libris.ro

La 20 noiembrie 1852 incepea constructia cladirii Scolii Centrale din Bucuresti, care se va numi „Pensionatul Domnesc de fete”

La 20 noiembrie 1852 incepea constructia  cladirii Scolii Centrale din Bucuresti, care se va numi „Pensionatul Domnesc de fete”

Prestigiul care a insotit intotdeauna numele Scolii Centrale de fete din Bucuresti se datoreaza atat vechimii acestei institutii de cultura feminina din tara noastra cat si faptului ca este prima si pentru multa vreme singura scoala „superioara” de fete cu internat.

Asa cum se infatiseaza astazi, Scoala Centrala reprezinta ultima faza de evolutie a celei dintai „scoli superioare” pentru fete infiintata in capitala Tarii Romanesti la jumatatea secolului al XIX-lea, sub numele de „Pensionatul Domnesc de fete” sau, cum anunta „Vestitorul romanesc” din 12 noiembrie 1852, „Pensionatul Domnesc de demoazele”.

La 20 noiembrie 1852 incepea constructia  cladirii Scolii Centrale din Bucuresti, care se va numi „Pensionatul Domnesc de fete”

Din 1890, scoala functioneaza in localul construit de arhitectul Ion Mincu, langa Gradina Icoanei; dupa 1948 si pana in 1993 institutia se va numi „Liceul Zoia Kosmodemianskaia”.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Scoala Centrala este o institutie de invațamant preuniversitar din Bucuresti care a functionat de-a lungul vremii sub mai multe denumiri (intre care si Pensionatul Domnesc de Fete). Initial, Scoala Centrala a fost institutia dedicata educatiei fetelor apartinand elitei bucurestene. A fost construita printr-o rezolutie a lui Barbu Știrbey in 1851, arhitectura cladirii fiind realizata de Ion Mincu.

Scoala Centrala de fete (1890, arhitect Ion Mincu)
Scoala Centrala de fete (1890, arhitect Ion Mincu)

In 1852, cand nu exista in Bucuresti decat un singur asezamant de cultura „supra-primara”, Colegiul national Sf. Sava, nu este oare de mirare ca fundatia cea mai urgenta ce a oprit gandul carmuirii de atunci sa fi parut a fi o scoala completa (cu clase inferioare si superioare) pentru fete, precum era pentru baieti Colegiul?

Pensionatul Domnesc de fete

„Pensionatul Domnesc de fete” a vazut lumina zilei in anul 1852. Intemeietorul a fost „Domnul stapanitor a toata Tara Romaneasca”, Barbu Dimitrie Stirbeiu (Știrbey), cel a carui sotie, doamna Elisabeta, nascuta Cantacuzino, intemeiase in 1843 intaia (si pentru multa vreme unica) scoala primara de fete din Bucuresti.

Surse:

[1] Scoala Centrala de fete Bucuresti, Elena Radulescu-Pogoneanu (1935)

[2] ro.wikipedia.org

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info