Ziua de 2 martie 1992 a fost declarata „Ziua Memoriei”: „A fost razboi. . . ecoul lui si-acum mai este viu”

Ziua de 2 martie 1992 a fost declarata  „Ziua Memoriei”, o zi despre care romanii din Republica Moldova isi aduc aminte cu tristete, onorand memoria celor au luptat, au fost raniti sau chiar si-au dat viata pentru a apara limba romana, traditiile, dreptul stramosesc asupra vetrei strabune, suveranitatea si independenta celui de-al doilea stat romanesc din aceasta regiune a Europei.

Confruntarile brutale si sangeroase de pe Nistru din anul 1992 s-au soldat cu cateva sute de morti si mii de raniti. In urma acestui razboi, Republica Moldova a ramas pana in ziua de astazi implicata intr-un conflict inghetat, in care forte armate si administrative ruse ocupa samavolnic Transnistria, o parte a teritoriului Republicii Moldova.

Basarabenii care au luptat, au fost raniti sau chiar si-au dat viata in razboiul de pe Nistru din 1992 nu sunt doar eroii Republicii Moldova. Fiindca au luptat pentru apararea limbii romane, a traditiilor din strabuni si pentru pamantul stramosesc, ei sunt eroi ai neamului romanesc!

Ziua de 2 martie 1992 a fost declarata  „Ziua Memoriei”: „A fost razboi. . . ecoul lui si-acum mai este viu”

„Acum 24 de ani, Republica Moldova, a trecut printr-un botez de foc si sange. Forțe imperiale rusesti, folosind cetatenii din stanga Nistrului au atentat la suveranitatea si integritatea statului nostru, la dreptul suveran al poporului de a-si decide propriul destin. Politisti si voluntari deopotriva, au mers cu arma in mana, riscandu-si propriile vieti, pentru a apara Tighina – Cetatea lui Ștefan cel mare si Sfant, si vatra strabuna.

A fost razboi, declanșat de Federația Rusa in 1992  impotriva noastra, 2008 impotriva Georgiei, iar in 2014 și acum impotriva Ucrainei. Trebuie sa conștientizam, ca doar retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova și aderarea la NATO, va oferi Republicii Moldova securitate, pace, dezvoltare și bunastare.

Ziua de 2 martie 1992 a fost declarata  „Ziua Memoriei”, fapt pentru care Partidul Liberal mulțumește celor care au luptat, riscandu-și viața, pentru independența, pentru cauza, neam și pentru libertatea noastra. Avem  certitudinea insa ca victimele razboiul din 1992 nu au fost zadarnice.  Istoria adevarata, limba romana, tradițiile neamului nostru au ramas intacte, datorita lor, celor care s-au opus separatismului și ocupație rusești.”, scrie pl.md

Foto: pl.md

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment
Share
Published by
Glasul.info

Recent Posts

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

22 de ore ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

2 zile ago

Fenomenul Seghedin, la fel de cutremurător ca Fenomenul Pitești

În conștiința colectivă recentă a poporului român, Fenomenul Pitești are o mai mare rezonanță decât…

3 zile ago

27 Aprilie 1956 –  Ana Pauker a susținut cu tărie că trebuie să se elibereze pașapoarte tuturor persoanelor care vor să plece în Israel

Din Stenogramele ședintelor Biroului Politic al Secretariatului Comitetului Central al PMR (n.r. Partidul Muncitoresc Român),…

3 zile ago

27 Aprilie 1906 – Ziaristul și scriitorul Ioan Russu-Șirianu este amendat cu 40 de coroane pentru cartea „Românii din statul ungar”

După o carieră de profesor de istorie la școala pedagogică de fete la București și…

3 zile ago

CITEȘTE ȘI DĂRUIEȘTE LA TÂRGOVIȘTE: RAREȘ PRISACARIU A PRIMIT DISTINCȚIA CULTURALĂ DIN PARTEA MYOSOTIS MEDIA GROUP

Elevii și studenții târgovișteni au luat parte, pe 25 aprilie, la conferințele Citește și Dăruiește…

4 zile ago