19 noiembrie 1377 – Prima atestare documentara a Castelului Bran, prin actul emis de Ludovic I de Anjou (1342 – 1382), prin care brasovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea „cu munca si cheltuiala lor proprie”

19 noiembrie 1377 - Prima atestare documentara a Castelului Bran, prin actul emis de Ludovic I de Anjou (1342 - 1382), prin care brasovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea "cu munca si cheltuiala lor proprie"

Castelul Bran (in germana Torzburg, in maghiara Torcsvar) este un monument istoric si arhitectonic situat in Pasul Bran-Rucar, la 30 de kilometri de Brasov. Prima atestare documentara a Castelului Bran, prin actul emis de Ludovic I de Anjou (1342 – 1382), prin care brasovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea „cu munca si cheltuiala lor proprie”, avea loc la 19 noiembrie 1377.

Un document emis de regele Ludovic I al Ungariei (1342-1382) la 17 noiembrie 1377 in Zvolen confirma sasilor din Scaunul Brasovului (totaque communitas Saxonum sedis Brassouiensis) dreptul de a ridica, conform promisiunii, pe cheltuiala si cu meșterii lor, o noua cetate de piatra la Bran (promiserunt novum castrum in lapide Tydrici edificare). Cu aceasta ocazie, regele promite brașovenilor ca, daca Tara Romaneasca va ajunge „in mainile noastre”, atunci vama va fi mutata de la Rucar (Ruffa Arbor) la Bran.

19 noiembrie 1377 – Prima atestare documentara a Castelului Bran, prin actul emis de Ludovic I de Anjou (1342 – 1382), prin care brasovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea „cu munca si cheltuiala lor proprie”

Referinta din textul documentului din 1377 cu privire la o „noua cetate de piatra”, permite deducția ca fortificația de piatra, ce urma sa fie edificata pe acest loc, a fost precedata de o intaritura de granița mai veche. Aceasta cetate, probabil din lemn, a fost ridicata de cavalerii teutoni intre 1211-1225. Ea este atribuita magistrului Theodorikus. In secolul al XIII-lea, teritoriul cetații Bran a fost supus jurisdicției comitatului regal de Alba Iulia.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


 

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info