Originile întunecate ale zilei de Sf Valentin

Ziua Sf Valentin este o sărbătoare importată recent din SUA în România, promovată tot mai intens de către mass media românesca în ultimii ani. Așa cum a fost ea importată de la americani, Ziua Sf Valentin, sărbătorita pe 14 februarie, este recunoscută acum drept Ziua Îndrăgostiților, o perioada în care se sărbătorește romantismul, iubirea, fidelitatea, etc  Dar originile acestei sărbători sunt de fapt mult mai întunecate, sângeroase – și un pic confuze.

Deși nimeni nu poate indica exact originea acestei sărbători, un loc bun pentru a începe căutarile noastre este Roma antică, unde cu această ocazie/”sărbătoare”, bărbații practicau un ritual bizar în care femeile erau lovite repetat cu brutalitate.


“Acei romani salbatici si nebuni”

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Între 13-15 februarie, romanii celebrau sărbătoarea numita Lupercalia. Bărbații sacrificau o capră și un câine, iar femeile erau apoi bătute cu pieile animalelor proaspăt ucise. Bărbații din Roma antică practicau acest ritual în timp ce “erau beți și goi”, după cum ne spune Noel Lenski, un istoric de la Universitatea din Colorado. În ciuda acestui ritual sinistru, femeile tinere se aliniau în fața bărbaților pentru ca aceștia să le loveasca, mai spune Lenski. Ele credeau cu tărie că prin acest ritual vor căpăta fertilitate.

Această sărbătoare brutală includea chiar și o loterie menită pentru a crea cupluri, în care bărbații tineri extrageau nume de femei dintr-un borcan. Cuplul ar fi fost realizat atunci, temporar, pe durata festivalului – sau mai mult, în cazul în care cei doi s-ar fi considerat potriviți pentru o căsnicie de lungă durată.

Vechii romani pot fi de asemenea considerați responsabili pentru numele actual al Zilei Îndrăgostiților. Împăratul Claudius al II-lea executat doi bărbați – ambii cu numele de Valentin – pe 14 februarie, în ani diferiți, in secolul 3 d.Hr., iar martiriul lor a fost onorat de catre Biserica Catolică cu celebrarea Zilei Sfântului Valentin.

Mai târziu, Papa Gelasius I a încurcat lucrurile în secolul al 5-lea prin combinarea Ziua Îndrăgostiților cu Lupercalia pentru a face uitate ritualurile păgâne. Dar sărbătoarea a devenit apoi mai mult o interpretare teatrală a ceea ce a fost cândva.

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

OMAGIU PENTRU BRÂNCUŞI!

Dum feb. 14 , 2016
Joi, 18 februarie 2016, ora 12,00 îi invit pe gorjeni să participe la “Marşul Brâncuşi” de “Ziua Naţională Brâncuşi”! “Marşul” pleacă din Hobiţa – Târgu Jiu, pe jos, din faţa adevăratei case a artistului român, nu înainte de a rosti fiecare participant o evocare scurtă adresată spiritului brâncuşian. Vă implor […]
Societatea Civilă poate salva Patrimoniul Brâncuşi! "Ucigaşii" lui Brâncuşi îl ucid în continuare!

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News