Glasul Moldovei – amintiri din trecut II

De-a lungul istoriei presei romanesti au fost mai multe publicatii care au purtat numele “Glasul Moldovei”. In perioada interbelica (anii ’30) a existat la Balti ziarul local “Glasul Moldovei”, ziar de afirmare Romaneasca. Aparea joia si duminica, iar directorul publicatiei era I. Barzu (Misihanesti).

In anul 1990 aparea la Bacau “Glasul Moldovei”, un saptamanal social-politic si cultural al Consiliului zonal Moldova al Partidului Democrat din Romania – Bacau, Anul I (1990), Intr. Poligrafia Bacau.

Cautand in arhive am gasit un anunt al Casei de Credit a Agricultorilor din judetul Balti in Monitorul Oficial al Romaniei de pe data de 13 mai 1933, publicat de asemenea si in ziarul local “Glasul Moldovei” din Balti.

Glasul Moldovei – amintiri din trecut II

CASA DE CREDIT A AGRICULTORILOR DIN JUDETUL BALTI

Extras de pe procesul verbal Nr. 10 al adunarii generale ordinare a actionarilor Casei de Credit a Agricultorilor din jud. Balti, din 31 Martie 1933, ora 8,30.

Prezideaza d. V. Visneacov, vicepresedintele consiliului de administratie, secretar d. A. Rafalet; scrutatori d-nii I. Scobiola si M. Nicasevici.

Se ia act de publicarea convocarii in Monitorul Oficial Nr. 60 din 1933 si ziarul local “Glasul Moldovei”.

Prezenti personal si prin procura 23 de membri actionari, reprezentand un capital de lei 1.577.500, adunarea fiind valabil constituita.

Se citeste darea de seama a consiliului de administratie, raportul censorilor, bilantul general si contul de profit si pierderi care se aproba, dandu-se descarcare de gestiunea pe 1932, atat consiliului cat si directiunii.

Se realeg membrii in consiliul de administratie d-nii: D. Ciolac si P. Mortun.

Se aleg censori activi d-nii: A. Ghensche, A. Mihailoff, I. Tatarciuc, A. Antonevici si N. Crupenschi; censori supleanti d-nii: V. Prisacaru, G. Romascanu, V. Crupco, I. Consinschi si Ef. Roman.

Se fixeaza jetoane de prezenta 300 lei de sedinta pentru fiecare membru din consiliu de administratie si comitetul de directie pe 1933. Se fixeaza retributia censorilor activi pe 1933 la 5.000 lei, adica cate 1.000 lei de fiecare.

Consiliul propune si adunarea aproba ca pierderile societatii pe 1930, 1931 si 1932, in suma totala de lei 5.406.603, sa fie amortizate prin fondul de rezerva statuar de lei 580.000; fondul pentru imobil de lei 520.000; fondul pentru creante dubioase de lei 784.400; rezerve asupra activului de lei 1.690.161; fonduri si taxe diverse de lei 373.279; dobanzi de incasat din anul 1931 de lei 1.438.070 si dobanzi de incasat din anul 1932 de lei 14.857.

In locul d-lui I. Marcarov, membru demisionat din consiliul de administratie, se alege d. I. Scobiola.

p. Presedinte, V, Visneacov

Scrutatori: I. Scobiola, M. Nicosevici

Secretar: A. Rafalet

Casa de Credit a Ahricultorilor din Judetul Balti

Grefa tribunalului din Balti, sectia I

Prezentul extras se vizeaza de noi pentru publicare si afisare, cu mentiunea ca s-a operat in registrele tribunalului si transcris sub Nr. 8/933.

Nr. 21.893.                                                                                                                                                                1933, Mai 6

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

4 Mai 1775 – A avut loc o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată de Poarta Otomană monarhiei habsburgice

În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…

2 zile ago

MAE dezminte “lista neagră” a Administrației americane referitoare la sancțiuni impuse găștii uzurpatoare

Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…

3 zile ago

Invitație la lectură: Secția Amazoanelor – File din istoria spionajului horthyst pe teritoriul României

Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…

4 zile ago

Melancolie

Eram și noi ca stele aprinse în boltă Clipesc fermecător și se salută Am dat…

6 zile ago

26 Aprilie 1917 –  Memoriul de la Darnița (Kiev, Ucraina) a românilor transilvăneni prizonieri afirmă dreptul popoarelor la autodeterminare

S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…

o săptămână ago

25 Aprilie 1954 – O situaţie aproape incredibilă, numele unor români decedați maghiarizate pe adeverințele de înhumare

Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…

2 săptămâni ago