PREOTUL MIHAI IVASIUC – VREDNIC DUHOVNIC SPIRITUAL SI PATRIOT INFLACARAT AL NEAMULUI

Azi constatam cu regret ca mai toti marii luptatori-patrioti ai Neamului. care s-au aflat in fruntea  miscarii pentru renasterea noastra spirituala si nationala la inceputul anilor’90 ai secolului precedent, au trecut la cele vesnice si ducem lipsa unor asemenea personalitati. Printre Romanii de vaza, care au lasat urme adanci in istoria tinutului bucovinean, se afla si regretatul parinte Mihai IVASIUC, preot martir, vrednic de amintire si de pomenire,  care a militat pentru Limba, Credinta si Identitate.

PREOTUL MIHAI IVASIUC – VREDNIC DUHOVNIC SPIRITUAL SI PATRIOT INFLACARAT AL NEAMULUI

Pentru a-i cinsti memoria, la 21 noiembrie curent, in ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil,  la Capela Mitropolitana „Sfintii Trei Ierarhi” din Cimitirul vechi din Cernauti, unde Sfintia Sa a slujit pana in ultimele clipe ale vietii, a fost organizat un parastas de pomenire, initiatorii organizarii caruia au fost scriitorii Vasile Tarateanu si Dumitru Covalciuc, la care au fost prezenti lideri ai societatilor national-culturale romanesti, ziaristi, profesori, romani de buna credinta din istorica provincie a Romaniei.

Dupa oficierea unui Te-Deum in memoria vrednicului inaintas de catre parintele Cristofor Gabor, actualul paroh al Capelei Mitropolitane, inaltata in 1881 de Mitropolitul Silvestru Morariu-Andrievici, in criptele din subsolul careia  si-au aflat linistea vesnica Mitropolitii Bucovinei si toti ierarhii romani ai Bucovinei – Teofil, Teoctist, Silvestru, Arcadie, Vladimir, Nectarie si Episcopul Dositei, adresandu-le cuvinte de multumire organizatorilor, dl Ionel Ivan, Ministru Consilier la Consulatul General al Romaniei la Cernauti, cu pietate a evocat personalitatea si importanta preotului Mihai Ivasiuc la renasterea nationala a romanilor din nordul Bucovinei, specificand:

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

„Toamna bate la portile Europei si avem nevoie atat de promovarea valorilor neamului romanesc, dar si sa ne demonstram unitatea, ca avem nevoie de biserica si de asemenea personalitati distinse. Ati vazut ce se intampla in lume, unde nu exista credinta, teama de Dumnezeu si lucrurile o iau pe cai gresite”.

Desi paracliserul a fost inchis in perioada sovietica, pana in 1992, si-a imbratisat din nou enoriasii, cand parintele Mihai  Ivasiuc, cu binecuvantarea actualului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a reparat acest templu al ortodoxiei, pastorind cu evlavie pana in 2007, cand a plecat la cele sfinte, aparand spiritualitatea ortodoxa romaneasca si prin incercarea de constituire a Vicariatului Ortodox Roman, in consecinta  trecand prin multe furtuni si greutati ale vietii, fiind chiar alungat din Biserica.

Cititi intreg articolul pe ZorileBucovinei.com

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Ba, musiu FMI! Tu cine esti?! Cine este Fondul Monetar International (IMF) si ce atributii are?

Dum nov. 22 , 2015
IMF and World Bank Destroying Countries – Secret Documents / Fondul Monetar International distrugator de tari – Documente Secrete Banca Mondiala IMF este detinuta de Nathan Mayer Rothschild si inca 30,…,40 dintrei cei mai bogati oamenii din lume. De peste 150 de ani ei incearca sa controleze intreaga lume prin […]
Darius Vâlcov: "Acordul cu FMI nu mai trebuie continuat", foto: glasul.info

Poate vă place și:

libris.ro