dat intotdeuna dupa vant. Curajosi, ce-i drept, s-au dat intotdeauna dupa vantul care batea cel mai tare. Ca s-a numit alizeu de la apus, Austria, Germania sau, in zilele noastre, cand le-a convenit, U.E., sau alizeu de la rasarit, fosta U.R.S.S. sau actuala Rusie, ungurii au stiut intotdeauna sa “fenteze” in implinirea idealurilor proprii. De asta fondurile propagandei unguresti au fost mereu colosale, chiar si pe vremea comunismului victorios, in dauna intereselor asa-zis comune.
Parerea unui ardelean despre sansele unei cooperari cu ungurii
In vremea Unirii, de exemplu, propaganda ungureasca batea insistent la portile occidentului, pana hat in America si cheltuia sume imense in sustinerea propriilor cauze.
Asta si datorita, in mare masura, Scolii Ardelene si a Bisericii Greco-Catolice, in mare parte. Dar despre acest lucru se stie si se vorbeste prea putin in vechiul Regat. No offense!
Exista documente si ele pot fi studiate. Pe langa asta, exista si un folclor autentic legat de acele vremuri, multi romani ardeleni bateau drumul cu trenul sau pe jos, din lipsa de bani, pana, hat departe, la Hamburg , Bremen, Antwerp, Havre, pentru a nu se imbarca din portul unguresc de la Fiume! Dar asta-I alta tema de discutat. Poate altadata.
Oare intamplator pe trenurile cu refugiati din Ardealul cotropit in ’40 statea scris “tatari unguri…”? Ce le stiau bietii tarani romani in ’40 si noi le aflam abia azi! Tatarii unguri….! A se vedea si http://www.martiriromani.com/A…
Cer ceva, vreun codru de paine? Ruga lor ar putea-o intelege mai degraba moldovenii care strigau, in perioada aceluiasi dualism austro-ungar ca „toti ardelenii vin la noi”! D-aia poate, mai tarziu, venirea moldovenilor buluc in Ardeal n-a deranjat asa mult, veneau la fratii lor, dincolo de munti unde industria le putea asigura un al trai decat cel lasat acasa, peste munti, in Moldova. Curand gospodariile moldovenilor ardeleni nu semanau deloc cu cele ale moldovenilor de dincolo de Carpati.
Nu, domnule profesor, optimismul in ce-i priveste pe acesti tatari de unguri si altii proveniti din aceeasi zona, nu are ce cauta in aceasta discutie.
Sigur ca Trianonul nu le-a convenit, dar ciudat este cum de nu se prevaleaza de Diktat? Oare nu pentru ca dictatul e cam de trista amintire? Nici n-au obtinut nici cat ar fi vrut si ar cam da nasol cu barda in trendul antifascist si antinazist, nu mai vorbesc de holocash!
N-avem, domnule profesor, noi, ardelenii (si nu stiu de ce nu se intelege asta nici in restul teritoriului romanesc) nici o speranta. Nationalismul unguresc nu va avea niciodata tangente cu nationalismul romanesc, nici macar din perspectiva crestina.
Nu atata timp cat ungurii, printre cele zece porunci, au inserat “dictonul” : “in afara de romani”! Noi, ardelenii, iertam, dar nu uitam. Manipularea din 15 martie ’90 e si ea un exemplu dureros.