libris.ro

O intalnire istorica? Intalnirea de la Havana dintre capii celor doua biserici crestine?

O intalnire istorica? Intalnirea de la Havana dintre capii celor doua biserici crestine?

Domnule profesor ION COJA, cum comentați intalnirea de la Havana dintre capii celor doua biserici crestine?

Te corectez mai intai: Kiril al Moscovei nu este capul Ortodoxiei. Nimeni nu i-a atribuit aceasta demnitate. Capul ortodoxiei este patriarhul ortodox de la Constantinopol. Este „primus inter pares”, cel dintai dintre patriarhi, chiar daca acestia sunt egali intre ei! Cand este nevoie sa fie identificat liderul lor, acesta este patriarhul de la Bizanț! Schisma s-a petrecut intre Roma si Bizanț! Sa nu uitam asta! Iar Moscova si-a ratat ocazia de a fi a treia Roma…

Cu ce ocazie și-a ratat aceasta șansa?

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Cu ocazia …istoriei Rusiei! Sunt nenumarate situatiile in care Biserica rusa s-a facut complice si profitoare a imperialismului rus, respectiv sovietic! Inclusiv in zilele noastre. Atitudinea fata de Basarabia a patriarhului moscovit denota o totala incapacitate a acestuia de a folosi corect cuvintul frate! Frate ortodox, frate crestin, sunt vorbe goale la Moscova!

O intalnire istorica? Intalnirea de la Havana dintre capii celor doua biserici crestine?

Bine, oficial, patriarhul Constantinopolului este primul dintre patriarhii ortodocși și se bucura de acest prestigiu pe care i-l da functia, tradiția! Dar cred ca nu excludeti situatia in care un patriarh ortodox, prin calitațile sale strict personale, sa ajunga la un prestigiu mai mare decat al patriarhului ecumenic!

Nu exclud! Sigur este ca intre patriarhii ortodocsi se instituie si o ierarhie, i-as zice morala, neoficiala, „determinata printre altele de personalitatea umana a fiecarui patriarh! O ierarhie neconsemnata in acte, documente… O ierarhie „pour les connaisseurs”! Bunaoara, la vremea respectiva, cand papa IOAN PAUL al II-lea a venit la Bucuresti, Roma, Vaticanul, a considerat nu numai ca Prea Fericitul TEOCTIST era cel mai reprezentativ dintre patriarhii ortodocsi, dar si ca Romania, Biserica Ortodoxa Romana, era in fruntea ortodoxiei, cu merite care o singularizau!… O singularizau in primul rand fața de celelalte biserici ortodoxe care au trecut prin desertul rosu, al ateismului de stat. BOR, adica ortodocsii romani, poporul roman, au rezistat cel mai bine presiunii ateismului de stat! Si-au pastrat cel mai bine credinta!… Putem discuta subiectul asta mai pe larg, cat de curand!

Azi care este situația?

Suntem tot in fruntea ortodoxiei, a creștinatații!… S-au strins deja cateva milioane de semnaturi pentru modificarea Constitutiei, pentru a asigura normalitatea familiei!… In ce țara crezi ca s-ar mai putea petrece aceasta demonstratie de normalitate?! In Grecia, in Franta, in Germania?!… Vai de sufletul lor!

In concluzie?

La Havana s-a petrecut un eveniment important de politica internaționala!… Din punct de vedere religios, prezența lui Kiril, un patriarh cu atatea pacate, a scazut gradul de autenticitate, de traire crestina.

A consemnat Adrian Lepadatu Hagi

Sursa: ioncoja.ro

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info