Basarabia a dat tonul la cantec, la marsul Unirii!

In 1918, Basarabia a dat tonul la cantec, la marșul Unirii!

„Vrem unirea desavarșita și necondiționata cu Patria-mama”

Am primit in urma cu vreo luna de zile cartea intitulata Apararea Ordinii Constituționale – Perspectiva unui ofițer de informații. Semnata de dl general Vasile Malureanu, pe care l-am cunoscut in redacția revistei „Vitralii”. Am motive sa cred ca domnia sa ma cunoaște mai de mult! In cadrul Securitații, domnul general a avut in „vizor” lumea artiștilor și scriitorilor, a celor ce roiau in jurul Europei Libere și a „grupului de la Paris”, adica vestitul duet Monica Lovinescu și Virgil Ierunca…

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Basarabia a dat tonul la cantec, la marsul Unirii!

Materia carții se constituie și din paginile numeroase și incitante dedicate acestui subiect. O spun de la bun inceput: subscriu integral la concluzia carții, anume ca activitatea celor mai sus pomeniți nu a avut un caracter anti-comunist, ci unul anti-romanesc!…

Dar despre asta cu alta ocazie! Cand voi oferi și cateva date personale, cat de cat interesante!

Ma grabesc sa semnalez contribuția cea mai importanta pe care cartea domnului general o aduce la cunoașterea „fenomenului romanesc”! Ma refer la paginile dedicate Basarabiei, in care ne sunt infațișate preocuparile puțin cunoscute ale Securitații pentru salvarea și conservarea unor documente care, altminteri, riscau sa ajunga unde nu le era locul. Acum, aceste documente se afla in depozitele Arhivei Naționale!

Printre aceste documente se afla și arhiva donata de Pan Halipa in 1972, in urma unui efort susținut al „organelor” pentru a-l convinge pe marele roman sa aiba incredere in Securitate ca se va ingriji cel mai bine de soarta arhivei adunate de Pan Halipa intr-o viața de om, arhiva atat de importanta pentru tot Neamul romanesc.

Printre altele, aceasta arhiva a fost cu mare folos național pusa in valoare in lucrarile dlui Ion Constantin. A se vedea in primul rand cartea Pantelimon Halipa neinfricat pentru Basarabia, editura Biblioteca Bucureștilor, 2003. Cum precizeaza domnul general Malureanu, cartea respectiva a putut fi „scrisa și in baza studierii dosarului de securitate al lui Pantelimon Halipa in arhiva CNSAS.”

Așadar, tovarașa Securitate a facut și astfel de servicii… Nu ma mira! Cunoșteam aceste preocupari inca de pe vremea cand se desfașurau propriu zis, adica inainte de 1990. Una din surse a fost Mihai Circiog, care, printr-o intamplare aflase de acțiunea codificata sub numele MAZARE, și avand ca ținta incercarea Securitații de a contracara și anihila o rețea de agenți care scotoceau prin arhivele și muzeele Romaniei pentru a sustrage documente și artefacte de mare valoare pentru istoria Neamului. Iar cand nu puteau sustrage, acești agenți sau cozile lor de topor aveau misiunea sa distruga respectivele obiecte!… Macar sa le distruga!… Țin minte bine ca aceste informații furnizate de Mihai au fost indelung comentate la Casa Scriitorilor, masa din stanga, cum intrai…

Sunt relatate in cartea dlui general Malureanu etapele Unirii Basarabiei cu Țara. Datele sunt luate din diverse surse, dar mai ales din lucrarile dlui Ion Constantin, bine intemeiate pe arhiva salvata de Securitate de la Pan Halipa. Termenul „salvate” este corect in masura in care mai multa lume a știut de arhiva respectiva și s-a interesat de ea, cum sa și-o insușeasca…

Dar exista o mențiune pe care o face autorul, mențiune care pare ca vede prima oara lumina tiparului acum. O mențiune extrem de importanta. La pagina 61. Aflam ca la 27 Martie 1918 Sfatul Țarii de la Chișinau pusese niscai condiții pentru Unirea cu Țara, dar ca „la 27 noiembrie 1918, Sfatul Țarii a renunțat la condițiile formulate la 27 martie, proclamand „unirea desavarșita și necondiționata cu Patria-mama”. Formula „unirea desavarșita și necondiționata cu Patria-mama” este luata din documentul emanat la 27 noiembrie, adica cu numai trei zile inaintea Marii Adunari de la Alba Iulia…

Și acum urmeaza paragraful probabil cel mai important din toata cartea, scris de domnul Malureanu fara sa mai apeleze la alte surse, ci ne ofera marturia sa directa, ca persoana care a stat multe ore de vorba cu Pan Halipa:

„Aceasta renunțare trebuie pusa in legatura cu actele de unire de la Cernauți (28 noiembrie 1918) și Alba Iulia (1 decembrie 1918). Menționez ca ilustrul om politic Pantelimon Halipa mi-a relatat explicit in anii 1970 ca renunțarea de catre Basarabia la condițiile puse la unirea cu Romania s-a produs special pentru a nu apela la ondiționari și bucovinenii și transilvanenii. Mai mult, a precizat ca prezența delegației basarabene, din care a facut și el parte, la Cernauți (28 noiembrie) și Alba Iulia (1 decembrie), a avut, pe langa o semnificație simbolica și un scop definit – sa convinga fruntașii bucovineni și transilvaneni sa voteze unirea necodiționata cu țara.”

Nu sunt istoric, am citit și eu destul de multa literatura de specialitate privind Unirea de la 1918, indeosebi episodul final, dar nu-mi aduc aminte sa mai fi citit despre (1) prezența unei delegații basarabene la Cernauți și Alba Iulia, cu atat mai puțin nu am știut de (2) rostul acestei delegații. Și care a fost rostul prezenței basarabenilor printre fruntașii bucovineni și ardeleni?

Așadar, la 27 martie 1918 fruntașii basarabeni proclamasera unirea cu Țara, dar pusesera niște condiții pe care Țara, adica guvernanții de la București, trebuia sa le accepte… Nu știm daca dupa exemplul basarabean sau de capul lor, dar și ceilalți fruntași romani, din Bucovina și Transilvania, se pregateau sa puna niște condiții. Dar ce este sigur acum este ca dupa modelul basarabean au renunțat la condiții și celelalte doua entitați geografice romanești!

Cartea domnului general Malureanu ne ofera aceste informații pe cat de importante, pe atat de certe:

fruntașii basarabeni iși dau seama ca a face o Unire condiționata de pretenții și revendicari inseamna a compromite Unirea, anulandu-i și estompandu-i frumusețea, componenta sublima, de generozitate fara margini! Ca-ntre frații cei mai frați!
Se intrunesc basarabenii noștri și renunța la condiții, caci numai „unirea desavarșita și necondiționata cu Patria-mama” avea cea mai mare putere de a se inscrie in istorie printre infaptuirile de maxima importanța ale Neamului.
Apoi o delegație de basarabeni, in frunte cu Pan Halipa, pleaca imediat la Cernauți, unde a doua zi se intrunea alt Sfat, al Țarii de Sus, pentru a decide asupra Unirii. Nu știu daca ni s-au pastrat documente privind intervenția la Cernauți a romanilor abia sosiți de la Chișinau! Dar de acum inainte avem acest document: marturia domnului general Malureanu! Conform acestui document, basarabenii au pledat in fața celorlalți fruntași romani sa renunțe la condiții și au reușit sa-i „convinga”!

Am scris zeci de pagini, poate sute, pentru a comenta Unirea, indeosebi cea de la Alba Iulia. De cateva ori am elogiat detaliul care singularizeaza pe plan internațional Unirea de la 1918, anume ca romanii ardeleni sau bucovineni ori basarabeni nu s-au targuit cand au proclamat Unirea, nu au pus condiții și nici nu au avut vreo revendicare. S-au aratat increzatori, așa cum sta in tradiția romaneasca cea mai veche și mai autentica: relațiile umane cele mai trainice se bazeaza pe incredere! Acea incredere pe care au avut-o unii intr-alții romanii și in ianuarie 1859….

De incredere va fi fost vorba și in relația domnului general Malureanu cu Pan Halipa. In 1972 se schimbara multe fața de vremea cand Pan Halipa a trecut prin temnițele cominterniste. Am aflat cu placere de intervenția lui Iorgu Iordan, a guvernului roman deci, vizand salvarea lui Pan Halipa din Gulagul siberian. Iata un subiect care merita toata atenția noastra. Autorul carții de care ne ocupam credem ca mai are multe de scos din fișetul personal, de pe vremea cand era organ de securitate, aripa „naționalista”, precizez eu!

*

Revin și repet: este cam fara pereche la alte popoare generozitatea cu care au acționat romanii in ianuarie 1859 și in toamna lui 1918. Tabloul complet al celor petrecute in 1918 nu se mai poate lipsi de marturia pe care Pan Halipa i-a facut-o domnului general Vasile Malureanu. Aceasta marturie intra in circuitul public de informații grație carții domnului general. Este probabil punctul de impact maxim pe care aceasta carte il are pentru istoriografia romana și pentru cititori!

Despre alte motive de interes maxim pentru istoria recenta a Romaniei vom vorbi cu alta ocazie. Deocamdata inregistram cu satisfacție aceasta „realizare” de excepție a hulitei noastre Securitați: am aflat detalii decisive privind rolul de model de comportament romanesc pe care Basarabia, fruntașii romani de la Chișinau, l-au avut in anul de grație 1918 pentru toți politicienii romani! Dar și pentru noi, cei de azi, in mai puțin fericitul leat 2016…

Ion Coja

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Români din Târgoviste sunt alaturi de românii din Covasna

vin mart. 18 , 2016
Români din Târgoviste pentru români din Covasna. Parintele Florian Ciobanu, alaturi cu sufletul si fapta de fostii sai enoriasi din Mărtănuş, Covasna. Desi au plecat din Mărtănuş acum 15 ani, parintele si doamna preoteasa Adriana Ciobanu nu i-au uitat pe taranii lor dragi. La indemnul parintelui care slujeste acum in […]
Suntem Romani pentru Romani si nu ne oprim. Cu Dumnezeu inainte!, foto: Mihai Tirnoveanu

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News