Categories: Ucraina

PREOTUL MIHAI IVASIUC – VREDNIC DUHOVNIC SPIRITUAL SI PATRIOT INFLACARAT AL NEAMULUI

Azi constatam cu regret ca mai toti marii luptatori-patrioti ai Neamului. care s-au aflat in fruntea  miscarii pentru renasterea noastra spirituala si nationala la inceputul anilor’90 ai secolului precedent, au trecut la cele vesnice si ducem lipsa unor asemenea personalitati. Printre Romanii de vaza, care au lasat urme adanci in istoria tinutului bucovinean, se afla si regretatul parinte Mihai IVASIUC, preot martir, vrednic de amintire si de pomenire,  care a militat pentru Limba, Credinta si Identitate.

PREOTUL MIHAI IVASIUC – VREDNIC DUHOVNIC SPIRITUAL SI PATRIOT INFLACARAT AL NEAMULUI

Pentru a-i cinsti memoria, la 21 noiembrie curent, in ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil,  la Capela Mitropolitana „Sfintii Trei Ierarhi” din Cimitirul vechi din Cernauti, unde Sfintia Sa a slujit pana in ultimele clipe ale vietii, a fost organizat un parastas de pomenire, initiatorii organizarii caruia au fost scriitorii Vasile Tarateanu si Dumitru Covalciuc, la care au fost prezenti lideri ai societatilor national-culturale romanesti, ziaristi, profesori, romani de buna credinta din istorica provincie a Romaniei.

Dupa oficierea unui Te-Deum in memoria vrednicului inaintas de catre parintele Cristofor Gabor, actualul paroh al Capelei Mitropolitane, inaltata in 1881 de Mitropolitul Silvestru Morariu-Andrievici, in criptele din subsolul careia  si-au aflat linistea vesnica Mitropolitii Bucovinei si toti ierarhii romani ai Bucovinei – Teofil, Teoctist, Silvestru, Arcadie, Vladimir, Nectarie si Episcopul Dositei, adresandu-le cuvinte de multumire organizatorilor, dl Ionel Ivan, Ministru Consilier la Consulatul General al Romaniei la Cernauti, cu pietate a evocat personalitatea si importanta preotului Mihai Ivasiuc la renasterea nationala a romanilor din nordul Bucovinei, specificand:

„Toamna bate la portile Europei si avem nevoie atat de promovarea valorilor neamului romanesc, dar si sa ne demonstram unitatea, ca avem nevoie de biserica si de asemenea personalitati distinse. Ati vazut ce se intampla in lume, unde nu exista credinta, teama de Dumnezeu si lucrurile o iau pe cai gresite”.

Desi paracliserul a fost inchis in perioada sovietica, pana in 1992, si-a imbratisat din nou enoriasii, cand parintele Mihai  Ivasiuc, cu binecuvantarea actualului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a reparat acest templu al ortodoxiei, pastorind cu evlavie pana in 2007, cand a plecat la cele sfinte, aparand spiritualitatea ortodoxa romaneasca si prin incercarea de constituire a Vicariatului Ortodox Roman, in consecinta  trecand prin multe furtuni si greutati ale vietii, fiind chiar alungat din Biserica.

Cititi intreg articolul pe ZorileBucovinei.com

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment
Share
Published by
Glasul.info

Recent Posts

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

13 ore ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

2 zile ago

Fenomenul Seghedin, la fel de cutremurător ca Fenomenul Pitești

În conștiința colectivă recentă a poporului român, Fenomenul Pitești are o mai mare rezonanță decât…

2 zile ago

27 Aprilie 1956 –  Ana Pauker a susținut cu tărie că trebuie să se elibereze pașapoarte tuturor persoanelor care vor să plece în Israel

Din Stenogramele ședintelor Biroului Politic al Secretariatului Comitetului Central al PMR (n.r. Partidul Muncitoresc Român),…

2 zile ago

27 Aprilie 1906 – Ziaristul și scriitorul Ioan Russu-Șirianu este amendat cu 40 de coroane pentru cartea „Românii din statul ungar”

După o carieră de profesor de istorie la școala pedagogică de fete la București și…

3 zile ago

CITEȘTE ȘI DĂRUIEȘTE LA TÂRGOVIȘTE: RAREȘ PRISACARIU A PRIMIT DISTINCȚIA CULTURALĂ DIN PARTEA MYOSOTIS MEDIA GROUP

Elevii și studenții târgovișteni au luat parte, pe 25 aprilie, la conferințele Citește și Dăruiește…

3 zile ago