fbpx

RSS

De ce știu ungurii o istorie fal…

Sigismund de Luxembu…

Calificare spectaculoasă a Român…

Echipa feminină de h…

UE(RSS)? Comisarii "europeni", c…

Dacă membrii reziste…

Țara te vrea prost! Salariul cel…

Ministerul "progresi…

Epstein a fost un fel de Plahotn…

De ce-l aducem în di…

Protest la București împotriva "…

Așa numita "taxă Oxi…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

PREOTUL MIHAI IVASIUC – VREDNIC DUHOVNIC SPIRITUAL SI PATRIOT INFLACARAT AL NEAMULUI

Print Friendly, PDF & Email

Azi constatam cu regret ca mai toti marii luptatori-patrioti ai Neamului. care s-au aflat in fruntea  miscarii pentru renasterea noastra spirituala si nationala la inceputul anilor’90 ai secolului precedent, au trecut la cele vesnice si ducem lipsa unor asemenea personalitati. Printre Romanii de vaza, care au lasat urme adanci in istoria tinutului bucovinean, se afla si regretatul parinte Mihai IVASIUC, preot martir, vrednic de amintire si de pomenire,  care a militat pentru Limba, Credinta si Identitate.

libris.ro

PREOTUL MIHAI IVASIUC – VREDNIC DUHOVNIC SPIRITUAL SI PATRIOT INFLACARAT AL NEAMULUI

Pentru a-i cinsti memoria, la 21 noiembrie curent, in ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil,  la Capela Mitropolitana „Sfintii Trei Ierarhi” din Cimitirul vechi din Cernauti, unde Sfintia Sa a slujit pana in ultimele clipe ale vietii, a fost organizat un parastas de pomenire, initiatorii organizarii caruia au fost scriitorii Vasile Tarateanu si Dumitru Covalciuc, la care au fost prezenti lideri ai societatilor national-culturale romanesti, ziaristi, profesori, romani de buna credinta din istorica provincie a Romaniei.

Dupa oficierea unui Te-Deum in memoria vrednicului inaintas de catre parintele Cristofor Gabor, actualul paroh al Capelei Mitropolitane, inaltata in 1881 de Mitropolitul Silvestru Morariu-Andrievici, in criptele din subsolul careia  si-au aflat linistea vesnica Mitropolitii Bucovinei si toti ierarhii romani ai Bucovinei – Teofil, Teoctist, Silvestru, Arcadie, Vladimir, Nectarie si Episcopul Dositei, adresandu-le cuvinte de multumire organizatorilor, dl Ionel Ivan, Ministru Consilier la Consulatul General al Romaniei la Cernauti, cu pietate a evocat personalitatea si importanta preotului Mihai Ivasiuc la renasterea nationala a romanilor din nordul Bucovinei, specificand:

„Toamna bate la portile Europei si avem nevoie atat de promovarea valorilor neamului romanesc, dar si sa ne demonstram unitatea, ca avem nevoie de biserica si de asemenea personalitati distinse. Ati vazut ce se intampla in lume, unde nu exista credinta, teama de Dumnezeu si lucrurile o iau pe cai gresite”.

Desi paracliserul a fost inchis in perioada sovietica, pana in 1992, si-a imbratisat din nou enoriasii, cand parintele Mihai  Ivasiuc, cu binecuvantarea actualului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a reparat acest templu al ortodoxiei, pastorind cu evlavie pana in 2007, cand a plecat la cele sfinte, aparand spiritualitatea ortodoxa romaneasca si prin incercarea de constituire a Vicariatului Ortodox Roman, in consecinta  trecand prin multe furtuni si greutati ale vietii, fiind chiar alungat din Biserica.

Cititi intreg articolul pe ZorileBucovinei.com


Comentarii

comentarii

telekom.ro
Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta
orange.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Comodo SSL