Apele si munții Romaniei pastreaza in taina, peste milenii, povestea oamenilor care au trai candva aici. In urma cu peste 6.000 de ani, oamenii acestor locuri au creat culturi semnificative. Au iubit și au suferit, si-au cautat un loc intr-o lume care, cu siguranța, li se parea misterioasa. De la ei ne-au ramas suficiente lucruri care sa ne permita sa ințelegem, macar intr-o anumita masura, cine au fost…
Alaturi de cultura Cucuteni, Cultura Gumelnița reprezinta apogeul dezvoltarii umane in Europa, acum peste 6.000 de ani. Oamenii acestei culturi, o populație sedentara cu activitați complexe, au reușit sa lase in urma capodopere artistice care ii uimesc pe specialiști. Printre lucrurile cele mai ieșite din comun se disting podoabele din aur și vasele ceramice pictate cu AUR, precum și statuetele unicat, cum ar fi Zeița de la Sultana și Vasul cu indragostiți.
Sase milenii de continuitate (2015) – documentar de Daniel Roxin
Potrivit specialiștilor, “studiile paleogenetice efectuate pe un lot reprezentativ de schelete provenite din necropole aparținand comunitaților Boian și Gumelnița au relevat faptul ca aceste populații sunt foarte apropiate genetic de populația contemporana din Romania, comparativ cu alte populații din Europa sau Asia.”
Mai mult decat atat, conform ziarului Evenimentul Zilei, la deschiderea expoziției “Radiografia unei lumi disparute”, directorul Muzeului Național de Istorie a Romaniei, Ernest Oberlander Tarnoveanu, a spus: „Prin venele multora dintre dumneavoastra curge sangele acelor oameni”.
Tocmai de aceea, cu gandul la uriașul patrimoniu cultural pe care il are Romania, ne intrebam in mod firesc de ce carțile de istorie nu le spun mai multe copiilor noștri despre istoria straveche a acestor meleaguri? (Un spațiu numit de reputați savanți straini Vatra Vechii Europe)
***
Acest scurt metraj iși propune sa umple un mare gol de informație pentru publicul larg in legatura cu una dintre cele mai importante culturi care a existat pe teritoriul Romaniei de astazi: Cultura Gumelnița.
Sursa Foto/Video: Daniel Roxin
- 14 Iulie 1910 – În Lupşa (Alba) jandarmii unguri în goana după tricolor năvăleau la petreceri şi nunţi şi le sfârtecă ţăranilor hainele şi steagul de năfrămi de mătase, care erau legate de prăjină cu pănglicuţe tricolore, bătându-i şi arestându-i - 14 iulie 2025
- Mihai Viteazu trece de la 13 iulie 1601 prin Satu Mare cu 8000 de mercenari aflaţi sub comanda sa, după care îşi stabileşte tabăra pentru popas pe câmpia Moftinu Mic - 13 iulie 2025
- 12 iulie 1907 – Jandarmii unguri sfârtecă rochia domnișoarei Sofia Cercel pentru că avea în cusătură cele trei culori românești - 12 iulie 2025