Categories: Economie

Desfiintarea Companiei Nationale a Uraniului este destructiva pentru economia Romaniei

Comunicatul de presa PRU al prof. dr Lucian Matei, președintele Senatului PRU: Desființarea Companiei Naționale a Uraniului este destructiva pentru economia Romaniei

”Partidul Romania Unita susține politica de independența energetica a Romaniei. In aceasta perioada in care CNE Cernavoda produce 20% din totalul de energie electrica necesar țarii, desființarea Companiei Naționale a Uraniului (CNU) poate fi o greșeala capitala a politicii din domeniu.

Alimentarea celor doua grupuri nuclear electrice cu combustibil de import (chiar daca pare la prima vedere mai ieftin) presupune un lanț de inchideri a exploatarii de uraniu de la Crucea, a uzinei de preparare a concentratului de uraniu de la Feldioara, a uzinei de apa grea de la Halanga-Turnu Severin și a Complexului de preparare a pastilelor și tecilor de zircon de la Mioveni-Pitești.

Desfiintarea Companiei Nationale a Uraniului este destructiva pentru economia Romaniei

Se adauga la acestea o serie intreaga de intreprinderi și instituții adiacente ce produc echipamente și servicii specifice domeniului.

Toate aceste acțiuni vor avea drept consecințe, pe langa distrugerea catorva mii de locuri de munca, semnarea unor contracte nefaste cu țarile producatoare de combustibil nuclear și intrarea intr-o stare de dependența umilitoare fața de exportatorii straini.

Aceasta politica nefericita sau cu rea intenție se suprapune peste o diminuare evidenta a exploatarilor de lignit necesare termocentralelor, intr-o perioada de schimbari climatice nefavorabile funcționarii hidrocentralelor.
Iata cum dezvoltarea economica a Romaniei poate fi stopata prin simpla și nechibzuita desființare a CNU. Daca se dorește o scadere a costului concentratului de uraniu romanesc, atunci trebuie sa se deschida exploatarea de la Grințieiș-Neamț și retehnologizarea uzinelor de preparare și pastilare a combustibilului și de producere a apei grele.

Apropos, ”deșeul de la fabrica de apa grea de la Halanga”, apa ușoara sau vie, cum spunea candva profesorul I. Manzatu, este una dintre materiile prime pentru Institutul de Cercetari Nucleare de la Ramnicu Valcea. Un produs de talie mondiala al acestui institut este apa ușoara ”Clarivia”, un tratament in lupta impotriva toxinelor din organismul uman.

Analizand in detaliu consecințele desființarii Companiei Naționale a Uraniului, PRU se impotrivește vehement unei asemenea acțiuni total distructive pentru economia Romaniei”.

Prof. dr. Lucian Matei
Președintele Senatului PRU

Sursa: Bogdan Diaconu

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

2 Mai 1864 – Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de stat!

2 Mai 1864 - Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de…

2 zile ago

Un istoric bulgar susține restaurarea Monumentului Eroilor Români de la Smârdan

Presa locală bulgară din Vidin relatează faptul că un istoric local sugerează ca Monumentul Eroilor…

2 zile ago

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

3 zile ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

4 zile ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

5 zile ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

6 zile ago