Asa zisele autoritati de la Tiraspol au fost luate prin surprindere, turband de furie in momentul cand au facut o descoperire care i-a cutremurat: tricolorul romanesc era pictat pe memorialul instalat in urma cu doi ani, in memoria ostasilor sovietici la Bender (Dealul Surovîi), pe locul unde s-a desfasurat operatiunea Iasi-Chisinau in cel de-al doilea razboi mondial.
Cu toate ca autoritatile asa zisei republici transnistrene incearca sa controleze cu o mana de fier regiunea, astfel de incidente mai apar sporadic, demonstrand ca inca mai exista printre locuitorii din Transnistria romani care nu si-au uitat originile si isi doresc ca acest teritoriu sa redevina al romanilor.
Transnistria – Tricolor pe monument sovietic
Nicolai Glina, seful administratiei locale, a declarat pentru presa transnistrena ca aceasta actiune reprezinta o insulta la adresa locuitorilor din Transnistria:
„Astfel de acțiuni insulta memoria noastra, pentru ca acele evenimente sunt pentru noi sacre, pentru ca acum 72 de ani, a fost eliberat și orașul, și aceasta bucata de pamant, iar soldații sovietici au alungat fasciștii. Vandalizarea acestui memorial, este o insulta pentru noi. Suntem indignați și vom face tot posibilul ca astfel de acțiuni sa nu se mai repete”, a declarat Nicolai Glina, seful administratiei locale, potrivit deschide.md
Foto: ren.tv
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro) Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram
Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu
Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan
Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor
Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole
Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.