Categories: CulturalIstorie

Sase milenii de continuitate (2015) – documentar de Daniel Roxin

Apele si munții Romaniei pastreaza in taina, peste milenii, povestea oamenilor care au trai candva aici. In urma cu peste 6.000 de ani, oamenii acestor locuri au creat culturi semnificative. Au iubit și au suferit, si-au cautat un loc intr-o lume care, cu siguranța, li se parea misterioasa. De la ei ne-au ramas suficiente lucruri care sa ne permita sa ințelegem, macar intr-o anumita masura, cine au fost…

Alaturi de cultura Cucuteni, Cultura Gumelnița reprezinta apogeul dezvoltarii umane in Europa, acum peste 6.000 de ani. Oamenii acestei culturi, o populație sedentara cu activitați complexe, au reușit sa lase in urma capodopere artistice care ii uimesc pe specialiști. Printre lucrurile cele mai ieșite din comun se disting podoabele din aur și vasele ceramice pictate cu AUR, precum și statuetele unicat, cum ar fi Zeița de la Sultana și Vasul cu indragostiți.

Sase milenii de continuitate (2015) – documentar de Daniel Roxin

Potrivit specialiștilor, “studiile paleogenetice efectuate pe un lot reprezentativ de schelete provenite din necropole aparținand comunitaților Boian și Gumelnița au relevat faptul ca aceste populații sunt foarte apropiate genetic de populația contemporana din Romania, comparativ cu alte populații din Europa sau Asia.”

Mai mult decat atat, conform ziarului Evenimentul Zilei, la deschiderea expoziției “Radiografia unei lumi disparute”, directorul Muzeului Național de Istorie a Romaniei, Ernest Oberlander Tarnoveanu, a spus: „Prin venele multora dintre dumneavoastra curge sangele acelor oameni”.

Tocmai de aceea, cu gandul la uriașul patrimoniu cultural pe care il are Romania, ne intrebam in mod firesc de ce carțile de istorie nu le spun mai multe copiilor noștri despre istoria straveche a acestor meleaguri? (Un spațiu numit de reputați savanți straini Vatra Vechii Europe)

***
Acest scurt metraj iși propune sa umple un mare gol de informație pentru publicul larg in legatura cu una dintre cele mai importante culturi care a existat pe teritoriul Romaniei de astazi: Cultura Gumelnița.

Sursa Foto/Video: Daniel Roxin

apud trezirealarealitate.ro

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

11 Mai 1896 – Pentru că a cântat „Doina lui Lucaciu”, învățătorul Iuliu Marcu din Ibănești, condamnat la închisoare

În Anuarul Institutului de Istorie și Arheologie Cluj-Napoca, 1983-1984 (Anul 26), dai de o serie…

14 ore ago

Antreprenorii români pierd lupta în faţa marilor retaileri

Un deputat AUR, Daniel-Sorin Gheba, atrage atenția cu privire la pericolul dispariției antreprenorilor români care…

18 ore ago

11 Mai 1762 – Magistratul din Bistrița ordona ca să fie amendați cu 40 de florini „cei care duc pe furiș AUR peste graniță”

La 11 mai 1762 la Bistrița "Guvernul ordonă ca prevaricanţii (n.r. probabil se referă la…

22 de ore ago

11 Mai 1601 – Mihai Viteazul îşi face intrarea solemnă în Kosice (Cașovia)

La 11 mai 1601 Mihai Viteazul din drum dinspre Viena ajunge la la Kassa / Cașovia…

o zi ago

La 11 mai 1980, la Baia Mare, pleca la cele veșnice sculptorul român Gheza Vida

La 11 mai 1980, la Baia Mare, pleca la cele veșnice sculptorul român Gheza Vida…

o zi ago