RSS
«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Desfiintarea Companiei Nationale a Uraniului este destructiva pentru economia Romaniei

Print Friendly, PDF & Email

Comunicatul de presa PRU al prof. dr Lucian Matei, președintele Senatului PRU: Desființarea Companiei Naționale a Uraniului este destructiva pentru economia Romaniei

”Partidul Romania Unita susține politica de independența energetica a Romaniei. In aceasta perioada in care CNE Cernavoda produce 20% din totalul de energie electrica necesar țarii, desființarea Companiei Naționale a Uraniului (CNU) poate fi o greșeala capitala a politicii din domeniu.

Alimentarea celor doua grupuri nuclear electrice cu combustibil de import (chiar daca pare la prima vedere mai ieftin) presupune un lanț de inchideri a exploatarii de uraniu de la Crucea, a uzinei de preparare a concentratului de uraniu de la Feldioara, a uzinei de apa grea de la Halanga-Turnu Severin și a Complexului de preparare a pastilelor și tecilor de zircon de la Mioveni-Pitești.

Desfiintarea Companiei Nationale a Uraniului este destructiva pentru economia Romaniei

Se adauga la acestea o serie intreaga de intreprinderi și instituții adiacente ce produc echipamente și servicii specifice domeniului.

Toate aceste acțiuni vor avea drept consecințe, pe langa distrugerea catorva mii de locuri de munca, semnarea unor contracte nefaste cu țarile producatoare de combustibil nuclear și intrarea intr-o stare de dependența umilitoare fața de exportatorii straini.

Aceasta politica nefericita sau cu rea intenție se suprapune peste o diminuare evidenta a exploatarilor de lignit necesare termocentralelor, intr-o perioada de schimbari climatice nefavorabile funcționarii hidrocentralelor.
Iata cum dezvoltarea economica a Romaniei poate fi stopata prin simpla și nechibzuita desființare a CNU. Daca se dorește o scadere a costului concentratului de uraniu romanesc, atunci trebuie sa se deschida exploatarea de la Grințieiș-Neamț și retehnologizarea uzinelor de preparare și pastilare a combustibilului și de producere a apei grele.

Apropos, ”deșeul de la fabrica de apa grea de la Halanga”, apa ușoara sau vie, cum spunea candva profesorul I. Manzatu, este una dintre materiile prime pentru Institutul de Cercetari Nucleare de la Ramnicu Valcea. Un produs de talie mondiala al acestui institut este apa ușoara ”Clarivia”, un tratament in lupta impotriva toxinelor din organismul uman.

Analizand in detaliu consecințele desființarii Companiei Naționale a Uraniului, PRU se impotrivește vehement unei asemenea acțiuni total distructive pentru economia Romaniei”.

Prof. dr. Lucian Matei
Președintele Senatului PRU

Sursa: Bogdan Diaconu


Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta
sibello.net

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Comodo SSL