RSS

Ion Coja: "Domnul Talpeș ne cred…

Ion Coja: "Cu alte c…

Eliberați statuia lui Mihai Emin…

Eliberați statuia l…

Posibilă problemă de securitate …

Problemă semnalată d…

Colindul lui Mihai Căldăraru O, …

Lecție de bunătate di…

Ecaterina Teodoroiu, omagiată la…

Asociația culturală …

Supliment al revistei MAGAZIN CR…

Noul număr al suplim…

De ce Eminescu de Ziua Culturii …

de Claudiu Dumitrach…

Echipa nostră de la Târgu-Jiu a …

Biserica “Izvorul Tă…

Ecaterina Teodoroiu sărbătorită …

Se împlinesc în aces…

«
»
TwitterFacebookPinterest
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Ca și azi, elita basarabeană simțea pericolul acțiunilor antiromânești de destabilizare, încă de la sfârșitul anilor ’20

Print Friendly, PDF & Email

De curând am avut ocazia să consultăm un document deosebit de interesant, intitulat “Îndemnuri și norme pentru reprezentanții tuturor autorităților, intelectualii și îndrumătorii poporului basarabean”.

Pesemne societatea românească de la sfârșitul anilor ’20 (n.r. documentul este datat cu anul 1927) din Basarabia era frământată de acțiuni de destabilizare și diversiune de către anumiți agenți de influență, întocmai cum este astăzi frământată și dezbinată întreaga Românie. Foarte interesantă este atât modalitatea de avertizare în sine, cât și soluțiile și indicațiile specificate în cadrul acestui document inedit.

Redăm câteva dintre cele mai importante pasaje din acest document:

Dușmanii neamului și ai țării, cei din afară ca și cei dinăuntru, nu încetează a unelti și a agita pe această temă (n..r. inducerea unei false crize identitare, tocmai lua avânt teoria sovietică a moldovenismului) poporul nostru pașnic, menținând în mijlocul lui o permanentă stare de nemulțumire, spre înjosirea prestigiului Statului nostru în ochii lumii și tulburarea vieții de stat în interiorul Basarabiei.

În fața acestei primejdii, care ar putea amenința ordinea socială și normala dezvoltare a vieții noastre de Stat, nu poate și nici nu trebuie să rămână nepăsătoare nicio suflare românească, niciun bun român conștient, că pe umerii fiecăruia dintre noi apasă azi, mai mult ca oricând, soarta de mâine a Neamului.

Având în vedere că orice nevoie și lipsuri, nu se pot tămădui decât prin muncă stăruitoare și zilnică, adunarea de astăzi își îndreaptă privirile și cuvântul său frățesc, către toți intelectualii și îndrumătorii neamului din această provincie, ca unii ce sunt chemați a-l povățui și a-l îndruma:

– către preoți – părinți sufletești ai fraților de aceeași lege

– către judecători – chemați a face judecata lui Dumnezeu pe pământ, împărțind numai dreptate

– către învățători de școli – chemați a lumina mințile cu făclia științei și a culturii

– către armată – care asigură ordinea și liniștea înăuntrul Patriei, apărând-o la nevoie de orice atacuri din afară

– către domnii reprezentanți ai Națiunii – chemați prin încrederea poporului să-i sprijine nevoile în Parlamentul Țării

– către primari, notari și jandarmi – chemați să exercite, în numele guvernului, puterea stăpânirii, dată de la Dumnezeu pentru păstrarea legilor și a bunei orânduieli între oameni, în fine, către toate asociațiile culturale și toți îndrumătorii poporului de la sate sau orașe

Facem apel la fiecare dintre dumneavoastră ca, lăsând la o parte tot ceea ce ar putea să vă despartă pe teren politic, social sau economic, să vă uniți și să formați un front unic, bine închegat și statornic, pentru luminarea poporului și mai ales pentru desăvârșirea liniștii sale sufletești.“, așa sună câteva pasaje din acest extraordinar document tipărit în anul 1927 la Chișinău de către Imprimeria Statului și intitulat “Îndemnuri și norme pentru reprezentanții tuturor autorităților, intelectualii și îndrumătorii poporului basarabean”

Social Links
Susține GLASUL.info, presa independentă, susține adevărul Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22
BANCA TRANSILVANIA
Pentru: Portalul Glasul.info


REVOLUT
IBAN: GB34REVO00997029036608
BIC: REVOGB21

PATREON
patreon.com/glasul


Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Switch to mobile version