Pe 3 iunie 1948 era publicat in Monitorul Oficial al Romaniei decretul Nr 38 pentru intrarea in proprietatea Statului a bunurilor fostului rege Mihai I si a membrilor fostei familii regale. Din acel moment, treceau “oficial” toate bunurile Regelui Mihai si ale familiei regale a Romaniei in posesia Republicii Populare Romane.
In prezent, Casei Regale a Romaniei i-au fost retrocedate Domeniul Regal Săvârşin ( in anul 2001), Domeniul Regal Sinaia (Castelul Peleş, Castelul Pelişor şi Castelul Foişor) (in anul 2008), un teren si trei imobile in Bucuresti, un imobil si terenuri in Poiana Tapului, cateva cabane in Azuga – Predeal si aproximativ 20.000 de ha de padure.
3 iunie 1948 – Se emitea decretul Nr 38 pentru intrarea in proprietatea Statului a bunurilor fostului rege Mihai I si a membrilor fostei familii regale
DECRETE PREZIDIALE MINISTERUL JUSTITIEI Decretul de mai jos, inserandu-se eronat in Monitorul Oficial Nr. 121, partea I A, din 27 Mai 1948, se republica. PREZIDIUL MARII ADUNARI NATIONALE A REPUBLICII POPULARE ROMANE In temeiul art. 44 pct. 2, vi 46 din Constitutie. Vazind decizia Consiliului de Ministri cu Nr. 778 din 22 Mai 1948, Emite urmatorul:
DECRET Nr. 38 pentru intrarea In proprietatea Statului a bunurilor fostului rege Mihai I si a membrilor fostei familii regale
Art. I. Prin efectul legii eu Nr. 363 din 1947, pentru constituirea Statului Roman, in Republica Populara Romana, publicata in Monitorul Oficial Nr. 300 bis din 30 Deoclinvrie 1947,
Statul Roman este de drept reintegrat, pe aceeasi in deplina proprietate a tuturor bunurilor ce constituiau Domeniul Coroanei si a celor ce erau folosite sau administrate sub denumirea de Casa Regala impreunii cu intreg inventarul viu si mort, Art. II. Toate bunurile mobile si imobile, care la de la de 6 Martie 1945, se aflau in proprietatea fostului rege Mihai I, ori al altor membri ai fostei familii regale, trec, pe aceeasi data, in proprietatea tatului Roman.
De asemeni, trec în proprietatea Statului Roman si orice alto bunuri dobandite dupa data de 6 Martie 1945, de cei aratati la alin, 1.
Orice acte de dispozitie sau de constituiri de drepturi reale asupra acestor bunuri dupa data de 6 Martir 1945, sunt nule de drept. Art. III. Prin jurnal al Consiliului de Ministri se vor lua masuri pentru administrarea acestor bunuri.
Dat In Bucuresti, la 20 Mai 1948.
C. I. PARHON MARIN FLOREA IONESCU
Ministrul justitiei, Avram Bunaciu”
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania: RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
La 22 mai 1931 avea loc dezvelirea Monumentului Regimentului 9 Vânători La 22 mai 1931 avea loc in Bucuresti, in prezenta regelui Carol al II-lea, dezvelirea Monumentului Regimentului 9 Vânători. Monumentul a fost realizat si ridicat la initiativa colonelului Gabriel Marinescu, un apropiat al regelui si comandat al regimentului pana in anul 1930. […]