RSS

Inaugurare care îndeamnă la neui…

Inaugurare care îndea…

De ce nu avem autostrăzi? De mil…

Da! Asta ne spune un …

Naționaliștii români avertizează…

Naționaliștii români …

După ce francezii au fost avanga…

După ce francezii au …

Asalt împotriva valorilor conser…

Asalt împotriva valor…

Pledoarie a unui deputat pentru …

Pledoarie a unui depu…

O nouă hemoragie dinspre PNL spr…

O nouă hemoragie dins…

Deputatul UDMR Attila Korodi: "P…

Deputatul UDMR Attila…

Ministerul Culturii a elaborat p…

Ministerul Culturii a…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

O intalnire istorica? Intalnirea de la Havana dintre capii celor doua biserici crestine?

Print Friendly, PDF & Email

Domnule profesor ION COJA, cum comentați intalnirea de la Havana dintre capii celor doua biserici crestine?

Te corectez mai intai: Kiril al Moscovei nu este capul Ortodoxiei. Nimeni nu i-a atribuit aceasta demnitate. Capul ortodoxiei este patriarhul ortodox de la Constantinopol. Este „primus inter pares”, cel dintai dintre patriarhi, chiar daca acestia sunt egali intre ei! Cand este nevoie sa fie identificat liderul lor, acesta este patriarhul de la Bizanț! Schisma s-a petrecut intre Roma si Bizanț! Sa nu uitam asta! Iar Moscova si-a ratat ocazia de a fi a treia Roma…

Cu ce ocazie și-a ratat aceasta șansa?

Cu ocazia …istoriei Rusiei! Sunt nenumarate situatiile in care Biserica rusa s-a facut complice si profitoare a imperialismului rus, respectiv sovietic! Inclusiv in zilele noastre. Atitudinea fata de Basarabia a patriarhului moscovit denota o totala incapacitate a acestuia de a folosi corect cuvintul frate! Frate ortodox, frate crestin, sunt vorbe goale la Moscova!

O intalnire istorica? Intalnirea de la Havana dintre capii celor doua biserici crestine?

Bine, oficial, patriarhul Constantinopolului este primul dintre patriarhii ortodocși și se bucura de acest prestigiu pe care i-l da functia, tradiția! Dar cred ca nu excludeti situatia in care un patriarh ortodox, prin calitațile sale strict personale, sa ajunga la un prestigiu mai mare decat al patriarhului ecumenic!

Nu exclud! Sigur este ca intre patriarhii ortodocsi se instituie si o ierarhie, i-as zice morala, neoficiala, „determinata printre altele de personalitatea umana a fiecarui patriarh! O ierarhie neconsemnata in acte, documente… O ierarhie „pour les connaisseurs”! Bunaoara, la vremea respectiva, cand papa IOAN PAUL al II-lea a venit la Bucuresti, Roma, Vaticanul, a considerat nu numai ca Prea Fericitul TEOCTIST era cel mai reprezentativ dintre patriarhii ortodocsi, dar si ca Romania, Biserica Ortodoxa Romana, era in fruntea ortodoxiei, cu merite care o singularizau!… O singularizau in primul rand fața de celelalte biserici ortodoxe care au trecut prin desertul rosu, al ateismului de stat. BOR, adica ortodocsii romani, poporul roman, au rezistat cel mai bine presiunii ateismului de stat! Si-au pastrat cel mai bine credinta!… Putem discuta subiectul asta mai pe larg, cat de curand!

Azi care este situația?

Suntem tot in fruntea ortodoxiei, a creștinatații!… S-au strins deja cateva milioane de semnaturi pentru modificarea Constitutiei, pentru a asigura normalitatea familiei!… In ce țara crezi ca s-ar mai putea petrece aceasta demonstratie de normalitate?! In Grecia, in Franta, in Germania?!… Vai de sufletul lor!

In concluzie?

La Havana s-a petrecut un eveniment important de politica internaționala!… Din punct de vedere religios, prezența lui Kiril, un patriarh cu atatea pacate, a scazut gradul de autenticitate, de traire crestina.

A consemnat Adrian Lepadatu Hagi

Sursa: ioncoja.ro


Daca ti-a placut acest articol, urmareste Glasul.info si pe FACEBOOK!loading...

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

Activitatea noastră poate fi susținută și îmbunătățită prin finanțarea acțiunilor pe care le desfășurăm. Dacă apreciați ceea ce facem și ce încercăm să facem și pe viitor, puteți contribui prin donații:
Cont in LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
Cont in EURO: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22

Donatii prin PayPal

Alege valuta

Indroduceti sumaComentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

loading...

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline