Ecouri din trecut: Practici marlanesti liberale. Cei care nu pot invata din istorie sunt condamnati sa o repete

Cei care nu pot invata din istorie sunt condamnati sa o repete. Pe data de 5 noiembrie 1921, in ziarul “Adeverul”, era publicat un articol cu titlul “Se cauta o demisiune ministeriala. Cine o va prezenta capata o recompensa… national liberala”. Articolul prezinta aspecte interesante din viata politica romaneasca de la inceputul secolului trecut, suprinzator de asemanatoare cu jocurile de culise din politica actuala din Romania.

Ecouri din trecut: Practici marlanesti liberale. Cei care nu pot invata din istorie sunt condamnati sa o repete

“Se cauta o demisiune ministeriala

Cine o va prezenta capata o recompensa… national liberala

Alta data, acum vreo 20 de ani, cand partidul liberal se afla in opozitie si isi pierdea rabdarea – si liberalii si-o pierd foarte repede in opozitie – ii trebuia un cadavru pentru a rasturna guvernul.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Imediat se organiza o manifestatie spontana, se cobora in strada o banda de batausi si pe cadavrul unei Meschiu oarecare se urca la putere partidul liberal.

Procedeul acesta nu se mai poate intrebuinta azi. Opinia publica e ceva mai luminata, mai constienta si cunoaste acum perfect toate apucaturile partidului liberal. Pe de alta parte vremea, avantul democratic al tarii, preocuparile care framanta azi omenirea, au inmormantat pentru vecie anumite procedeuri ale politicienilor nostri. Fireste ca regimul votului obstesc a contribuit de asemenea la prefacerea politica interna.

Criza prin care trec liberalii  de la primele rezultate ce le-au dat alegerile generale sub sufragiul liberal a taiat partidului liberal putinta de a reveni la putere prin bande de batausi.

Ce le-a mai ramas? Manopere oculte, sforarie din culise, exploatarea nerusinata a gesturilor regelui, acreditarea in public ca numai partidul liberal este preferat la palat ca unicul partid ce poate furniza suveranului guverne, in fine un partid cu brevet de furnizor permanent si priviliegiat al palatului –  asa se recomanda, in gura mare, toti bratienistii. De prisos sa mai precizam fapte recente.

Regele actual a facut si face inca tot posibilul sa distruga aceasta legenda. Regele actual nu este in situatie sa fie legat vesnic de un anume partid. Suveranul care s-a purtat asa de frumos in timpul razboiului vrea sa ramana strict in rolul sau constitutional.

Dar d. Bratianu n-are alt mijloc de … rezistenta fata de celelalte grupari. El are nevoie sa fie negresit omul privilegiat la palat  si de aceia continua a recurge la manopere oculte pentru a reveni la carma.

Cum li se pare insa bratienistilor ca intampina o dificultate la palat, cum li se pare ca regele inclina pentru o solutiune care sa tina o balanta egala intre partide, imediat sah la rege din partea partidului liberal.

Un exemplu: s-a vorbit, in urma audientei d-lui Maniu, de un guvern neutru. Partidul liberal a sarit in sus si a inceput sa ameninte, deocamdata discret Coroana! Cum sa indrazneasca cineva ca in procesul politic intern de azi sa propuna un guvern neutru? D. Bratianu avea acest drept cand a incercat constituirea cabinetului Manolescu-Ramniceanu sau cand a reusit sa impuna cabinetul generalilor.

Altora insa nu le este permis sa propuna guvern neutru cand d. Bratianu revendica puterea.

Un nou mijloc pentru a grabi schimbarea regimului li se pare liberalilor ca este provocarea unei crize ministeriale sau macar provocarea demisiunei unui singur ministru.

Oficiosul bratienist a publicat ieri memoriul d-lui Garoflid, ministru al agriculturii, caruia nu i-ar conveni politica economica a guvernului si ziarul liberal afirma ca d. Garoflid ar fi demisionat.

Averescanii, de surprinsi de faptul publicarii unui memoriu al unui ministru prin oficiosul liberal, totusi dezmint demisia ministrului agriculturii, care chiar aseara a luat parte la un consiliu de ministri. Dar chiar daca ar fi inaintat-o, averescanii spun ca d. Garoflid nu face parte din partidul poporului, ca a intrat in guvern ca specialist, ca un fel de expert tehnic in chestiuni agricole. Misiunea lui nefiind terminata, retragerea d-lui Garoflid din guvern nu poate avea nici o consecinta politica. Inca-odata insa: d. Garoflid n-a demisionat iar “Viitorul” a fost victima unui farsor publicand un memoriu apocrif! – asa spun guvernamentalii.

Dar in cercurile liberale se sopteste ceva grav asupra demisiunei d-lui Garoflid. Se afirma ca d-sa s-a inteles cu liberalii sa provoace o criza ministeriala si drept recompensa – daca lovitura va reusi si se va schimba regimul – va capata de la liberali postul de guvernator la Banca nationala.

Se poate sa fie vorba pur si simplu numai de o mica infamie pusa la cale in culise, dar versiunile acestea au prins fiindca gazeta bratienista s-a grabit sa imbratiseze cu o infinita bucurie demisia ministrului agriculturii, demisie care se considera ca o lovitura maiastra in lagarul liberal!

Intr-adevar de cateva zile liberalii se aratau dezolati ca generalul Averescu ar fi renuntat la remanierea cabinetului, caci afirmau bratienistii, daca primul ministru supunea regelui remanierea cabinetului criza ministeriala se declara in mod oficial si suveranul ar fi avut motiv sa examineze si eventualitate unei schimbari de regim.

Liberalilor le trebuia deci demisia unui ministru. Dar admisibil este ca retragerea d-lui Garoflid din cabinet, daca chiar ar fi fost adevarata, sa fie pretextul pentru dizolvarea parlamentului? Demisia d-lui Garoflid constituie un motiv constitutional pentru a readuce pe liberali la carma? Manopera aceasta poate fi exploatata de niste agenti electorali, dar oamenii politici seriosi vor pricepe lesne ceea ce se ascunde in dosul unor astfel de savante combinatiuni. R.P.

Sursa: Transcriere dupa articolul “Se cauta o demisiune ministeriala” din ziarul “Adeverul”, din 5 noiembrie 1921

Ecouri din trecut: Practici marlanesti liberale. Cei care nu pot invata din istorie sunt condamnati sa o repete
Ecouri din trecut: Practici marlanesti liberale. Cei care nu pot invata din istorie sunt condamnati sa o repete
Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Proclamatia de la Timisoara. Punctul 8 din proclamatie ar fi salvat Romania de la dezastrul actual

joi nov. 5 , 2015
Populația orașului Timișoara a fost inițiatoarea Revoluției romane. Intre 16 și 20 decembrie 1989, ea a purtat, de una singura, un inverșunat razboi cu unul dintre cele mai puternice și mai odioase sisteme represive din lume. A fost o incleștare cumplita pe care noi, timișorenii, o cunoaștem la adevaratele ei […]
Proclamatia de la Timisoara. Punctul 8 din proclamatie ar fi salvat Romania de la dezastrul actual

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News