Sase milenii de continuitate (2015) – documentar de Daniel Roxin

Apele si munții Romaniei pastreaza in taina, peste milenii, povestea oamenilor care au trai candva aici. In urma cu peste 6.000 de ani, oamenii acestor locuri au creat culturi semnificative. Au iubit și au suferit, si-au cautat un loc intr-o lume care, cu siguranța, li se parea misterioasa. De la ei ne-au ramas suficiente lucruri care sa ne permita sa ințelegem, macar intr-o anumita masura, cine au fost…

Alaturi de cultura Cucuteni, Cultura Gumelnița reprezinta apogeul dezvoltarii umane in Europa, acum peste 6.000 de ani. Oamenii acestei culturi, o populație sedentara cu activitați complexe, au reușit sa lase in urma capodopere artistice care ii uimesc pe specialiști. Printre lucrurile cele mai ieșite din comun se disting podoabele din aur și vasele ceramice pictate cu AUR, precum și statuetele unicat, cum ar fi Zeița de la Sultana și Vasul cu indragostiți.

Sase milenii de continuitate (2015) – documentar de Daniel Roxin

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


edituratrei.ro

Potrivit specialiștilor, “studiile paleogenetice efectuate pe un lot reprezentativ de schelete provenite din necropole aparținand comunitaților Boian și Gumelnița au relevat faptul ca aceste populații sunt foarte apropiate genetic de populația contemporana din Romania, comparativ cu alte populații din Europa sau Asia.”

Mai mult decat atat, conform ziarului Evenimentul Zilei, la deschiderea expoziției “Radiografia unei lumi disparute”, directorul Muzeului Național de Istorie a Romaniei, Ernest Oberlander Tarnoveanu, a spus: „Prin venele multora dintre dumneavoastra curge sangele acelor oameni”.

Tocmai de aceea, cu gandul la uriașul patrimoniu cultural pe care il are Romania, ne intrebam in mod firesc de ce carțile de istorie nu le spun mai multe copiilor noștri despre istoria straveche a acestor meleaguri? (Un spațiu numit de reputați savanți straini Vatra Vechii Europe)

***
Acest scurt metraj iși propune sa umple un mare gol de informație pentru publicul larg in legatura cu una dintre cele mai importante culturi care a existat pe teritoriul Romaniei de astazi: Cultura Gumelnița.

Sursa Foto/Video: Daniel Roxin

apud trezirealarealitate.ro

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Un florilegiu de zile mari! Selectie de citate de o valoare extraordinara pentru istoria si identitatea noastra

sâm feb. 13 , 2016
Selecție de citate de o valoare extraordinara pentru istoria și identitatea noastra, adunate de pasionatul cercetator Marius Finca. 1. Sumerologul rus A. Kifisim: „Stramosii rumanilor au exercitat o influenta puternica asupra intregii lumi antice, respectiv a vechii Elade, a vechiului Egipt, a Sumerului si chiar a Chinei” 2. Pitagora (580 […]
Dovezi ale unei continuitati de 7.500 de ani?

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
libris.ro