De ani buni, infiltrarea Austriei in economia romaneasca capata tot mai mult imaginea unei adevarate conspiratii, aceasta tara continuand asiduu o adevarata politica de ucidere a capitalului si industriei energetice romanesti.
La acest moment, Austria a ajuns sa reprezinte cu adevarat un pericol iminent pentru securitatea energetica a Romaniei! Situatia geopolitica din regiunea noastra a facut ca pentru multa vreme doar Rusia sa fie privita ca principalul agresor al industriei energetice, insa mai nou trebuie privite cu mare atentie si Austria si Ungaria, tari care intreprind de ani buni actiuni care pun in pericol securitatea energetica a tarii noastre.
Austria isi continua asiduu politica de ucidere a economiei romanesti. Masurile luate de Austria, un pericol pentru securitatea energetica a Romaniei!
In conditiile in care Klaus Iohannis nu se dovedeste pentru cetatenii romani decat o trompeta a impunerii vointei Austriei si Germaniei in tara noastra, Romania trage mereu ponoasele de pe urma actiunilor distructive indreptate impotriva economiei romanesti.
La acest moment, Romania exporta cantitati uriase de energie, fiind cuplata cu pietele din Ungaria, Slovacia si Cehia inca de la sfarsitul anului 2014. Romania a reusit pana la urma mentinerea pe piata centrala a Europei, in pofida faptului ca Austria si Germania au continuat cu planul lor prin care incercau sa scoata Romania de piata centrala.
Unul din motivele pentru care Austria se transforma tot mai mult intr-un inamic al economiei romanesti este si apropierea Austriei de Rusia, atat la nivel politic cat mai ales la nivel economic. OMV-ul s-a apropiat tot mai mult de Gazprom, actionand de multe ori aidoma unei subsidiare a companiei rusesti. Politica de stat a Austriei a favorizat apropierea unor companii austriece de cele din Federatia Rusa, ajungandu-se la acest moment ca Austria sa reprezinte mai degraba o extensie a Gazprom-ului pe piata de gaze.
Atat Austria, cat si Ungaria, au implementat in ultimii ani masuri economice care pun serios in pericol securitatea energetica a Romaniei. In ultima vreme, relatiile Germaniei si Austriei cu Federatia Rusa dovedesc existenta unor adevarate jocuri de culise pe piata energetica a Europei. Daca analizam bursa gazelor din Austria, constatam rapid ca 50% este detinuta de austrieci si 50% de Gazprom.
Faptul ca Austria s-a transformat intr-o extensie a Gazpromului pe piata energetica a Europei, iar Germania a negociat cu Rusia niste preturi dubios de avantajoase pentru gazele livrate industriei germane, trebuie sa ridice serioase semne de intrebare tuturor tarilor din Uniunea Europeana. In aceste conditii, simpla existenta a unei tari precum Romania, cu productie proprie de gaze, petrol si de energie electrica, strica jocurile marilor actori de pe piata energetica europeana.
Confruntarile romano-austriece pe tema energiei nucleare
In anul 2014, Comisia Europeana a decis ca subventiile prin care Marea Britanie intentiona sa sprijine construirea centralei nucleare de la Hinkley Point respectau normele comunitare. Britanicii au introdus la acel moment asa numitele “contracte pentru diferenta”, cu intentia ca operatorul centralei nucleare de la Hinkley Point sa obtina venituri stabile pentru o perioada de 35 de ani.
Romania s-a aratat si ea interesata de acelasi mecanism, inaintand un proiect in valoare de 6.5 miliarde de euro pentru realizarea recatoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. La scurt timp, Austria a intervenit contestand avizul Comisiei Europene la Curtea Europeana de Justitie. Interesata direct de situatie, Romania a fost nevoita la randul ei sa intervina in acest proces, fiind alaturi de Comisia Europeana.
Glasul.info
Note/Referinte: adevarulfinanciar.ro