Categories: Religie

O intalnire istorica? Intalnirea de la Havana dintre capii celor doua biserici crestine?

Domnule profesor ION COJA, cum comentați intalnirea de la Havana dintre capii celor doua biserici crestine?

Te corectez mai intai: Kiril al Moscovei nu este capul Ortodoxiei. Nimeni nu i-a atribuit aceasta demnitate. Capul ortodoxiei este patriarhul ortodox de la Constantinopol. Este „primus inter pares”, cel dintai dintre patriarhi, chiar daca acestia sunt egali intre ei! Cand este nevoie sa fie identificat liderul lor, acesta este patriarhul de la Bizanț! Schisma s-a petrecut intre Roma si Bizanț! Sa nu uitam asta! Iar Moscova si-a ratat ocazia de a fi a treia Roma…

Cu ce ocazie și-a ratat aceasta șansa?

Cu ocazia …istoriei Rusiei! Sunt nenumarate situatiile in care Biserica rusa s-a facut complice si profitoare a imperialismului rus, respectiv sovietic! Inclusiv in zilele noastre. Atitudinea fata de Basarabia a patriarhului moscovit denota o totala incapacitate a acestuia de a folosi corect cuvintul frate! Frate ortodox, frate crestin, sunt vorbe goale la Moscova!

O intalnire istorica? Intalnirea de la Havana dintre capii celor doua biserici crestine?

Bine, oficial, patriarhul Constantinopolului este primul dintre patriarhii ortodocși și se bucura de acest prestigiu pe care i-l da functia, tradiția! Dar cred ca nu excludeti situatia in care un patriarh ortodox, prin calitațile sale strict personale, sa ajunga la un prestigiu mai mare decat al patriarhului ecumenic!

Nu exclud! Sigur este ca intre patriarhii ortodocsi se instituie si o ierarhie, i-as zice morala, neoficiala, „determinata printre altele de personalitatea umana a fiecarui patriarh! O ierarhie neconsemnata in acte, documente… O ierarhie „pour les connaisseurs”! Bunaoara, la vremea respectiva, cand papa IOAN PAUL al II-lea a venit la Bucuresti, Roma, Vaticanul, a considerat nu numai ca Prea Fericitul TEOCTIST era cel mai reprezentativ dintre patriarhii ortodocsi, dar si ca Romania, Biserica Ortodoxa Romana, era in fruntea ortodoxiei, cu merite care o singularizau!… O singularizau in primul rand fața de celelalte biserici ortodoxe care au trecut prin desertul rosu, al ateismului de stat. BOR, adica ortodocsii romani, poporul roman, au rezistat cel mai bine presiunii ateismului de stat! Si-au pastrat cel mai bine credinta!… Putem discuta subiectul asta mai pe larg, cat de curand!

Azi care este situația?

Suntem tot in fruntea ortodoxiei, a creștinatații!… S-au strins deja cateva milioane de semnaturi pentru modificarea Constitutiei, pentru a asigura normalitatea familiei!… In ce țara crezi ca s-ar mai putea petrece aceasta demonstratie de normalitate?! In Grecia, in Franta, in Germania?!… Vai de sufletul lor!

In concluzie?

La Havana s-a petrecut un eveniment important de politica internaționala!… Din punct de vedere religios, prezența lui Kiril, un patriarh cu atatea pacate, a scazut gradul de autenticitate, de traire crestina.

A consemnat Adrian Lepadatu Hagi

Sursa: ioncoja.ro

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească

Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…

11 ore ago

10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi

Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…

16 ore ago

10 Iulie 1466 – Încep lucrările la Mănăstirea Putna, ctitorie a lui Ştefan cel Mare

La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…

21 de ore ago

9 Iulie 1907 – Era doar o femeie simplă, cu panglică-n păr. Dar era destul ca să cutremure frica imperiului

Incidentul petrecut la Brad, în 9 iulie 1907, în zi de târg, este o altă…

2 zile ago

9 Iulie 1910 – Prigonirea tricolorului românesc la Orăștie de către jandarmii unguri

Ceea ce s-a petrecut la Orăștie, în 9 iulie 1910, este un exemplu grăitor al…

2 zile ago