N-AM UITAT DE CE AU AJUNS ROMANII LA COTUL DONULUI SI STALINGRAD

Februarie, ca si inceputul lui aprilie, ca si intreaga luna iunie vine cu un calendar indoliat de date triste, cu parastase si comemorari ale martirilor si eroilor neamului. Tragediile se tin lant in istoria romanilor, mai ales a celor din tinuturile instrainate de tara. Si chiar daca ne-am imbolnavi cu totii de amnezie, s-ar gasi „prieteni” (tovarasi) sa ne aminteasca de marile „pacate” savarsite de romani in istorie, indeosebi dupa incheierea pactului talharesc Ribbentrop – Molotov, care de altfel n-a fost condamnat oficial de Federatia Rusa, nici de Ucraina democratica si suverana.

N-AM UITAT DE CE AU AJUNS ROMANII LA COTUL DONULUI SI STALINGRAD

Nu putem fi decat antisovietici
Liderii de la Kremlin nu rateaza nici un prilej ca sa arunce pietre in istoria Romaniei. Bunaoara, nu demultMinisterul de Externe al Federatiei Ruse a „depistat” in Romania incercari de a retusa sau a rescrie istoria celui de-al doilea razboi mondial si, cu ocazia acestei mari „descoperiri”, si-a exprimat ingrijorarea fata de folosirea, in Romania, a unei retorici cu pronuntat caracter antirusesc si antisovietic.

Purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, intr-o conferinta de presa, care a avut loc la Moscova, la 4 februarie a.c., a criticat expozitia organizata la Bucuresti, avand ca tema atrocitatile armatei sovietice savarsite in timpul deportarii sasilor din Transilvania in URSS, in 1945. In contextul in care pe plan international se comemora Ziua Holocaustului, conform aprecierilor ei, la Bucuresti aceasta data a fost marcata “prin evenimente destul de modeste” in comparatie cu expozitia despre deportarea etnicilor germani in URSS, care a avut “tonuri fatis antisovietice si antirusesti”.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Cica prea s-a pus accentul pe condamnarea actiunilor “crude, inumane” ale “fortelor de ocupatie sovietice” fata de etnicii germani…”. La finalul obiectiilor critice, purtatoarea de cuvant a MAE al FR a adaugat ca, in aceste zile cand este marcata capitularea nazistilor la Stalingrad, Rusia nu a uitat de partea cui a luptat armata romana in acea perioada.
Ei nu uita de partea cui au luptat, noi nu uitam pentru ce au mers la moarte romanii in cel de-al doilea razboi mondial si de ce au ajuns tocmai la Stalingrad. Unii experti in istorie sustin ca a fost o mare greseala a maresalului, ca trebuia sa se opreasca la Nistru, sa nu mearga pana la Cotul Donului, impanzind pamanturi straine cu oseminte romanesti. Nu e in competenta mea sa ma aprofundez in controversele unui trecut la care nici istorici versati n-au pus punctul pe „i”.

Dar cunosc franturi din istoria vie a bastinei mele, marturisiri zguduitoare de la consatenii care s-au intors cu sufletul distrus din infernul de la Stalingrad. Nu le-am inregistrat, pentru ca eram pe atunci un copil naiv, care lua in serios tot ce se invata in scoala sovietica. Cine ar fi crezut cum se vor schimba timpurile, ca se va narui colosul sovietic? Acest exemplu de inevitabila destramare inspira speranta ca orice e posibil in timp, vorba fiind doar de cati ani trebuie sa treaca pana cand va bate ora dreptatii – doua-trei decenii, sau poate mai mult de-un secol si jumatate, asa cum s-a intamplat cu Imperiul Habsburgic?

Autor: Maria TOACĂ

Cititi intreg articolul pe zorilebucovinei.com

 

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Sase milenii de continuitate (2015) – documentar de Daniel Roxin

sâm feb. 13 , 2016
Apele si munții Romaniei pastreaza in taina, peste milenii, povestea oamenilor care au trai candva aici. In urma cu peste 6.000 de ani, oamenii acestor locuri au creat culturi semnificative. Au iubit și au suferit, si-au cautat un loc intr-o lume care, cu siguranța, li se parea misterioasa. De la […]
Sase milenii de continuitate (2015) – documentar de Daniel Roxin

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News